• Українська
  • English
БАДи – користь чи ризик для здоров’я?

БАДи – користь чи ризик для здоров’я?

Що ховається під часто вживаною абревіатурою БАД?

Біологічно активна харчова добавка, або дієтична добавка (dietary supplement) – спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення в межах фізіологічних норм до раціонів харчування чи харчових продуктів, щоб надати їм дієтичних, оздоровчих, лікувально-профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини.

Варто зазначити, що в українському законодавстві поняття “біологічно активні добавки” не існує, натомість Закон України “Про якість та безпеку харчових продуктів” подає визначення дієтичної добавки як вітамінно-мінеральні пігулки або порошки, які приймаються разом зі звичайною їжею і поліпшують загальний стан здоров’я людини. Тобто, біологічно активні добавки не є лікарськими засобами в розумінні  Закону України «Про лікарські засоби». Вперше термін біологічно активні добавки (nutraceuticals) запропонував доктор Стівен де Феліс засновник і голова Фонду інновацій в медицині (FIM) в 1989 році для опису харчових продуктів і фармацевтичного виробництва.

Ринок БАДів дуже великий. Такі добавки мають високу популярність у глобальних масштабах. Однак світовий лідер по попиту на БАДи – це Японія, там їх вживає 90% населення, на 2-му місці – Індія з 75%. І на третьому США – із 50%. Українці першій трійці лідерів не конкуренти – за деякими даними кількість тих, хто вживає БАДи час від часу не перевищує 10%, а на постійній основі їх приймають не більше 3%. Однак існують прогнози, що у 2024 році ринок біологічно-активних добавок буде оцінюватись у 56,7 мільярдів доларів.

Так чому дієтичні добавки такі популярні і що вони можуть  принести здоров’ю людини – користь чи шкоду? Як стверджує Національна служба здоров’я Великої Британії (NHS), більшість необхідних нам вітамінів та мінералів ми можемо отримати з їжі. Проте при сучасному ритмі життя та в умовах нестабільної екологічної ситуації, прийом додаткових дієтичних добавок може бути вкрай виправданим, особливо це стосується «вразливої» категорії населення – діти, люди похилого віку та вагітні жінки.

  Полівітамінна/мінеральна добавка здатна забезпечити організм усіма необхідними мікроелементами. Вони, як правило, безпечні, оскільки містять лише невелику кількість кожної поживної речовини (як вимірюється добовою нормою або DV). Тому метою застосування дієтичних добавок є:

  • раціоналізація харчування конкретної особи з урахуванням її фізіологічних потреб і енергозатрат;
  • зниження калорійності раціону;
  • підвищення неспецифічної резистентності організму;
  • спрямовані зміни метаболізму;
  • зв’язування та виведення з організму токсичних і чужорідних речовин;
  • нормалізація кишечної мікробіоти.

Деякі дієтичні добавки можуть покращити загальний стан здоров’я та допомогти в лікуванні деяких захворювань. Наприклад:

  • Кальцій і вітамін D допомагають зберегти міцність кісток і зменшити втрату кісткової маси.
  • Фолієва кислота знижує ризик деяких вроджених дефектів.
  • Омега-3 жирні кислоти з риб’ячого жиру можуть допомогти пацієнтам із захворюваннями серця.
  • Комбінація вітамінів С і Е, цинку , міді , лютеїну та зеаксантину (відома як формула AREDS) може уповільнити подальшу втрату зору у людей з віковою дегенерацією жовтої плями (ВМД).

З іншого боку не варто забувати про можливий негативний вплив  дієтичних добавок. Наприклад:

  • Так, високі дози бета-каротину пов‘язані з більшим ризиком розвитку раку легень серед курців,
  • перевищення дози самого вітаміну A може призвестидо нудоти, блювання та розмитого бачення.
  • надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках.
  • Надлишок вітаміну E можезбільшити наші ризики отримати інсульт.
  • перебір з вітаміном B6 викликає порушення роботи нервової системи.
  • Вітамін С в результаті тривалого застосування у великих дозах може перетворитися з антиоксиданту на прооксидант, що руйнує структуру клітин.
  • Антиоксидантні добавки, такі як вітаміни С і Е, можуть знизити ефективність деяких типів хіміотерапії раку.

Варто пам’ятати, що БАДи – це в першу чергу добавки до їжі та раціону людини загалом. На сьогоднішній день в Україні розроблена серйозна законодавча база, що стосується виробництва, сертифікації та перевірки біодобавок перед їх випуском у продаж. Експерти рекомендують звертати увагу на реєстраційні документи та сертифікати виробників і віддавати перевагу відомим і перевіреним часом, з хорошою репутацією.  Тому перш ніж вирішити приймати дієтичні добавки  – варто зрозуміти, чи є у Вашого організму необхідність  в ньому і обов’язково проконсультуватися з лікарем чи фармацевтичним працівником.

Інформацію підготували:

Професор  Ігор ЗАМОРСЬКИЙ,  Доцент  Віра ДРАЧУК

 

Корисно знати