• Українська
  • English
Коронавірус: чим небезпечний та як вберегтись від недуги
Коронавірус: чим небезпечний та як вберегтись від недуги

Коронавірус: чим небезпечний та як вберегтись від недуги

Наприкінці грудня 2019 року світ зіткнувся з новим коронавірусом з Китаю, який проявляється ураженням дихальної системи та іншими респіраторними симптомами.

Загалом зареєстровано 106 смертельних випадків внаслідок інфікування цим збудником. Тільки в Китаї зафіксовано майже 4600 випадків зараження. Однак проблема майже відразу вийшла за межі цієї країни – хворі китайським короновірусом 2019 nCoV зареєстровані в ряді країн, серед яких Японія, Німеччина, Південна Корея, США, Таїланд, Камбоджа, Шрі-Ланка, Австралія, Канада та інші.

Ситуацію погіршує й те, що, вірус може передаватися від людини до людини навіть в інкубаційний період, тобто до появи у людини, яка заражена вірусом, перших симптомів захворювання.

На разі в Україні не зареєстровано випадків інфікування новим штамом коронавірусу 2019-nCoV.

У Раді національної безпеки і оборони наголошують, що в Україні не виявлено проблемних ситуацій, пов’язаних зі спалахом коронавірусу. У цілодобовому режимі аналізують і вивчають заходи, яких вживають в інших країнах для запобігання подальшому поширенню вірусу, і статистику випадків пневмонії, спричиненої новим вірусом. Ситуація повністю контрольована, загальнодержавні інфекційні профільні медичні заклади готові надати відповідну допомогу громадянам. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук написав у Facebook, що фахівці санітарно-карантинного підрозділу Міністерства охорони здоров’я підготовлені, оснащені інфрачервоними термометрами і перевіряють абсолютно всіх пасажирів – і тих, хто приїхав в Україну, і тих, хто подорожує транзитом. Крім того, ветеринарні служби проводять обов’язковий спеціальний огляд усіх тварин, яких ввозять в Україну.

Що це за вірус?

Коронавіруси (CoV) – велике сімейство вірусів, що викликають захворювання, починаючи від звичайної застуди і закінчуючи більш тяжкими захворюваннями, такими як:

  • близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV);
  • тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV).

Новий коронавірус (nCoV) являє собою новий штам, який раніше не був ідентифікований у людей.

Як передається збудник?

Коронавіруси є зоонозами, що означає, що вони можуть передаватися між тваринами і людьми. Дослідження показали, що SARS-CoV передавався від кішок людям, а MERS-CoV – від верблюдів людям. Проте здебільшого вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Тварини також є природним резервуаром збудника.

Клінічні прояви вірусу:

За своєю клінічною картиною зараження коронавірусом нагадує грип та інші респіраторні захворювання, що значно ускладнює своєчасну діагностику вірусу. Проте коронавірус більшою мірою вражає легені з розвитком пневмоній, в тому числі й атипових, а також призводить до тяжких ускладнень у вигляді гострого респіраторного синдрому. Інкубаційний період (час від моменту зараження до перших клінічних проявів) становить в середньому 10-14 днів.

До можливих клінічних проявів вірусу відносять:

  • лихоманку;
  • слабкість та підвищену втомлюваність;
  • сухий кашель;
  • задишку;
  • дихальну недостатність;
  • відчуття стиснення грудної клітки;
  • головні болі;
  • прискорене серцебиття;
  • симптоми ураження шлунково-кишкового тракту (діарея, нудота, блювання, значне зниження апетиту);
  • ураження очей.

Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію щодо коронавірусу у світі та можливість перенесення вірусу через мандрівників, а також повітряно-крапельний механізм передачі від людини до людини, при появі вищевказаних симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря

Як запобігти зараженню?

На сьогодні специфічна профілактика коронавірусу не розроблена.

Як повідомляє CNN, вчені почали розробляти вакцину проти даного збудника. Проте на її розробку знадобиться близько року.

Виходячи з цього, клініцисти наполегливо радять дотримуватись наступних рекомендацій ВООЗ щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ та коронавірусу зокрема:

часто і ретельно мийте руки з милом та обробляйте дезінфікуючими засобами;

під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустинку варто негайно викинути та помити руки;

уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей;

відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;

не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м’ясом, молоком тощо слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.

Бережіть своє здоров’я!

Матеріал підготувала: асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Колотило Тетяна

Корисно знати