• Українська
  • English
Менеджмент післяпологового болю

Менеджмент післяпологового болю

Біль та втома – найбільш поширені проблеми, на які вказують жінки у ранньому післяпологовому періоді. Біль може вплинути на здатність жінки піклуватися про себе та про свою дитину.

При відсутності лікування біль формує ризик більш широкого використання опіоїдів, післяпологової депресії та розвитку стійкого болю.

Поетапний підхід із застосуванням мультимодальної комбінації агентів дозволяє акушерам-гінекологам індивідуалізувати менеджмент болю у жінок в післяпологовому періоді. У 1986 році ВООЗ ввела ступеневу систему знеболення для менеджменту болю при раку. Цей трирівневий підхід був першою спробою менеджменту болю шляхом співставлення знеболюючої ефективності з важкістю болю. Такий підхід може бути адаптований для менеджменту болю після пологів.

Перший етап містить неопіоїдні анальгетики.

На другому етапі додають більш м’які опіоїди.

А на третьому етапі використовуються більш сильні опіоїди.

Найбільш розповсюдженими джерелами болю в перші дні після вагінальних пологів є: нагрубання грудних залоз, скорочення матки, перинеальні розриви.

Нагрубання грудних залоз

  • Нефармакологічні процедури, такі, як охолоджуючі пакети та збільшення частоти годування груддю, як правило, достатні для боротьби з цим явищем на початку лактації.
  • За необхідності можна використовувати м’які анальгетики, які володіють протизапальним ефектом.
  • При болю в сосках слід спочатку ретельно оцінити прикус малюка, правильність техніки прикладання та наявність достатньої кількості молока у жінки.
  • Безалкогольний ланолін історично був рекомендований для лікування болю сосків чи при їх травмах, однак систематичний огляд не знайшов підтверджень того, що будь-яке конкретне місцеве лікування переважає над відсутністю лікування взагалі.
  • Недавнє рандомізоване контрольоване дослідження показало, що застосування додаткового захисту для соска (силіконові накладки) більш ефективно при лікуванні травми і зменшення болю, ніж використання ланоліну, який необхідно витирати перед годуванням.

Маткові скорочення

  • Частіше зустрічаються у багатодітних жінок і частіше за все виникають під час грудного вигодовування в перші дні після пологів.
  • Використання зігріваючих накладок, нанесених на живіт, може полегшити цей дискомфорт.
  • Ефективними є нестероїдні протизапальні препарати.
  • Дані щодо застосування опіоїдів для полегшення маткових скорочень непереконливі.

Біль в ділянці промежини

  • Можна лікувати за допомогою нефармакологічних місцевих засобів, місцевих анестетиків або пероральних анальгетиків.
  • Декілька досліджень, в яких порівнювалися місцеві анестетики, не знайшли переконливих доказів того, що ці агенти зменшують біль краще, ніж плацебо, або зменшують використання додаткової анальгезії.
  • Пакети з льодом чи пакети з холодним гелем можуть бути корисними для зменшення набряків промежини в перші 24 години.
  • Геморой може стати набряклим і травмуватися під час потуг в ІІ періоді пологів. Місцеве застосування в’яжучих, стероїдних або знеболюючих кремів може зменшити симптоми гемороя, викликаючи вазоконстрикцію, зменшення набряків чи свербіжу (не підтверджено рандомізованими дослідженнями).
  • Тривале застосування стероїдного крему слід уникати через атрофічні ефекти, які ці агенти виявляють на шкіру.

Опіати для жінок-годувальниць

20 квітня 2017 року Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) переглянуло маркування всіх рецептурних препаратів, що містять кодеїн і трамадол і зазначило, що грудне вигодовування не рекомендоване при застосуванні цих ліків через можливі серйозні побічні ефекти у новонародженого у зв’язку із передозуванням опіоїдом.

Важливо пам’ятати, що нефармакологічна і фармакологічна терапія є значущими компонентами післяпологового догляду. Опіоїдні препарати є допоміжним засобом для пацієнтів з неконтрольованим болем, при відсутності реакції на адекватну терапію першої лінії.

         Біль після пологів не слід терпіти! Своєчасне зясування причини його виникнення та правильне лікування допоможуть комфортно провести перші дні після пологів!!!

У повідомленні використані матеріали рекомендацій №742 «Менеджмент больового синдрому після пологів» Комітету експертів Американського коледжу акушерів і гінекологів (липень 2018 року).

 

Підготувала: к.мед.н., доцент кафедри акушерства,

гінекології та перинатології Ясніковська С.М.

 

Корисно знати