• Українська
  • English
Музеї як культурні хаби: майбутнє традицій

Музеї як культурні хаби: майбутнє традицій

З кожним роком роль музеїв у суспільстві відчутно змінюється.

Музеї продовжують переосмислювати себе у своєму прагненні стати більш інтерактивними, орієнтованими на аудиторію, гнучкими, адаптованими та мобільними. Вони стали культурними центрами, які функціонують як платформи, де творчість поєднуються зі знаннями, а відвідувачі також можуть ділитися, взаємодіяти та бути співтворцями.

Зберігаючи свою основну місію – збирання, збереження, спілкування, дослідження, – виставки-музеї трансформували свою практику, щоб залишатися ближчими до спільнот, яким вони служать. Сьогодні вони шукають інноваційні шляхи вирішення сучасних соціальних проблем і конфліктів. Діючи на місцевому рівні, музеї також можуть захищати і пом’якшувати глобальні проблеми, намагаючись активно реагувати на виклики сучасного суспільства. Музеї, як соціальні інституції, мають право встановлювати діалог між культурами, будувати мости для мирного світу і визначати стале майбутнє.

Саме тому темою Міжнародного дня музеїв у 2019-му році обрано: «Музеї як культурні хаби: майбутнє традицій». Оскільки музеї дедалі більше перетворюються на культурні центри, вони також знаходять нові підходи для презентації своїх колекцій, їхньої історії, створюючи традиції, які матимуть нове значення для майбутніх поколінь і будуть актуальними для більш різноманітної сучасної аудиторії на глобальному рівні . Ця трансформація, яка має глибокий вплив на музейну теорію і практику, також змушує музейних фахівців переосмислити цінність музеїв і поставити під сумнів етичні межі, які визначають саму природу їхньої роботи.

___________

Міжнародний день музеїв 18 травня 2019 року має таку ж тему, як і Генеральна конференція ICOM, яка відбудеться в Кіото (Японія) з 1 по 7 вересня 2019 р. Під час неї також піде мова про роль музеїв як культурних центрів та майбутнього традицій. День музеїв був установлений в 1977 році, і до сих пір тримає свої позиції серед людей, що шанують місця, де можна перейнятися мистецтвом, наукою, історією і стати більш ерудованим.

Якщо ви думаєте, що музей – це нудний заклад, в якому виставляються різні старовинні речі, то поспішаємо вас переконати – це не так. У світі існує безліч цікавих і незвичайних музеїв, про існування яких ви навряд чи могли навіть підозрювати. Ось деякі цікаві факти про музеї.

Наприклад, в Лондоні, в замку «Лідс» є «Музей собачих нашийників». Колекція нашийників, яка виставлена в музеї, є унікальною, а всі експонати належали собакам, які жили на території цього замку. У штаті Массачусетс, що в США, є «Музей поганого мистецтва». Всі виставлені експонати навряд чи можна віднести до мистецтва, настільки неймовірними і навіть абсурдними вони є. Сам музей включає в себе всього два приміщення-павільйону, максимальне число експонатів дорівнює 40. В архіві «Музею поганого мистецтва» зберігається ще близько 400 експонатів. Через нестачу площ для виставки всіх експонатів, колекції періодично змінюються, до того ж вельми популярні виїзні виставки цього музею. Свій унікальний музей є в Амстердамі – «Музей-Тіло». Він точно імітує тіло людини. Сам музей має вигляд макета людини, висотою 35 метрів. Він оснащений вельми точними імітаціями всіх процесів людського організму. Будь-який відвідувач може доторкнутися до експонатів цього незвичайного музей і таким чином дізнатися всю правду про життєдіяльність людського тіла. Родзинкою музею є те, що крім візуального ефекту, відвідувачі отримують також звукові і візуальні доповнення, що дозволяють створити повністю реальну картинку. У місті Нью-Делі (Індія) є «Музей Туалетів». Як можна здогадатися з назви, експонатами тут виступають туалети в різні епохи часу. Також тут можна знайти унікальну документацію про те, як розвивалася сантехніка в різні періоди історії людства.

Корисно знати