• Українська
  • English
Не відкладайте на потім! Як втілити задумане на 2022 рік?

Не відкладайте на потім! Як втілити задумане на 2022 рік?

Зовсім скоро ми будемо святкувати новий 2022 рік, і вже традиційно для кожного з нас закінчення року є часом для підбиття підсумків та створення нових планів. Ми даємо собі новорічні обіцянки на наступний рік: бути більш продуктивними, покинути шкідливі звички, займатися спортом, змінити місце роботи, чи заробити більше грошей. Ставити цілі на прийдешній рік досить важлива річ, яка мотивує та дає чітке бачення наших бажань. Звучить це все добре, але як завжди є “але”, ми любимо відкладати втілення наших задумів на потім, а потім забуваємо про них. Або ще гірше ми не можемо ніяк наважитись їх втілити у життя, щось нас лякає, або здається нереальним.

Чи чули Ви про прокрастинацію? 

Це схильність людини відкладати неприємні або важкі завдання на потім. Ви обіцяєте собі або іншим щось зробити, але перекладаєте це спочатку на завтра, потім на післязавтра, і так триває доволі довго, а коли усвідомили вже пройшов цілий рік. Це погіршує Ваш настрій та викликає почуття провини.

Як впоратися з прокрастинацією та зробити новий рік дійсно новим у всіх сферах та втілити свої задуми? Як подолати бар’єри зволікання, щоб втілити новорічне рішення в реальність?

  1. Розпочніть з чогось, що є дійсно значущим, але не захмарним, що можна виміряти, щоб можна було зробити аналіз та проміжний звіт для себе. Не має значення що це – подорож, відмова від куріння чи зміна місця роботи.
  1. Усвідомте важливість кожного бажання та складіть послідовність, що основне, а що другорядне. Зробити все зараз не вийде, тому черговість дасть відповіді, що для Вас важливіше.
  1. Цілі ставити легко. Більшість новорічних рішень невтілюються через відсутність планування. Тобто ціль без плану її здобуття – це нереальна ціль. План – це задум для досягнення мети. Якщо ви хочете схуднути, то розпишіть покроково, що ви робите в першу чергу, другу, третю. Якщо ви хочете кар’єрний зріст, то розпишіть, що ви будете робити для цього.
  1. Вірте у свої можливості та в самого себе. Віра в те, що ви можете, щось змінити, організувати, вдосконалити дає позитивний ефект на втілення задуманих планів. Вірячи в себе, Ви спрямуєте свої думки, емоції та дії для досягнення своєї мети.
  1. Відкиньте механізм “внутрішнього маніпулятора”. Це та підступна, хитра частина думки, яка загрожує вашим найкращим намірам. Вона ніби нас жаліє: “Відпочинь”, “На все свій час”, “Ти багато працюєш”, “Зробиш це завтра”, “Сьогодні можна розслабитися” і затягує нас у пастку. Ми жаліємо себе і перестаємо рухатися вперед.
  1. Не порівнюйте себе з іншими. Ви інші і крапка. Порівнюючи себе з іншими ми ніби прагнемо вдосконалення, але насправді це тільки заздрощі, які викликають у нас гнів та зупиняють розвиток. Тільки на перший погляд чиєсь життя може здаватися ідеальним, але насправді ми не знаємо всіх перешкод, які є в житті цієї люди. Ви унікальні! Тому і ваша справа та історія інша.
  1. Дотримуйтесь концепції «зроби це зараз». Не відкладайте на потім те що можна зробити саме в цей час.
  1. Не забувайте про час для себе та винагороду. Створіть приємні бонуси для підтримки вашого прогресу. Виконуйте розроблений план з відповідними короткостроковими винагородами, які є нормальною частиною нашого повсякденного життя, наприклад, пити каву або читати книгу або прогулюватися з друзями. Маючи час на відпочинок та відновлення власних сил, Ви зможете наполегливо працювати та рухатися до поставленої цілі.
  1. Не звинувачуйте себе! Звинувачувати себе за те, що ви зробили менше ніж могли призводить до зниження працездатності. Краще усвідомте, що ви можете зробити саме зараз, щоб відновити втрачений час. У вас є певний контроль над тим, що ви робите в даний момент. За минулі моменти у вас немає жодного. Майбутнє незабаром відкриється, але ви можете допомогти йому сформуватися, роблячи продуктивні кроки в теперішній момент.
  1. При плануванні закладайте час на помилки. Помилятися нормально, на помилках ми вчимося. Виключіть свого внутрішнього критика, який прагне ідеальності. “Комплекс відмінника” є однією з основних причин, яка змушує нас прокрастинувати.  Зробіть прийняття помилки частиною вашого плану змін.

 

Матеріал підготував: Богдан Сумарюк асистент кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

 

Корисно знати