• Українська
  • English
Особливості харчування при цукровому діабеті
Особливості харчування при цукровому діабеті

Особливості харчування при цукровому діабеті

Цукровий діабет – глобальна медико-соціальна проблема сьогодення,  визнана міжнародним співтовариством. За даними ВОOЗ, близько 300 мільйонів людей хворі на діабет, а до 2030 року, за прогнозом Міжнародної федерації діабету (IDF), їх число може збільшитися в 1,5 разу. 

При цукровому діабеті правильне харчування відіграє не меншу роль, ніж цукрознижувальні препарати чи інсулін. Перелік того, що можна їсти при цукровому діабеті, заснований на рекомендаціях про здорове харчування. При цьому діабет-харчування для кожного хворого має бути строго індивідуальним, однак існують однакові для всіх хворих вимоги, згідно з якими і визначено, які продукти при цукровому діабеті можна їсти, а які слід обмежувати.

На підвищення рівня цукру у крові впливають такі чинники:

  • кількість і вид вуглеводів у продукті;
  • час прийняття їжі – чим триваліше відбувається процес прийому їжі, тим повільніше підвищується рівень глюкози в крові;
  • вміст у страві білків і жирів, що утворюють з вуглеводами складні комплекси, в результаті чого вуглеводи всмоктуються повільніше;
  • стресовий стан,
  • супутні захворювання;
  • вживання алкоголю.

Для людини з цукровим діабетом є 3 основних прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря) і 3 додаткових (другий сніданок, полуденок, пізня вечеря). Овочі і фрукти повинні бути обов’язковим компонентом раціону хворого на цукровий діабет і вживатися щодня. Вони містять мало вуглеводів і багаті на вітаміни, харчову клітковину, малокалорійні. Всі овочі, фрукти і ягоди за вмістом вуглеводів можна розділити на 3 групи:

Першу групу складають овочі, фрукти та ягоди, які у 100 г містять менше 5 г вуглеводів: помідори, огірки, капуста, баклажани, салат, кабачки, редис, несолодкі яблука. Дозволяється вживати не більше 800 г на день.

Другу групу складають овочі й фрукти, у 100 г яких міститься від 5 до 10 г вуглеводів: морква, цибуля, буряк, лимон, апельсин, полуниця, смородина, малина. Дозволяється вживати не більше 200 г на день.

Третю групу складають овочі й фрукти, у 100 г яких міститься більше 10 г вуглеводів: картопля, горошок, боби, сушені гриби, банани, дині, виноград, сухофрукти, персики, солодкі сорти яблук. Ці продукти слід обмежувати у своєму раціоні.

Крупи. Найкраще вживати гречану, вівсяну, перлову. Що стосується рису, то його бажано вживати в пропареному вигляді, вибираючи коричневий рис, а не звичний всім білий. Вживання манної крупи при діабеті доведеться скоротити.

Хліб. Переважно житній або хліб з додаванням висівок. Дозволяються також сухарі, нездобне печиво в обмеженій кількості.

М’ясо. Дозволені м’ясні продукти при діабеті це: яловичина, телятина, баранина, кролик, індичка, курка. Готувати страви можна у відварному, запеченому, тушкованому вигляді. Ковбасні вироби та страви з субпродуктів не бажані в раціоні діабетика.

Риба рекомендується нежирна: хек, тріска, щука, короп, судак.Крім риби дуже корисні різноманітні морепродукти. Не нехтуйте салатами з морської капусти або креветками.

Яйця краще додавати до складу страв, а готуючи яєчню і омлет намагатися практично не використовувати жири, особливо, якщо є проблеми з високим рівнем вмісту холестерину в крові.

Молоко. Дозволяється молоко, кисляк, нежирний кефір, сир, нежирна сметана.Не вітається вживання у великій кількості твердих сирів будь-яких сортів, і, звичайно, солодкої сиркової маси.

Взаємозамінні продукти:

100 г м’яса = 120 г риби = 3 курячі яйця = 130 г творогу = 70 г твердого сиру = 500 г молока.

Жири. Дозволяється оливкова, соняшникова, кукурудзяна олії, 25-30 г вершкового масла на добу. Не варто використовувати свинячий, яловичий жири, а також продукти, що містять холестерин (мозок, печінка, жовтки).

Перші страви. Рекомендуються переважно овочеві супи на слабких м’ясному, грибному, рибному бульйонах, вегетаріанські борщі. Намагайтеся обходитися без засмажки під час приготування.

Напої. Дозволяються несолодкий чай, кава з молоком, натуральні фруктово-ягідні соки з кисло-солодких ягід без додавання цукру (фреші або компоти без цукру), томатний сік, мінеральні води, настій або відвар плодів шипшини. Сиропи, солодкі соки, солодкі газовані напої протипоказані.Замість кави рекомендується вживати цикорій.

Вживання алкоголю має бути помірним. Слід розрізняти напої, що містять багато цукру (лікер, солодкі вина), і ті, які майже не містять цукру, – сухі вина, коньяк, віскі, горілка – останні здатні сильно знизити рівень цукру в крові.

Солодощі. Зараз фахівці відмовляються від використання діабетичних продуктів. Мова йде про цукерки та сухе печиво, у яких глюкоза замінена фруктозою і сорбітом. Немає доказів, що фруктоза більш корисна для діабетиків, ніж сахароза, а стосовно обміну речовин вона може мати більш згубні наслідки. Слід обмежити також вживання цукрозамінників.

Всесвітній день боротьби з діабетом введено в 1991р. IDF та ВООЗ у  відповідь на загрозу зростання захворювання на цукровий діабет у всьому світі, з 2007р. він проводиться під егідою ООН. Дата 14 листопада обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну – канадського вченого Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.

Активну санітарно-просвітницьку роботу щодо боротьби із цукровим діабетом проводять співробітники та студенти Буковинського державного медичного університету. Зокрема, викладачі кафедри гігієни та екології, соціальної медицини та ООЗ, студенти вузу взяли участь у проведенні «Школи здоров’я» до Всесвітнього дня боротьби з діабетом, організованої відділенням профілактики КМУ “Міська поліклініка № 1”.

Жвавий інтерес слухачів викликала розповідь студентів 5-го курсу про чинники ризику цукрового діабету, доповідь асистента кафедри гігієни та екології О.М. Іфтоди «Особливості харчування при цукровому діабеті» та рубрика «Фізкультхвилинка», проведена старшим викладачем кафедри гігієни та екології О.В. Кушнір. Всім бажаючим було проведене безкоштовне визначення глюкози в крові із подальшою консультацією лікаря-ендокринрлога. Для хворих на цукровий діабет проводилися майстер-класи з визначення індексу маси тіла, питань дієтотерапії та самоконтролю захворювання, поширювалася корисна інформаційна література.

Підготувала асистент кафедри гігієни та екології О.М. Іфтода

 

Корисно знати