• Українська
  • English
ВІЛ-інфекція

ВІЛ-інфекція

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та синдром набутого імунодефіциту (СНІД) продовжують залишатися головною глобальною трагедією у сфері охорони здоров’я, попри інтенсивні зусилля в рамках міжнародних та місцевих ініціатив, спрямованих на подолання пандемії. У 2001 році Організація Об’єднаних Націй провела спеціальну сесію Генеральної Асамблеї, на якій було визнано, що ВІЛ/СНІД є глобальною кризою у сфері охорони здоров’я, та прийнято рішення про активізацію міжнародних дій і мобілізацію ресурсів для боротьби з пандемією.

В багатьох країнах спостерігається зниження захворюваності та для України, Португалії, Бразилії, Іспанії та Сполучених Штатів Америки показники нових випадків інфікування зростають з 2010 року. Ця тенденція присутня навіть у стандартизованому за віком аналізі, що свідчить про перевищення темпів зростання захворюваності над темпами зростання населення. Понад 0,5% населення світу інфіковано. Щодня відбувається близько 5000 нових випадків інфікування, з яких 500 – діти. Разом з цим рівень смертності знижується в усьому світі; тепер він становить 11 смертей на 100 000 населення, і, за прогнозами, знизиться до 8,5 смертей до 2040 року. Темпи появи нових випадків ВІЛ-інфекції зростають щороку в Європі, Південній Америці, Північній Америці та інших регіонах. Попри ефективні схеми профілактики, зберігаються високі темпи передачі ВІЛ від матері до дитини. Існує нагальна потреба в розробці програм, спрямованих на стримування зростання захворюваності на ВІЛ-інфекцію.                                              У серпні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 1 152 нові випадки ВІЛ-інфекції, у 275 пацієнтів діагностовано СНІД, а 116 людей померли від СНІДу.

Шляхи інфікування ВІЛ в Україні у серпні 2022 року:

гетеросексуальний – 781

гомосексуальний – 29

парентеральний – 337

вертикальний – 119

невідомий – 1

Прогнози глобального фонду боротьби зі СНІДом невтішні, адже війна призведе до різкого зростання рівнів захворюваності на ВІЛ через перебої з наданням медичної допомоги, переміщенням осіб, зниження рівня тестування та доступу до антиретровірусної терапії хворих на ВІЛ-інфекцію

Кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус. В теперішніх умовах переливання крові, поранення, сексуальне насильство підвищують ризик інфікування ВІЛ. Внаслідок незахищених статевих контактів, особливо тих, які супроводжуються насильством, пошкодженням ризик інфікування зростає.                                                                              Контакти під час професійної діяльності: медичні працівники, військовослужбовці, рятувальники можуть мати поранення або мати контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами людей із невідомим ВІЛ-статусом. Також збільшується кількість оперативних втручань, що може призвести до збільшення ризику інфікування ВІЛ та вірусними гепатитами.

Наразі повністю вилікуватися від ВІЛ неможливо.

Натомість сучасна антиретровірусна терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім ВІЛ-інфікованим.

З 2013 року проводиться така ініціатива, як Європейський тиждень тестування на ВІЛ – загальноєвропейська інформаційна кампанія, що закликає впродовж тижня посилити комунікацію щодо переваг раннього виявлення ВІЛ-інфекції.

Метою її є розширення доступу до тестування та підвищення обізнаності про переваги раннього тестування на ВІЛ.

Безкоштовний швидкий тест на ВІЛ-інфекцію можна зробити:

  • у сімейного лікаря;
  • на базі спеціалізованих закладів, що працюють з групами підвищеного ризику щодо інфікування на ВІЛ (протитуберкульозний, наркологічний, шкірно-венерологічний диспансери);
  • в спеціалізованих кабінетах “Довіра”, які функціонують в лікувальних закладах областей;
  • на базі обласних центрів профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД;
  • в неурядових організаціях, які працюють з людьми, що живуть з ВІЛ та всім, хто зацікавлений в обстеженні.

Необхідно суворо дотримуватись принципів проведення тестування:

  • особи, які проходять передтестове консультування повинні давати інформовану згоду. Лікар інформує про процедуру тестування та право відмовитись від неї.
  • конфіденційність: послуги тестування повинні надаватися з дотриманням конфіденційності.
  • консультування: передтестове консультування можна проводити в групі за згоди всіх учасників. Обов’язкове обговорення з людиною про інформування в майбутньому про свій ВІЛ-статус інших осіб.
  • результати тестування: високу якість послуг, шляхом чіткого виконання вимог зберігання тестів та проведення тестування, дотримання алгоритму підтвердження та встановлення діагнозу;
  • комплексний підхід: послуги профілактики, лікування та догляду плюс подальше ефективне і належне спостереження, зокрема довготривала підтримка включаючи медичний та соціальний супровід.

ВАЖЛИВО: найефективнішим є своєчасне виявлення вірусу, адже рання діагностика – запорука вчасного медичного нагляду та лікування ВІЛ-інфекції.

 

Доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ,

к.мед.н. Світлана МЕЛЕНКО

Корисно знати