• Українська
  • English
28 лютого – День рідкісних захворювань: погляд на найцікавіші рідкісні захворювання у світі

28 лютого – День рідкісних захворювань: погляд на найцікавіші рідкісні захворювання у світі

28 лютого – День рідкісних захворювань, метою цього дня є підвищення уваги до питань, пов’язаних з діагностикою та лікуванням рідкісних захворювань.

Рідкісні захворювання становлять велику загрозу для здоров’я і життя тих, хто стикається з ними. Багато з них є генетичними і не мають ефективного лікування; більшість рідкісних захворювань важко діагностувати, що часто призводить до невірних діагнозів й затримки в лікуванні.

Ми пропонуємо інформаційно підтримати цей день, адже більшення уваги до рідкісних захворювань є ключем до покращення життя тих, хто стикається з цими хворобами.

Розглянемо декілька рідкісних захворювань, які можуть бути цікавими для читачів:

Проколіновий мандрин (Progeria) – генетичне захворювання, яке спричиняє передчасне старіння у дітей. Симптоми включають швидку втрату волосся та жовтувату шкіру, зміну форми кісток, артеріальну гіпертензію та інші проблеми.

Захворювання Буллузної епідермолізи (Bullous Epidermolysis) – генетична хвороба, яка забезпечує зменшену адгезію шарів шкіри та викликає утворення пухирів та відкритих ран на шкірі тіла. Симптоми можуть бути важкими, з інфекціями та підвищеною смертністю.

Синдром Отелло (Othello Syndrome) – психічний розлад, коли людина вважає, що партнер зраджує їй, незважаючи на відсутність доказів. Такі думки хворого можуть призвести до насильства та інших небезпечних дій.

Синдром Аліси в країні див (Alice in Wonderland Syndrome) – рідкісне неврологічне захворювання, яке викликає зміну сприйняття простору та часу, що може привести до відчуття диспропорційності та зміни розміру об’єктів.

Синдром Клівленда (Cleveland Syndrome) – хвороба, яка провокує збільшення кількості мастопатичних опухолей (грудних залоз) у жінок. Це може бути дуже болісно та становити загрозу життю.

Корисно знати