Всі знають, що кавун більш, ніж на 90% складається з води. Крім того, кавун містить корисні речовини: вітамін С (15% від добової норми людини), вітамін А, В3, фолієву кислоту, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.
Як і будь-який інший продукт червоного кольору, кавун містить лікопін, концентрація якого в два рази вище, ніж в томатах. Це антиоксидант, який допомагає при хворобах серцево-судинної системи. Також лікопін корисний при очних захворюваннях і для профілактики онкології.
Цитрулін – речовина, що міститься в кавунових кірках, допомагає виводити токсини з організму. Крім того, цитрулін сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах.
Незважаючи на те, що ягода майже повністю складається з води, в ній дуже багато цукру. Калорійність низька (на 100 г – 30 ккал), але глікемічний індекс високий – 70-80 одиниць. У 100 г кавуна може міститися 1-2 чайні ложки цукру. Цей момент пояснює, чому кавун є сечогінним засобом: після того, як у кров надходить велика кількість цукру, нирки отримують сигнал про необхідність його виведення. Це загрожує зневодненням. Високий глікемічний індекс викликає бажання їсти кавун більше і більше, а нерозтрачений цукор стає причиною зайвих кілограмів.
Не купуйте кавуни на узбіччях доріг, адже такі плоди, ймовірно, не пройшли санітарний контроль і ввібрали важкі метали від проїжджаючих машин. Краще купувати кавуни у торгових павільйонах, де вони продаються на прилавках під навісом.
Перед споживанням кавуна ретельно вимийте його з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з ґрунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більше чотирьох днів. Нерозрізаний плід може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох тижнів.
Норма для здорової людини – 200-300 г кавуна на день. Людям з цукровим діабетом варто ставитися до цього продукту обережно. Так само обережними повинні бути люди з проблемами нирок, адже камені можуть активізуватися під впливом рідини. Також варто бути обережними тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту або кишечника.
Кавуни з нітратами – це не обов’язково погано, все залежить від дози. Нормою вважається 60 мг нітратів на 1 кг кавуна. Якщо з’їсти один шматочок такої ягоди, нічого не станеться, але вживання половини кавуна може перевищити безпечну дозу.
Хочемо спростувати ряд тверджень і застерегти вас від надмірного вживання кавуна. Міфи про корисні властивості ягоди:
Кавунова дієта для схуднення: споживання лише кавуна в необмеженій кількості протягом 5-7 днів не забезпечує організм необхідними жирами, білками та повільними вуглеводами. Це може призвести до надмірного дефіциту калорій та швидкого повернення ваги після закінчення дієти.
Величезна кількість харчових волокон: кавун містить лише 0,4-0,5 г волокон на 100 г м’якоті. Щоб задовольнити денну потребу у волокнах (25 г), потрібно з’їсти 5 кг кавуна, що містить 300 г цукру (добова норма до 50 г). Краще отримувати волокна з бобових та круп.
Очищення нирок від піску та каміння: кавун не впливає на кількість піску чи каміння в нирках. Наявність та виведення цих компонентів має контролювати лікар. Проте кавун завдяки калію може зменшувати ризик набряків і допомагати дотримуватися водного балансу, що є профілактикою проблем із сечовидільною системою.
Інформацію підготував Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини