• Українська
  • English
МОЗ України: Епідемії грипу в Україні немає
МОЗ України: Епідемії грипу в Україні немає

МОЗ України: Епідемії грипу в Україні немає

Рівень захворюваності на грип та ГРВІ в Україні наразі не перевищує епідемічні пороги та перебуває на цілодобовому контролі Міністерства охорони здоров’я України, Державної санітарно-епідеміологічної служби та Українського Центру грипу.

Про це 21 січня йшлося на прес-конференції в МОЗ за участі Першого заступника Міністра охорони здоров’я України Раїси Моісеєнко, голови Державної СЕС Анатолія Пономаренка, керівника Центру грипу та ГРВІ Любові Некрасової, також головного позаштатного інфекціоніста МОЗ Ольги Голубовської, головного позаштатного дитячого інфекціоніста МОЗ Сергія Крамарєва та заступника начальника інформаційно-аналітичного управління Держлікслужби Миколи Холоденка.

За даними МОЗ, від початку епідемічного сезону на грип та ГРВІ в державі захворіло понад 2,5 млн осіб, з них 68 % – діти. Найвищий показник захворюваності на другому тижні цього року зареєстровано в м. Києві – 49,4; найменший у Харківській області – 10,4 на 10 тис населення, повідомляє Прес-служба МОЗ України.

За словами Раїси Моісеєнко, рівень захворюваності на ці недуги з першого тижня зріс приблизно на 17%, але показники не перевищують епідпороги в жодному з регіонів України і перебувають в межах від 17,4% у Дніпропетровській до 73,4 % в Івано-Франківській областях. Загальна кількість вакцинованих проти грипу склала 314 115 осіб, що становить 0,7 % від усього населення України. При цьому, за словами Першого заступника Міністра охорони здоров’я України, доки в державі не настала епідемія цієї недуги, громадянам, особливо тим, які належать до групи ризику, варто пройти вакцинацію в найближчому медичному закладі (діти до 5 років, вагітні, люди віком від 65 років, з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легенів, також медпрацівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, загалом усі, хто працює в багатолюдних місцях).

Як повідомила Любов Некрасова, відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я та Національної академії медичних наук України в епідемічному сезоні 2012-2013 років в Україні прогнозується циркуляція нового для нашої держави штаму вірусу грипу А/Вікторія, який поки що не зреалізував на нашій території свої епідемічні властивості, а також нового штаму B/Вісконсін. Не виключена також можливість циркуляції вірусу грипу А/Н1N1/Каліфорнія (так званого “свинячого”), але його роль в епідемічному процесі визначається незначною.

Станом на сьогодні вірусологічними лабораторіями установ Державної санітарно-епідеміологічної служби досліджено 868 зразків матеріалу від хворих на грип та ГРВІ, з них позитивних на грип типу А – 10, у тому числі 9 – А Н3 – сезонний, та грип типу В – 1. Досліджено 23 зразки секційного матеріалу від померлих із підозрою на грип, із них одержано 1 позитивний результат на грип типу В.

За словами голови Державної СЕС Анатолія Пономаренка, їхніми фахівцями з початку епідсезону здійснено обстеження 37 611 об’єктів, із них у 4 045 (10,8 %) виявлено порушення вимог санітарного законодавства. Найбільше порушень зафіксовано в закладах масового відпочинку (42%), об’єктах громадського харчування (17%), аеропортах, залізничних та автовокзалах (16%). За виявлені порушення вимог санітарного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 2819 відповідальних осіб, винесено понад 2,5 тис. приписів, 84 справи передано до органів прокуратури для належного реагування.

За словами Миколи Холоденка, Державною службою України з лікарських засобів проведено моніторинг наявності протигрипозних ліків, вакцин та виробів медичного призначення. Так станом на сьогодні загальна кількість засобів для лікування ГРВІ та грипу, на центральних складах 11 провідних фармдистриб’юторів становить – 21,12 млн упаковок. Порівняно з січнем минулого року, загальна кількість протигрипозних лікарських засобів зросла на 23,2 %, виробів медичного призначення – на 11,7%. За основними групами протигрипозних ліків відсоток зростання знаходиться в межах 3-6%. Крім того, загальна кількість ліків, що використовуються для лікування ГРВІ та грипу, в аптечних закладах та закладах охорони здоров’я комунальної власності становить 14,85 млн упаковок.

Інфекціоністи наголошують: грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Ця недуга має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато не безпечнішою через ускладнення. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі2 метрівнавколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це в середньому 7 днів.

Саме тому медики наполягають: не займатись самолікуванням, а в разі наявності симптомів, що можуть свідчити про грипп, одразу звертатись до лікаря!

Національна гаряча лінія МОЗ “АНТИГРИП”: 044 425 08 83.

Корисно знати