• Українська
  • English
Чи війна призводить до посттравматичного стресового розладу?

Чи війна призводить до посттравматичного стресового розладу?

Безумовно –так. Раніше посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) розглядався як невроз, отриманий під час військових дій. На сьогодні факторів ризику є значно більше, а саме – серйозні проблеми зі здоров’ям або перебуванням самого хворого чи близької йому людини у реанімації; наявність невиліковних захворювань, що загрожують життю зі смертельним прогнозом; важкі, складні пологи з каліцтвом, смертю дитини чи породіллі; різного роду серйозні нещасні випадки, природні або техногенні катастрофи (автотрощі, повені, цунамі, пожежі, землетруси, виверження вулканів тощо); це і свідки фізичного або сексуального насильства; випадкові спостерігачі за ситуацією насильницької смерті когось; люди, які пережили терористичні атаки.

Під час війни стрес, панічні атаки, страх за себе і своїх близьких супроводжують зараз всіх українців і не залежать від місця проживання в тому чи іншому регіоні України. Люди, які пережили будь-які за походженням гіпертравмуючи події, які за своєю силою перевищують компенсаторні механізми, можуть відчувати також деякі неприємні симптоми, а саме – неспокій, флешбеки, нічні жахливі сновидіння, безсоння, депресію та думки про самогубства. А це – вже симптоми посттравматичного стресового розладу. Цей складний невроз як психосоціальний феномен вражає тих, хто зіштовхнувся з війною на фронті, на окупованих територіях держави, був під обстрілами, пережив полон, терор, згвалтування, катування, бачив смерть рідних, близьких, побратимів із наявністю чіткої кореляції до значимості та інтенсивності психотравми. Можна ще враховувати і такі фактори, як тривалість дії психотравми, а це – дев’ятий рік поспіль для військових, які перебували в ротації на передовій не один раз та, особливо, для громадян, які раніше проживали чи проживають у східному регіоні країни чи в регіонах, де продовжуються бойові дії.

Посттравматичний стресовий розлад може проявлятися після дії травми: в гострій формі – від одного до трьох місяців; в хронічній формі –  більше, ніж три місяці та ПТСР із відстроченим проявом (симптоми захворювання проявилися через 6 місяців після травми або ще пізніше), коли психотравмівна причина начеб-то вже усунута.

Таким чином, посттравматичний стресовий розлад є важким неврозом, вражає і військових, і цивільних, триває довго та потребує  медико-психологічної допомоги, якою необхідно скористатися.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати