• Українська
  • English
20 січня – Всесвітній день снігу
20 січня – Всесвітній день снігу

20 січня – Всесвітній день снігу

Всесвітній День Снігу створений для популяризації зимових видів спорту в молодіжному середовищі, для підтримки і заохочення участі в подібних заходах всіх зацікавлених сторін в галузі. Завдання проведених заходів спрямовані на залучення дітей, молоді, родин до своєрідного, унікального, активного відпочинку, який може подарувати тільки заняття зимовими видами спорту. Також організатори наголошують на необхідності поширення важливої інформації про безпеку, фізичне здоров’я і про питання екологічного характеру.

 

Ідея створення Всесвітнього Дня Снігу виникла досить давно, але офіційно цей день вперше відзначили у 2012 році в третю неділю січня. Засновником Дня снігу виступила Міжнародна федерація лижного спорту (FIS), яка сьогодні в світі об’єднала 123 Національні асоціації лижного спорту. Всесвітній день снігу виступає свого роду пропагандою здорового способу життя і необхідністю присутності в нашому житті спорту.

За задумом FIS, у цей день повинні проходити «снігові фестивалі», під час яких діти та дорослі зможуть взяти участь у змаганнях на ковзанах, лижах або сноубордах. На думку організаторів, «цей день дасть можливість всім насолодитися снігом, познайомитися з ким-то і зануритися в світле майбутнє зимових видів спорту, які будуть сприйматися не тільки як змагання, але і як розвага». Організація цього свята стала другим кроком в реалізації програми FIS «Виведемо дітей на сніг». 

Всесвітній День Снігу швидко набрав популярність. Наприклад, в 2013-му році один із заходів, відбувся в Україні. Станом на 2017-й рік, з нагоди цього Дня було заплановано вже близько 500 заходів по всьому світу, зареєструвалося понад 1,2 мільйона учасників. У 2019 Всесвітній день снігу випадає на 20 січня.

Катання на санках, ліплення снігової баби, будівництво снігових фортець, зимова риболовля, купання в ополонці – далеко не все, чим можна займатися взимку. Гірські лижі, хокей на льоду, сноуборд, катання на ковзанах, бобслей, ковзанярський спорт, керлінг і біатлон – це лише кілька прикладів зимових видів спорту, які відомі всім. А чи знаєте ви про поло на снігу, про зимовий пляжний волейбол або підлідний дайвинг? Що таке брумбол, сноукайтинг, айсклаймінг, айскартинг, скіджорінг, снегоступінг або зимовий віндсерфінг? Це все сучасні молодіжні зимові види спорту!

Неймовірні зимові розваги

Поло на снігу

Британська гра аристократів, поло на яскраво-зеленій траві, зазнала змін і перетворилася в поло на снігу. Правила гри в зимовому поло не відрізняються від традиційного, літнього, хоча є деякі особливості. Зимове кінне поло по тривалості займає менше часу, замість газону – білий сніг, а замість маленького дерев’яного м’яча використовують більший яскравий пластиковий м’яч, щоб добре виділявся на снігу. Коней, які беруть участь в поло, називають поло-поні, хоча розмірами вони нітрохи не нижче своїх родичів. У них є особливий дрескод: хвіст заплітають в косичку, а гриву зістригають, щоб вона не чіплялася за ключку під час гри. Раніше цей вид спорту був скоріше шоу, але з недавнього часу в різних країнах світу влаштовують змагання із зимового кінного поло.

Брумбол.

Незважаючи на незвичайну назву, це не що інше, як різновид хокею, який теж придумали канадці. Ті ж ворота, нападники і воротар, шолом для захисту. Тільки на ногах не ковзани, а спеціальне взуття з чіпкою гумовою підошвою, в руках замість ключки – «мітла», м’яч і каток. В одному з різновидів брумбола у воротаря немає ключки, і йому доводиться захищати ворота, стоячи на колінах. Істотний мінус – гравці не можуть змінювати напрямок руху так само швидко, як на нельодових покриттях, тому падіння тут не рідкість. Проте, брумбол вважається менш агресивним видом спорту, ніж його попередник – хокей. Існує навіть чемпіонат світу з брумболу, який проводиться в Канаді.

Сноукайтинг.

Стоячи на лижах, спортсмен намагається керувати повітряним змієм (кайтом), що летить високо в небі. Сноукайтинг зародився в 1970 році, коли німецький парапланерист Дітер Стразілла вирішив поєднати приємне з корисним і встав на дошку з кайтом в Альпах. Проте, сьогодні кататися прийнято на рівних поверхнях, часто це відбувається в заплаві замерзлих на зиму річок. Неодмінною умовою для сноукайтингу є наявність вітру, щоб підняв ваш кайт в повітря, і дав вам можливість покататися по снігу на дошці. Найскладніше в цьому виді спорту – дочекатися досить сильного вітру, який допоможе вам проїхатися по сніжним рівнин. Тому деякі наймають гідів, які добре знають місцевість і можуть передбачити погоду.

Айсклаймінг

особливий вид альпінізму, при якому необхідно дертися природними або штучним крижаними скелями або застиглими водоспадами. Це небезпечний вид зимового спорту, що вимагає доброї фізичної підготовки і особливих навичок. Головна небезпека – це крихкість льоду, тому ризик впасти в рази збільшується в порівнянні з традиційним скелелазінням.

Айскартинг

Ті ж гонки на картах, тільки відбуватися це все буде на засніженій поверхні. Необхідні майданчик з льодом, карт, шолом. Трасу для айскартинга можна організувати навіть на замерзлому водоймищі. Цей вид зимового спорту набув особливої популярності в Лапландії – там навіть влаштовуються змагання з айскартингу. Краса цього зимового виду спорту в тому, що ганятися на картах по замерзлих водоймах можуть навіть діти, особливих умінь тут не потрібно.

Айсдайвінг

це наступний рівень для тих, хто вдосталь вивчив традиційний дайвінг. Дуже низька температура, лід, який не дозволить відразу ж спливти на поверхню, слабке освітлення, погана робота техніки – ось головні небезпеки тих, кому мало занурення в воду в хрещенські морози. Навіть професіонали не ризикують займатися дайвингом в поодинці – їх завжди зобов’язані супроводжувати два плавця, які здійснюють занурення разом з ними. Занурення під лід вимагає обережності і пильності, але воно того варте – вашому погляду постане не тільки підльодний світ, а й унікальний крижаний покрив над головою.

Скіджорінг.

Цим видом спорту можна займатися з залученням коней, собак і оленів. Ставите на сніг лижі, прикріплюєтеся до вибраного засобу пересування і вперед по засніжених рівнинах. З’явився скіджорінг на Алясці на початку століття швидше як розвага, а в Скандинавії переродився в вид полювання, необхідний для виживання. Найпопулярніші собаки в скіджорінгу – хаскі і лайка, однак останнім часом до цього виду катання привчили доберманів, ретриверів і вівчарок.

Снігоступінг.

Плоский рельєф дозволить будь-якому без спеціальної підготовки випробувати цей вид активного відпочинку – можна прогулюватися в снігоступах по цілині і насолоджуватися білосніжною картиною або кататися не повільніше, ніж на гірських лижах. За допомогою скоби на снігоступах можна зафіксувати або підняти п’яту так, щоб зручно було спускатися або, навпаки, підніматися на схил.

Пляжний волейбол на снігу.

Щоб не скасовувати волейбол взимку, необов’язково переселятися в спортзал. Можна прийти на майданчик з сіткою і зіграти в улюблену гру. Правда, ніяких бікіні – зима все-таки. В наш час в Європі вже влаштовуються світові чемпіонати з волейболу на снігу.

Зимовий віндсерфінг.

Ті, хто сумує за віндсерфінгом, із задоволенням випробують його зимовий різновид. За умови вітру ви зможете керувати монолижею, до якої прикріплені вітрило і щогла. Перевага – швидкість, ковзати по снігу виходить швидше, ніж по хвилях. Залежно від типу дошки, на якій ви будете стояти, вибирається поверхня: лід підійде для айсборда, на щільному снігу катаються на вітрильних лижах, на пухкому снігу можна випробувати сноуфер (дошка, що нагадує сноуборд).

Можливість проведення веселих і корисних свят дає нам сніг, сам факт його існування на планеті. І зимові види спорту живі лише завдяки цьому унікальному природному явищу. Не пропустіть цій цікавий час. Активно відпочивайте! Гарного настрою і міцного здоров’я!

Матеріал підготували співробітники кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата: завкафедри, д.мед.н., професор Ткачук С.С., асистент, к.мед.н. Анцупова В.В.

Корисно знати