• Українська
  • English
Неврологічна маніфестація онкопатології

Неврологічна маніфестація онкопатології

Якщо в пошукову систему Google ввести фразу «життя прекрасне», – ви отримаєте посилання на, принаймні, 13 фільмів з такою назвою, відзнятих у різні роки. Але не обманюйтеся, адже щасливий початок серіалу не обіцяє райдужного хепі-енду… Якщо ж запитати про «життя, сповнене болю» – та ж пошукова система люб’язно надасть інформацію про «синдром доктора Хауса» і силу-силенну людей, які неймовірно страждають…Що ж об’єднує ці полярні фрази? Страшна і непередбачувана, досі повністю не вивчена хвороба – рак! Хоч би що там було, але всі знають: «попереджений – значить озброєний».

Нервова система при онкологічній патології може пошкоджуватися на будь-якому рівні, але складність діагностики полягає у тому, що ці симптоми можуть випереджати прояви онкологічних захворювань на декілька років.

Пухлини верхівки легені, які швидко поширюються на грудну стінку, судини й нервові стовбури плечового сплетіння. Часто спочатку проявляються болями у плечовому поясі, з поступовим розвитком іррадіації болю у руку, міжлопаткову зону. Пізніше до симптомів приєднується м’язова слабість в ураженій кінцівці та синдром Горнера (у разі втягнення в пухлинний процес нижніх шийних симпатичних гангліїв). Дрібноклітинний рак легень може проявитися синдромом Ламберта-Ітона (проксимальна м’язова слабкість, яка іноді охоплює й інші групи м’язів, потребує штучної вентиляції легень, виявляється птоз, офтальмоплегія, диплопія, автономні порушення – сухість у роті та очах, нечіткість зору, імпотенція, закрепи, зменшення потовиділення, ортостатична гіпотензія). Синдром може супроводжувати паранеопластичну дегенерацію кори мозочка.

Поліміозит та дерматоміозит, асоційовані із злоякісними новоутвореннями (пухлини яєчника, молочної залози, передміхурової залози, легень, колоректального раку, неходжкінські лімфоми, назофарингеальна карцинома). Проявляються неврогенно-міогенним характером рухових розладів і, в залежності від типу, поєднується з вегетативно-ендокринними розладами.

Рак яєчників (рідше – рак грудної залози, легень, шлунка, кишківника, ходж кінська лімфома) часто маніфестують підгострою церебелярною дегенерацією, яка трапляється ізольовано або у поєднанні із лімбічним енцефалітом, сенсорною полінейропатією. Підгостра церебелярна дегенерація проявляється ністагмом, між’ядерною офтальмоплегією, дизартрією, мозочковими розладами.

Множинна мієлома, солітарна плазмоцитома, неходжкінська лімфома, хронічна лімфоцитарна лейкемія є причинами невропатії з парапротеїнемією. Клінічна картина розвивається поступово. Характерні пекучі болі з парестезіями, уражена глибока чутливість і, відповідно, порушена хода за типом сенситивної атаксії. Рефлекси пригнічені, часто трапляються крампі (болючі судоми) в кінцівках.

Більшість паранеопластичних неврологічних розладів обумовлена відповіддю імунної системи або секрецією пухлиною специфічних речовин. Під час звернення до невропатолога саме з неврологічними скаргами часто сам пацієнт не підозрює, що в його тілі вже почався онкологічний процес. Тому саме від лікарів – неврологів, та сімейних лікарів залежить рання діагностика прихованого онкологічного процесу.

Підготувала: доцентка кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології, к.мед.н., Васильєва

Корисно знати