• Українська
  • English
ФОБІЇ

ФОБІЇ

Під фобією або ситуативним страхом розуміємо надмірну і неадекватну боязнь якогось процесу, предмету або ситуації. Типовими приводами для страху можуть бути, наприклад, висота, тісні місця або відкриті простори, павуки, уколи голками, польоти або темрява тощо.

Для фобій характерно те, що людина сама усвідомлює безпідставність свого страху, його безглуздість, але, попри це, не може керувати ним. Наприклад, що страждає страхом замкнутого простору прекрасно розуміє, що знаходження в тісному приміщенні не тягне за собою нічого поганого, але при цьому у нього виникають важкі симптоми боязні.

Фобії є досить поширеними психічними розладами. Страхи припускають часто теоретичну можливість небезпеки, але насправді вона досить ефемерна. Наприклад, політ в літаку або підйом на ліфті мають теоретичну небезпеку, але страх, що виникає занадто ускладнює життя.

Симптоми будь-яких видів фобій схожі та нагадують ознаки панічної атаки:

  • сильне серцебиття;
  • труднощі з диханням, задуха;
  • сухість у роті;
  • підвищення артеріального тиску;
  • неприємні відчуття в шлунку і нудота;
  • біль або тиск в грудях;
  • тремтіння;
  • запаморочення;
  • підвищення потовиділення; слабкість в ногах;
  • відчуття нереальності того, що відбувається або себе самого.

Основні причини появи фобій:

  1. Біологічні та спадкові чинники

Недолік певної кислоти в організмі (гамма-аміномасляної), що має заспокійливу дію, призводить до збільшення страху і тривожності, що в свою чергу сприяє ризику появи фобій. Причинами зменшення кількості цієї кислоти можуть бути травми головного мозку, тривале застосування ліків і психотропних препаратів, стрес і депресія.

Крім цього, причиною виникнення фобій може бути генетичний фактор. Якщо один з батьків страждає фобічним розладом, то ризик появи фобії та у дитини дуже великий. Однак, що саме вплинуло на це, спадкова схильність або певна поведінка родича, важко сказати.

  1. Соціальні причини

Найчастіше виникнення фобій сприяє вплив зовнішніх чинників, особливо різні події шокуючого характеру, що відбулися в дитинстві. А саме психологічні травми дитячого віку: укуси комахи або тварини, втрата близьких або тривала розлука, негативний досвід плавання або закритого приміщення тощо, виростають зазвичай в непередбачувані страхи.

  1. Психологічні чинники

Неправильне пояснення будь-яких слів або дій, хибний погляд на реальні та майбутні події, обмеження характерологічних рис та інші психологічні проблеми також можуть вплинути на виникнення фобій.

Певні страхи з’явилися в процесі еволюції, наприклад, боязнь відкритого простору має своє коріння в далекому минулому, коли в незахищеному місці існувала небезпека нападу диких тварин.

  1. Соціальні причини

Появі соціофобії може сприяти надмірно суворе виховання або критика батьків, неадекватна оцінка дорослими подій, що відбуваються з дитиною, невдалий досвід спілкування з однолітками або протилежною статтю.

Таким чином, травмуючі ситуації, впливаючи на психіку або спадкову схильність, а також соціальне і матеріальне становище сприяють виникненню і розвитку різних фобій.

 

Види фобій:

Соціофобії. Тут зібрані всі страхи, пов’язані з патологічним страхом перед перебуванням на очах у інших людей: боязнь виступу на публіці, незнайомого суспільства, іспитів, великого скупчення людей та інше.

Страх хвороби (нозофобія). Будь-яка розсудлива людина уникає хвороб, підтримуючи здоровий спосіб життя, вчасно приймаючи запропоновані вітаміни і ліки, проте у деяких турбота про своє самопочуття переходить розумні межі й переростає в ірраціональну погоню за здоров’ям. Все більше людей в наш час схильні до страху онкологічних захворювань (канцерофобія).

Танатофобія – страх смерті. Напевно, всі ми якоюсь мірою боїмося померти, але танатофобія відчувають постійну паніку і тривогу, що провокує у них виникнення неврозів і затяжних депресій. Це базовий страх.

Боязнь дій. Передчуття або виконання якоїсь дії тягне за собою незрозумілий страх. Це може бути страх танцювати, співати, готувати їжу, вчитися, виступати і багато іншого.

Страх місць. Ми часто уникаємо певних місць, в яких колись довелося пережити негативні емоції (морг, нічний цвинтар). Люди ж, схильні до цієї групи фобій, від однієї думки про якомусь місці (ліфт, дах, церква, театр) можуть пережити жах і запаморочення.

Боязнь речовин. Людина з таким порушенням відчуває неконтрольовану паніку на межі божевілля при згадці або вигляді якоїсь речовини. Найбільш поширені фобії цього виду – метілофобія (страх алкоголю), фармакофобія (страх лікарських препаратів), аматофобія (боязнь бруду) і цібофобія (страх їжі).

Страх предметів. Боязнь конкретних предметів часто виникає після негативних ситуацій з цими об’єктами, що мали місце в житті (страх гострих предметів, дзеркал, зброї і т.д.). Крім цього, до цього виду фобій відносять і страх перед певним кольором, розміром або формою предметів.

Зоофобія. Досить велика група страхів перед певним видом тварин. У будь-якої людини є страх перед дикими або агресивними представниками тваринного світу, але навряд чи ми відчуваємо жах в зоопарку або від однієї думки про певних звірів.

Боязнь містики. Багато хто йде у світ містики, не знайшовши себе у звичайному реальному житті. Страх перед вчиненням гріха, Божої кари, боязнь магів, чаклунів, святих місць – лише мала частина благодатного містичного ґрунту для появи фобій.

Від ситуативного страху можна звільнитися, фобії можна лікувати за допомогою психотерапії (зокрема когнітивно-поведінкової психотерапії), розвиваючи витримку (самовладання) щодо причини страху. В ході когнітивно-поведінкової психотерапії людина вчиться поступово долати страх під керівництвом кваліфікованого фахівця.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Юрценюк О.С.

 

Корисно знати