• Українська
  • English
Гіпоалергенна дієта
Гіпоалергенна дієта

Гіпоалергенна дієта

Поширеність алергічних захворювань змусила вчених всерйоз зайнятися дослідженням не тільки причин алергії, а й найбільш дієвих способів позбавлення від неї. Медикаментозне лікування, яке застосовується при алергії на пилок рослин, ліки, побутові та промислові фактори, не завжди підходить при інших видах алергії (харчової тощо).

 

Виключення з раціону продуктів, які викликають негативні реакції, дозволяє знизити ймовірність загострень захворювання, однак при непереносимості відразу декількох продуктів раціон хворого стає дуже обмеженим, що часто стає причиною нестачі багатьох корисних речовин. Постійне використання ліків часто має свій негативний вплив, до того ж ліки і самі по собі можуть бути алергенами, тому лікувальне харчування є дієвим та найбільш доступним методом боротьби з алергією.

Правильно організоване харчування дозволяє не тільки значно скоротити кількість прийнятих ліків, але і знизити частоту загострень захворювання, значно полегшити перебіг таких алергічних проявів, як бронхіальна астма, риніт, дерматити та ін.. Для кожного виду алергії є свої особливості, але ми зупинимось на загальних принципах гіпоалергенної дієти.

Єлімінація причинно-значущих продуктів здійснюється на підставі даних обстеження пацієнта, яке включає ретельний збір анамнезу з урахуванням відомостей про можливу непереносимість окремих харчових продуктів. Найбільш точним і специфічним методом обстеження хворого з метою виявлення харчової алергії є відкрита елімінаційна-провокаційна проба. При полівалентній сенсибілізації та  неможливості виключити окремі продукти з харчування на тривалий час, безперечну цінність представляють такі методи дослідження, як визначення специфічних антитіл до харчових білків in vitro, шкірні проби. Але слід зазначити, що навіть ретельне обстеження не завжди дозволяє диференціювати прояви харчової алергії та реакції на їжу неімунного характеру (так звані псевдоалергічні реакції). Це пояснюється тим, що одні й ті ж харчові продукти можуть викликати як пов’язані з виробленням специфічних антитіл реакції, так і неспецифічні реакції непереносимості, викликані ліберацією гістаміну та інших біогенних амінів, наявністю в продуктах харчування харчових добавок, внесених в процесі виробництва. Незалежно від форми непереносимості харчових продуктів – алергічної реакції або НЕ імунної реакції на їжу, при наявності виражених клінічних ознак непереносимості того чи іншого продукту рекомендується повне виключення його з раціону на тривалий період. На «псевдоалергійний тип» харчової непереносимості нерідко вказує й «дозозалежний» характер реакції. При цьому кількісні характеристики визначаються  індивідуально.

При призначенні елімінаційного раціону слід враховувати також можливість перехресної сенсибілізації між різними групами алергенів. Раціон дієти будується за такими принципами: виключення продуктів, що включають перехресні і причинно-значущі алергени; вживання тільки свіжих продуктів; відмова від гістамінолібераторів – продуктів, які змушують шлунково-кишковий тракт виділяти зі своїх клітин гістамін: шоколаду, коров’ячого молока, кави, висівок пшеничних, цитрусів; обмеження в раціоні тваринних білків; заборона консервацій та продуктів з барвниками, консервантами, смаковими добавками; максимальне обмеження простих вуглеводів (цукру в першу чергу), смажених, гострих і солоних страв; відмова від продуктів з високим рівнем гістаміну в складі (томатів, полуниці, горіхів, какао, шпинату), алкогольних напоїв.

Для алергіків існує спеціальний раціон – стіл №5 Г (гіпоалергенний).

Його основою служить лікувальна дієта №5, яку призначають при хворобах жовчовивідної системи і печінки. Дорослі повинні харчуватися за принципами столу №5 протягом 3 тижнів, діти – 10 днів. Цього зазвичай вистачає для зменшення проявів алергії. Надалі дієта будується з урахуванням наступних принципів:

Коли симптоми починають зменшуватися, можна перейти від антиалергенної їжі до менш строгої дієти та поступово розширювати раціон за рахунок страв із середньою алергізуючою активністю. Спочатку вводять відварну нежирну білу рибу, хліб, свіжу цибулю, пюре з фруктів, компоти. Протягом дієти продукти відварюють або обробляють парою. «Зажарка» і випічка підвищують вміст алергенів. Харчування має бути повноцінним щодо змісту білків, жирів і повільних вуглеводів. Кожен новий продукт дієти вводять не частіше, ніж 1 раз в 3 дня. Якщо негативна реакція на нього не проявилася, можна залишити його в меню. Оптимальний варіант харчування – дробове, при якому число прийомів їжі на добу сягає 5-6 раз.

Повністю забороняють продукти, що містять вуглеводи: цукерки, мед, варення, шоколад, кондитерські вироби. Якщо причину алергії не виявлено, то виключити потрібно всі причинно-значущі алергени: полуницю, горіхи, шоколад, мед, яйця, морепродукти, ікру, цитруси, диню, томати. Важливо збагатити раціон кальцієм, який проявляє протизапальні та антиалергічні властивості. Цей мікроелемент міститься в кисломолочних продуктах.
З меню дієти виключаються всі страви, в яких присутній виявлений продукт-алерген. Наприклад, якщо визначена підвищена чутливість на яйця, то відмовитися потрібно від кремів, майонезу, запіканок, здобних борошняних виробів.

Покази. Дотримання дієти ефективно не тільки при харчової алергії. Особливий раціон допомагає зняти навантаження з імунної системи та зменшити вплив алергенів інших груп (лікарських, грибкових, пилкових, побутових провокуючих факторів). На дієті знижується ризик посилення клінічних симптомів таких захворювань: набряку Квінке; алергічного риніту; кропив’янки; патологій травного тракту, при яких порушений процес засвоєння поживних речовин; атопічного дерматиту; бронхіальної астми; полінозу.

Особливості дієти. При приготуванні перших страв рекомендується використовувати овочевий бульйон без «зажарки». Він повинен бути слабким, тобто першу воду після закипання зливають. Допускається додавати городню зелень.

З круп корисно вживати вівсяну, гречану, пшеничну.
Картопля – дозволяється у вигляді пюре, але тільки приготованого на воді.

З кисломолочної продукції можна використовувати знежирений свіжий сир, кисле молоко..

Для збагачення організму жирами можна рекомендувати ввести в раціон оливкову олію.

Макарони повинні бути тільки з твердих сортів пшениці.

У список забороненої їжі входять рибні та м’ясні бульйони. Відмовитися потрібно і від жирних сортів червоного м’яса, птиці (гуски і качки), цільного молока, ковбас.

Сильними алергенами є цитрусові, солодощі, морепродукти (кальмари, мідії, креветки). Те ж стосується всіх солоних продуктів, маринадів, консервів. Під заборону також потрапляють: манго, виноград, грейпфрут, гранат, банани, апельсини, мандарини; горіхи, родзинки; морква, салатний перець, помідори; білий рис; варення, цукерки, морозиво, торти; згущене молоко, сметана 30%- 40%, твердий сир, оцет, майонез; баранина, копчене м’ясо, сардельки, сосиски, свинячий шпік; рибні напівфабрикати і консерви, скумбрія, сардина, ікра; вершковий маргарин, кокосове і пальмове масла; біле десертне і сухе вина, горілка, коньяк, пиво, лікер; кола, кава, пепсі, спрайт і інші кольорові газовані напої.

Полегшити боротьбу з алергією допоможе ведення харчового щоденника. У ньому можна записувати використані для дієти продукти або страви і реакцію на них. За рахунок цього вдасться точно визначити алергени і виключити їх зі свого меню.

Різновидом дієтотерапії при алергії є розвантажувально-дієтична терапія, яка застосовується при важких формах захворювання, при поєднанні бронхіальної астми з ожирінням, полівалентній лікарській і харчовій алергіях, а також у хворих з екземою та псоріазом. Ця терапія не застосовується при серйозних порушеннях функцій внутрішніх органів, вагітності і лактації, активному туберкульозі, для лікування дітей.. Оптимальна тривалість таких курсів складає 3-7 днів. В кожному конкретному випадку, при виявленні різних чинників алергії (пилок рослин, грибки, ліки, харчові продукти тощо) алерголог допоможе підібрати індивідуальний варіант раціону.

Матеріал підготувала: Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

Корисно знати