• Українська
  • English
Гіпоалергенне харчування у дитячому віці
Гіпоалергенне харчування у дитячому віці

Гіпоалергенне харчування у дитячому віці

ПЕДІАТР БДМУ КОНСУЛЬТУЄ: Проблема раціонального гіпоалергенного харчування турбує багато родин, оскільки за даними вчених майже кожна четверта-п’ята дитина в світі має ті чи інші алергічні прояви.

В грудному віці, згідно рекомендацій, найкориснішим для немовлят є молоко матері, а при неможливості грудного вигодовування – адаптовані молочні суміші. Необхідність застосування спеціалізованих продуктів лікувального харчування визначає лікар та індивідуалізовано обирає гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка різного ступеня.

Найбільше проблем у батьків виникає після 6 місяців життя дитини, коли вводяться продукти прикорму, що можуть викликати різноманітні прояви харчової алергії у малюків.

За алергізуючою активністю продукти харчування можна згрупувати наступним чином:

Висока алергенність: коров’яче молоко, риба, яйця, куряче м’ясо, суниці, малина, полуниці, чорна смородина, ожина, виноград, ананас, диня, хурма, гранат, цитрусові, шоколад, кава, какао, горіхи, мед, гриби, гірчиця, томати, морква, буряк, селера, пшениця, жито.

Середня алергенність: свинина, індичка, кролик, картопля, горох, персики, абрикоси, червона смородина, банани, перець зелений, кукурудза, гречка, журавлина, рис.

Слабка алергенність: конина, баранина (нежирна), кабачки, патисони, редька, гарбуз світлих тонів, яблука зеленого та жовтого кольору, біла черешня, біла смородина, аґрус, слива, мигдаль, зелені огірки.

Продуктів з високою алергенною активністю слід уникати в перші 12 місяців життя дитини, особливо якщо в родині були випадки алергійних захворювань.

Слід пам’ятати, що серед харчових добавок, консервантів, емульгаторів, стабілізаторів, які можуть застосовуватися в харчовій промисловості, також є низка речовин, які здатні спричинити алергічні реакції. Наприклад, Е320, 321 зумовлюють висипання, Е104, 214-216, 219, 282 – контактний дерматит, Е102, 110, 122, 123, 129, 131, 132, 154, 155, 200, 210-214, 217, 218, 221-227, 235, 416 – кропив’янку, Е110, 122, 123, 221 – набряк Квінке, Е102, 131, 132 – свербіж.

Оптимальною рекомендацією щодо здорового харчування дітей є використання продуктів, що притаманні певному регіону України та обмеження вживання продуктів із харчовими добавками, консервантами, емульгаторами тощо.

Правильне повноцінне харчування малюків сприяє гармонійному фізичному та нервово-психічному розвитку, та є одним із засобів профілактики алергійних захворювань.

Матеріал підготувала: Світлана Тарнавська, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ

Корисно знати