• Українська
  • English
Межовий розлад особистості – основне про нього

Межовий розлад особистості – основне про нього

Межовий розлад особистості (МРО) – це стан дисгармонійного характеру, який включає нестабільний настрій, імпульсивність, труднощі з побудовою стосунків, а також схильність до самоагресивної поведінки.

Характерною ознакою є мінливість настрою, часта зміна бажань, імпульсивні вчинки та  страх залишитися самотнім. Ця нестабільність часто порушує особисте та робоче життя, довгострокове планування та почуття радості, завершеності.

У стосунках такі люди спочатку закохуються по вуха та романтизують людину, з якою мають стосунки. Все виглядає як у казці, але коли знімаються “рожеві окуляри”, то їхній  стан переходить від ідеалізації до знецінення та пошуку негативних рис. Їхнє ставлення до сім’ї, друзів і коханих може раптово змінитися: від ідеалізації (велике захоплення та любов) до знецінення (сильний гнів і неприязнь). І все руйнується з імпульсивною силою.

Коли відбувається розлучення або конфлікт, вони несподівано переходять у протилежну крайність і гнівливо звинувачують іншу людину в тому, що вона зовсім не піклується про них та це все її вина.

Часті зміни думок і самопочуття можуть призвести до частих змін довгострокових цілей, кар’єрних планів, роботи, дружби, стосунків та цінностей.

Іноді люди з межовим розладом особистості вважають себе поганими або негідними. Вони можуть відчувати нудьгу, порожнечу, нерозуміння чи зневажливе ставлення, і вони погано уявляють, хто вони насправді.

За статистикою межовий розлад мають 2 відсотки дорослого населення. Частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків (у 75% випадків діагностується серед жінок).

Дослідники вважають, що даний розлад є результатом поєднання:

  1. Індивідуальної вразливості до стресу
  2. Спадкових факторів
  3. Порушення діяльності нейромофологічних структур (мигдалеподібного тіла)
  4. Порушення передачі або синтезу нейромедіаторів (серотонін, норадреналін, ацетилхолін та ін.)
  5. Вплив соціуму та тип виховання
  6. Жорстокого поводження в ранньому віці (від 40 до 71 відсотка пацієнтів з МРО повідомляють, що зазнали сексуального насильства)

З точки зору нейронауки у формування МРО беруть участь ділянки головного мозку, які відповідальні за формування негативних емоцій та імпульсивності. Мигдалина мозку є важливим компонентом ланцюга, який регулює негативні емоції. У відповідь на сигнали від інших мозкових центрів, що вказують на уявну загрозу, вона викликає страх і збудження, які можуть бути більш вираженими під впливом стресу.

Матеріал підготували: Богдан Сумарюк та Ірина Герасим’юк  асистенти кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

 

 

 

Корисно знати