• Українська
  • English
Методи лікування карієсу
Методи лікування карієсу

Методи лікування карієсу

Карієс лікувати необхідно. Але який метод лікування варто обрати саме вам? Сучасні стоматологи мають в своєму арсеналі самі різноманітні методи лікування карієсу, починаючи з класичного пломбування та закінчуючи лазером або озоном.

Методи лікування карієсу, котрі зупиняють його розвиток

Позбутись карієсу, не відвідуючи стоматолога, неможливо. Тому дуже важливо відвідувати лікаря з регулярними профілактичними оглядами, а також кожен раз при виявленні підвищеної чутливості зубів або болю.

Сучасні стоматологи мають в своєму арсеналі самі різноманітні методи лікування карієсу, починаючи з класичного пломбування та закінчуючи лазером або озоном.

Отже методи лікування карієсу:

Пломбування

Класичний та самий звичний спосіб лікування карієсу – видалення уражених тканин зуба за допомогою бормашини та пломбування наявної порожнини. У випадку глибоких уражень необхідно ретельна обробка кореневих каналів, інколи може бути потреба встановити штифт або спеціальної вкладки для зміцнення пломби.

Необхідність анестезії при лікуванні карієсу залежить від ступеня поширення патологічного процесу і кількості уражених зубів. Зуби можна лікувати після введення знеболюючого препарату в ясна або під наркозом.

Лікування зубів за допомогою бормашини здійснюється в кілька етапів:

  • В ідеалі ротова порожнина готується до процедури за допомогою професійного чищення, під час якого знімається наліт і зубний камінь. Перед лікуванням лікар при необхідності проводить анестезію
  • Потім переходять до очищення каріозної порожнини: видаляють з неї пошкоджені тканини і обробляють спеціальними розчинами, що виключають розмноження бактерій під пломбою
  • Після цього формується порожнина певної форми, щоб пломба згодом не випала. Сучасний пломбувальний матеріал має особливий склад, що дозволяє «зв’язатись» з тканинами зуба хімічним шляхом
  • У випадках глибокого карієсу може знадобитися установка штифта або спеціальної вкладки
  • Потім настає етап пломбування. Стоматолог підбирає колір пломбувального матеріалу, ізолює хворого зуб за допомогою спеціального пристрою – коффердама і пошарово вносить композит
  • На завершення проводять коригування пломби по прикусу. Для цього дають пацієнтові «пожувати» спеціальну копіювальний папір, щоб вона відбилась на виступаючих ділянках зуба. Якщо їх не скорегувати, пацієнт буде відчувати дискомфорт і біль при жуванні. Тому доктор проводить шліфування й полірування, видаляючи виступи і задирки на пломбі.

ICON

Ця методика є одним з найбільш перспективних методів лікування поверхневого карієсу. Також цю методику можна застосовувати у пацієнтів, які використовували брекети і мають ділянки демінералізації після їх зняття.

Під час процедури тканини зуба просочуються спеціальним складом, який перешкоджає поширенню бактерій і продуктів їх життєдіяльності. Таким чином відбувається «консервування» інфекції.

Однак, таке лікування можливо лише на початковій стадії, тому важливо регулярно, раз в 3-6 місяці, відвідувати стоматолога для планового огляду.

Лікування за методикою ICON дозволяє лікувати як відкриті, так і важкодоступні ділянки зубів і здійснюється в три етапи:

  • Спочатку доктор обробляє уражені тканини спеціальним гелем
  • Потім наносить інфільтрат, який консервує інфекцію. Після цього вона вже не може поширюватися ні з цього зуба, ні на сусідні
  • На завершення стоматолог проводить полірування

ART

ART-терапія являє собою неінвазивний метод лікування карієсу. Стоматолог використовує екскаватори – спеціальні інструменти, якими він «зішкрібує» пошкоджені тканини. Після очищення каріозної порожнини здійснюють пломбування з використанням особливого скло-іномерного цементу. Дана методика не особливо ефективна, так як повноцінне чищення зуба від пошкоджених тканин виконати ручним способом якісно досить складно. Це може стати причиною вторинного карієсу.

Озонотерапія

Озон має бактерицидну дію, що дозволяє лікувати карієс без допомоги бормашини, анестезії та постановки пломби. Тому процедура здійснюється без дискомфорту і больових відчуттів. За допомогою спеціального препарату кисень перетворюється на озон і направляється до пошкоджених тканин. Він видаляє бактерії, не зачіпаючи при цьому здорову частину зуба. Після цього стоматолог проводить ремінералізацію за допомогою спеціальної речовини. Озонотерапія застосовується для лікування поверхневого карієсу в стадії плями.

Повітряно-абразивний метод

При такому типі лікування каріозна область обробляється піскоструменевими апаратами. Потоком повітря, який містить особливі домішки, стоматолог «вибиває» уражені тканини, не травмуючи при цьому здорові. Це безболісний, безпечний і, що головне, ефективний спосіб боротьби з карієсом. Вплив на емаль відбувається імпульсно, мікросессіями по 5-10 секунд. З негативних моментів – ймовірність підвищеної чутливості емалі після лікування. Повітряно-абразивний метод не може використовуватися у важкодоступних місцях, до яких не дістає наконечник апарату.

 

 

 

 

Лікування лазером

Лазер видаляє каріозні ділянки, дезінфікуючи здорові тканини навколо. Такий варіант лікування особливо підходить дітям і вагітним жінкам, яким складно дається препарування за допомогою бормашини. Для лікування лазером необхідні спеціальні апарати і висока кваліфікація фахівця, вартість такої процедури досить висока.

 

 

 

Сріблення

Сріблення зубів – особливий спосіб терапії карієсу, в основі якого лежить обробка уражених тканин зуба спеціальним складом на основі нітрату срібла. Таке лікування застосовується для лікування молочних зубів у дітей на початковому стадії патологічного процесу.

Після посріблення зуби стають чорними, що виглядає не дуже естетично. Однак нітрат срібла гальмує розвиток карієсу і поширення його на сусідні зуби.

Процедура проходить швидко і безболісно: за допомогою ватної палички, просоченої розчином, стоматолог наносить нітрат срібла на пошкоджену ділянку зуба. Після лікування дуже важливо ретельно дотримуватися гігієни ротової порожнини: чистити зуби двічі на день і полоскати рот після кожного прийому їжі.

Діти переносять сріблення легко, але стоматологи рекомендують його тільки в тому випадку, якщо дитина відмовляється лікувати зуби класичним пломбуванням.

Через півроку після проведення сріблення рекомендується повторити.

У такого варіанту лікування є свої недоліки, крім естетичного дефекту. До них відносяться неефективність сріблення для жувальних зубів і відсутність ефекту при глибокому карієсі.

Глибоке фторування або ремінералізація

При даній терапії стоматолог обробляє уражені тканини зуба фторвмісними препаратами. Процедура абсолютно безболісна, до того ж не викликає естетичного дефекту у вигляді темного фарбування, як при срібленні.

Таке лікування ефективне на стадії «білої плями». Саме тому дуже важливо регулярно відвідувати стоматолога для контролю стану зубів. У дітей зі схильністю до карієсу робити це слід не рідше 1 разу на 3 місяці.

Матеріал підготували: проф. Годованець О.І., ас. Вітковський О.О., ас Рожко В.І., ас Гончаренко В.А.

Корисно знати