• Українська
  • English
Фітотерапія як альтернативний метод лікування хронічного болю

Фітотерапія як альтернативний метод лікування хронічного болю

Засоби рослинного походження з давніх часів складали основу народної медицини багатьох країн світу. Сьогодні цей досвід поколінь впроваджено в офіційну медицину: приблизно 25 % використовуваних нині ліків містять у собі фітохімічні сполуки, що одержують з рослин в їх нативному вигляді, а ще 25 % препаратів мають активні речовини, які являють хімічно модифіковані рослинні компоненти.

Наукові джерела містять інформацію про цілу низку засобів рослинного походження, які володіють терапевтичним потенціалом у лікуванні болю та запалення. Хоча такі засоби, як правило, не є найпотужнішими знеболювальними у сучасному арсеналі ліків, проте їх застосування може бути дуже результативним при слабкому та помірному болю, а також при необхідності тривалого лікування хронічних захворювань.

Найбільш поширеним видом болю що виникає є біль, спричинений патологіями опорно-рухового апарату. Біль в опорно-руховій системі може виникати у будь-якому віці, від раннього дитинства до похилого віку, та бути спричиненим як раптовими та короткочасними станами (наприклад, переломами, розтягненням зв’язок тощо), так і довготривалими хронічними патологіями.

Знеболювальна та протизапальна дія рослинних засобів має подібний механізм до синтетичних ліків – фітохімічні сполуки здатні переривати ланцюги біохімічних реакцій, які призводять до запальної відповіді у структурах організму . До рослинного арсеналу, що відповідно до літературних джерел володіють протизапальною дією і застосовуються при захворюваннях опорно-рухового апарату, належать арніка гірська, живокіст лікарський, куркума довга, імбир та маруна дівоча.

Препарати арніки гірської (Arnica montana) сприяють полегшенню при больових станах, що пов’язують з антиоксидантними, протизапальними та імуномодулювальними властивостями сполук, які містяться у її сировині.

Лікувальні властивості живокосту лікарського засновані на його протизапальній і болезаспокійливій дії, а також стимуляції грануляції та регенерації тканин. Вважається, що головну роль в фармакодинамічних ефектах препаратів кореня живокосту відіграють алантоїн і розмаринова кислота.

Куркума довга є ефективною при лікуванні різних захворювань, включаючи риніт, застуду, шкірні інфекції, захворювання печінки та сечовивідних шляхів, а також як ранозагоювальний засіб та «очищувач крові».

Імбир (Zingiber officinale) має широкий спектр біологічної активності, а саме знеболення, протинудотну, протидіабетичну, протизапальну та анальгетичну дію, що проявляється шляхом вмісту у ЛРС терпенів та фенольних сполук насамперед гінгеролів.

Маруна дівоча (Tanacetum parthenium) — протягомпротягом багатьох століть застосовувалася народною медициною з метою лікування лихоманки, головного болю, запальних станів, ревматоїдного артриту, гінекологічних розладів, головного болю та мігрені, нудоти, болі у животі тощо.

Отже, проаналізувавши літературні джерела можна стверджувати що використання фітопрепаратів для лікування болю різної етіології та розробка нових лікарських препаратів на основі ЛРС є доцільним та перспективним.

Матеріал підготувала

асистентка кафедри фармації Марія ВЕЛЯ                                                   

 

Корисно знати