• Українська
  • English
Корисні солодощі для зубів: міф чи реальність?

Корисні солодощі для зубів: міф чи реальність?

Діти просто обожнюють солодощі! Вони можуть їх їсти і вдень, і вночі, і навіть замість сніданку чи вечері.

А родичі та друзі, які приходять у гості завжди раді побалувати малечу солоденьким. Та що говорити, ми й самі часто купуємо дитині шоколадки та цукерки, коли вона так просить. Проте, коли починаються проблеми із зубами, то дитина з цукеркою в роті вже не виглядає так мило, а навпаки викликає тривожність. Ось він – перший дзвіночок: а чи не забагато цукру їсть моя дитина?

Пам‘ятайте, до трьох років не варто давати дитині їжу із доданим цукром взагалі і чим пізніше ви познайомите дитину із цукерками, тим краще для неї.

У наш час на полицях супермаркетів можна зустріти багато товарів із написами «ЕКО», «БЕЗ ЦУКРУ» і т.д. Так звані «корисні солодощі» тепер доступні для всіх і, батьки, піклуючись про своїх найулюбленіших, надають перевагу саме таким смаколикам з метою уникнути проблем із зубами та здоров‘я в цілому. Та чи дійсно це так?

По-перше, Обов‘язково читайте склад цукерок. Якщо там пише БЕЗ ЦУКРУ, то це не означає, що там немає ароматизаторів, консервантів, синтетичних барвників чи, навіть, прихованого цукру. Іноді краще надати перевагу солодощам з цукром, проте без інших шкідливих домішок!

По-друге, навіть, якщо у печеві немає цукру, там все одно є мука та інші прості вуглеводи які споживаються бактеріями, що присутні у зубному нальоті та викликають карієс. Особливо, якщо це печиво знаходиться у дитини в роті протягом цілого дня!

По-третє, надавайте перевагу солодощам із вмістом КСИЛІТОЛУ. Що це таке і чому його так полюбили стоматологи? Ксилітол (березовий цукор) – це натуральний цукрозамінник. Його енергетична цінність 2,4 ккал/г (для порівняння сахароза – 3,87 ккал/г). Його використовують замість цукру у жувальних гумках, цукерках, кондитерських виробах та навіть для профілактики у зубній пасті.

Бактерії, що знаходяться у зубному нальоті живляться цукром (сахароза, глюкоза, фруктоза), але НЕ споживають ксилітол і НЕ можуть перетворити його на кислоту! А отже НЕ викликають демінералізацію емалі та карієс. У дослідженнях останніх років повідомляється, що ксилітол навіть ЗМЕНШУЄ кількість карієсогенних бактерій у слині! А також зменшує випадки тонзилітів у дітей!

Льодяники з ксилітолом (без цукру):

  • Солодкі на смак;
  • Не викликають карієс;
  • Стимулюють слиновиділення для самоочищення ротової порожнини;
  • Зменшують кількість зубного нальоту.

Так, солодощі з ксилітолом це просто знахідка для батьків солодкоїжок, але до всього потрібно підходити з розумом! Добова доза ксилітолу 30-50 г, разова – 5-10 г. Проте, вживання в кількості понад 50 г на день може викликати діарею.

Піклуйтеся про здоров’я зубів своїх дітей та не забувайте про основні правила вживання солодкого:

  1. Зуби завжди повинні бути чисті! Для цього їх потрібно чистити двічі на день.
  2. Солодке лише після основного прийому їжі.
  3. Обмежуйте кількість солодкого на день.
  4. Обирайте лише якісні солодощі.
  5. На кожен день обирайте солодощі без цукру, бажано із вмістом ксилітолу. А на вихідні чи на свята можна все, що забажаєте, але в обмеженій кількості.

Підготували асистент кафедри стоматології дитячого віку Катерина ГАЛЬЧУК

Корисно знати