• Українська
  • English
Ожиріння – хвороба цивілізації

Ожиріння – хвороба цивілізації

Ожиріння належить до переліку так званих хвороб цивілізації. За даними ВООЗ понад 1 млрд людей у світі мають зайву вагу. В Україні, за інформацією Держстату, станом на 2021 рік ожирінням страждало близько 16% дорослого населення. Для порівняння, якщо у 2008 році середня вага дорослого в Україні складала 73 кг, то у 2021 році даний показник досягнув позначки 75 кг. Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають на ожиріння. Щонайменше, 2,8 мільйона людей у світі помирає в результаті зайвої ваги або ожиріння щорічно. Саме тому ВООЗ розглядає ожиріння як глобальну епідемію, що охоплює мільйони людей.

Відповідно до характеру розподілу жирової тканини, ожиріння можна класифікувати на три типи:

  1. Абдомінальний (верхній) тип ожиріння – характеризується надмірним відкладенням жирової тканини в області живота і верхньої частини тулуба. Фігура стає схожою на яблуко. Ожиріння типу “яблуко” частіше зустрічається у чоловіків і є найбільш небезпечним для здоров’я. Саме при цьому типі частіше розвиваються такі захворювання, як цукровий діабет, артеріальна гіпертонія, інфаркти та інсульти.
  2. Стегнево-сідничний (нижній) тип ожиріння характеризується розвитком жирової тканини переважно в області сідниць і стегон. Фігура за формою нагадує грушу. Ожиріння типу “груша” часто зустрічається у жінок і, як правило, супроводжується розвитком захворювань хребта, суглобів і вен нижніх кінцівок.
  3. Змішаний або проміжний тип ожиріння, характеризується рівномірним розподілом жиру по всьому тілу.

Також варто виділити вісцеральне ожиріння, що характеризується відкладанням жиру навколо внутрішніх органів.

Найлегший спосіб встановити у себе наявність ожиріння без візиту до лікаря – виміряти окружність талії: якщо вона становить у чоловіків більше 94 см, а у жінок – 82 см, варто задуматися про модифікацію способу життя, але якщо талія у чоловіків перевищує 102 см, а у жінок – 88 см – це свідчить про наявність абдомінального ожиріння і є серйозним приводом для тривоги.

Ще одним способом є обчислення індексу маси тіла (ІМТ) за допомогою формули або онлайн калькулятора (https://www.calculator.net/bmi-calculator.html). Якщо ІМТ менше 18,5 – вага недостатня. Підвищується ризик виникнення таких розладів здоров’я, як аменорея у жінок, крихкість кісток, нестача поживних речовин для здорового функціонування усіх систем організму. Якщо ІМТ становить 18,5 – 24,9 – вага у нормі. «Ідеальний» ІМТ для людей віком до 25 років – 22 – 23. Якщо ІМТ наближується до показника 25, почніть контролювати об’єм талії і пам’ятайте про про фізичну активність.

Якщо ІМТ становить 25.0-29,9 – то у Вас надлишкова вага, що є фактором високого ризику виникнення серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, порушень статевої функції та інших захворювань. Намагайтеся зменшити вагу, почніть правильно харчуватися і займатися спортом. Якщо індекс маси тіла (ІМТ) більш як 30 – у вас велика надмірна вага (ожиріння). Вам треба худнути до більш низьких значень ІМТ, щоб зберегти власне здоров’я. Високий індекс маси тіла пов’язаний з підвищеним ризиком смертності від будь-яких причин, включаючи діабет, хвороби серцево-судинної системи, гіпертонію та артрит.

Позбутися зайвих кілограмів одночасно і просто, і дуже важко. З одного боку, всі рекомендації повсякденні, з іншого – їх складно дотримуватися. Щоб домогтися будь-якого результату, необхідно, перш за все, ставити перед собою реальні, здійсненні цілі і розуміти, що не можна поспішати. Щоб схуднути без шкоди для здоров’я, потрібен час. Швидка втрата маси тіла незабаром знову призведе до її зростання. Знижувати вагу слід поступово: на 0,5-1,0 кг на тиждень, не швидше ніж на 3-4 кг на місяць. Таке повільне, поступове схуднення, приблизно на 10-15% за 3 місяці лікування (приклад: якщо ваша вага 100 кг, то оптимально схуднути на 10-15 кг), не тільки поліпшить самопочуття, але і допоможе довго втримати досягнутий результат.

Всі методи лікування ожиріння спрямовані на зменшення надходження і / або збільшення витрат енергії. На сучасному етапі існує кілька методів боротьби із зайвою вагою: немедикаментозні; медикаментозні; хірургічні.

Модифікація способу життя займає центральне, визначне місце в лікуванні ожиріння. Тільки поступова, тривала зміна характеру харчування та включення фізичних навантажень може привести до успішного зниження ваги.

Не знаєте із чого почати схуднення? Раджу створити дефіцит калорій (в районі 1600-2000 ккал/добу) та додати у своє повсякденне життя швидку ходьбу – 30-40 хв. на день, 4-5 разів на тиждень, і головне – регулярно.

Медикаментозні та хірургічні методи лікування ожиріння широко використовуються насьогодні, проте найкраще з ними познайомить лікар-ендокринолог, адже у медицині немає шаблонів – кожен пацієнт унікальний!

 

Корисно знати