• Українська
  • English
Чим шкідливі засоби для нагрівання тютюну?
Чим шкідливі засоби для нагрівання тютюну?

Чим шкідливі засоби для нагрівання тютюну?

У світі, де існує безкофеїнова кава, кола без цукру, безалкогольне пиво, відтепер з’явилися і «безпечні» сигарети. Вони не такі шкідливі, і з ними легше кинути палити — справжня мрія кожного, хто вирішив позбутися шкідливої звички. Чи справді це так? За кожним із цих тверджень стоїть не одне «але», давайте розберемося у них детальніше.

Під час тютюнопаління виділяється більше 4000 шкідливих хімічних компонентів та є причиною підвищеного ризику виникнення багатьох тяжких хронічних захворювань.

Статистичні дані останніх років свідчать про збільшення кількості курців, у тому числі жінок, молоді, підлітків та використання пристроїв для нагрівання тютюну, в якості заміни «традиційним» тютюновим виробам. Все це пояснюється агресивним маркетингом котрий спрямований на найуразливішу аудиторію – підлітків та молодь, сучасними трендами та тим що тютюнові компанії котрі займаються виробництвом цих пристроїв для куріння позиціонують ці вироби, як продукти «зниженого ризику». Аргумент у цих фірм простий – мовляв, у рідинах та стіках немає смол та значно менше шкідливих домішок, ніж у звичайних сигаретах.

Наукові дані не дозволяють стверджувати, що вживання будь-якого виду тютюнових виробів може бути безпечнішим для здоров’я, порівняно з іншими. Згідно із звітом ВООЗ 2020 р., використання електронних сигарет із вмістом нікотину призводить до появи симптомів нікотинової залежності.

Ключова відмінність від використання засобів для нагрівання тютюну – він не спалює тютюн, а нагріває його до 350°C (температура горіння звичайної сигарети — до 800°C) за допомогою леза, що знаходиться в тримачі. Через відсутність горіння цей засіб виділяє не дим, а аерозоль, що містить нікотин.

Аерозоль е-сигарет – неважливо, з нікотином чи без нього – може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Причина криється у складі рідин е-сигарет: більшість з них містить токсичні речовини – метали (хром, нікель, свинець), карбоніли (формальдегід, ацетальдегід, акролеїн, гліоксаль), шкідливі ароматизатори (діацетил, циннамальдегід, бензальдегід) тощо. Нестача даних щодо наслідків довготривалого використання е-сигарет не дозволяє зробити чіткі прогнози. Проте цілком можливо, що їх постійне вживання сприятиме розвитку серцево – судинних чи онкологічних захворювань, а також проблем із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

До того ж нагадаємо, чим загрожує паління: за кожну викурену сигарету доводиться платити підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних хвороб, схильністю до обструктивної хвороби легень та онкології. Жінки, які палять під час вагітності, з більшою ймовірністю  можуть народити завчасно, а їхні діти часто народжуються з низькою вагою або вадами розвитку. Ті, хто не палить, але регулярно знаходиться поряд із курцями і дихає сигаретним димом (пасивне паління), також наражаються на серйозні загрози: респіраторні хвороби, рак легень, ішемічна хвороба серця. Діти жінок-пасивних курців також мають меншу вагу і вдвічі більший ризик синдрому раптової дитячої смерті.

Різноманітні дослідження вказують, що тютюнопаління надає різко негативний вплив на органи і тканини порожнини рота, що призводить до розвитку специфічних для курців захворювань, таких як лейкоплакія Таппейнера, виразково-некротичний гінгівіт Венсана, меланоз курців та ін., а також сприяє прогресуванню основних стоматологічних захворювань, викликаючи зміну кольору зубів, зубних реставрацій, протезів.

Підготували: ас. каф. тер. стоматології  Кіюн І. Д., ас. каф. тер. стоматології  Кавчук О. М.

Корисно знати