• Українська
  • English
Ожиріння – актуальна проблема для розвинутих країн

Ожиріння – актуальна проблема для розвинутих країн

 Всесвітній день боротьби з ожирінням відзначається з 2015 року з ініціативи Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням (WOF) і проводиться 11 жовтня.

      Мета цього дня – допомогти людям уникнути зайвої ваги та запобігти ожирінню шляхом дотримання необхідних рекомендацій щодо збереження свого здоров’я.

 В Європейському регіоні 59% дорослого населення та практично кожна третя дитина (29% хлопчиків та 27% дівчаток) живуть із надмірною масою тіла чи ожирінням. Поширеність ожиріння серед дорослих у Європейському регіоні вища, ніж будь-якому іншому регіоні ВООЗ, крім Регіону Америки. Поширеність надлишкової маси тіла та ожиріння в Європейських країнах досягла масштабів епідемії і продовжує зростати, і нині жодна з 53 держав-членів у регіоні, за збереження нинішньої динаміки, не зможе до 2025 р. досягти глобального цільового показника ВООЗ у боротьбі з неінфекційними захворюваннями (НІЗ) щодо припинення подальшого поширення ожиріння, яке прийняло форму епідемії.

За останніми оцінками ВООЗ, понад 1 млрд людей у світі мають зайву вагу, незалежно від їх соціальної та професійної приналежності, місця проживання, віку і статі. В Україні в середньому 20% осіб працездатного віку мають ожиріння і 25% – надлишкову масу тіла.

         Ожиріння є чинником ризику багатьох захворювань: раку, серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та хронічних респіраторних захворювань. Надмірна маса тіла та ожиріння є головним чинником ризику інвалідності. У всьому світі приблизно 2,8 мільйона осіб вмирають через ожиріння або зайву вагу. Крім того, доведено, що люди з ожирінням чи надмірною масою тіла відчувають на собі тяжкі наслідки пандемії COVID-19.

      Уникнути зайвої ваги можливо, якщо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Обмежити калорійність свого раціону внаслідок зменшення кількості споживаних жирів і цукрів. Необхідно пам’ятати, що регулярне споживання висококалорійних харчових продуктів, таких як «фаст-фуд», чипси та напої синтетичного характеру вносять свій вагомий внесок у збільшення ваги.
  • Збільшити споживання фруктів і овочів, а також зернобобових, цільних злаків і горіхів;
  • Починайте більше рухатися регулярно, але в оптимальному режимі без задишки (60 хвилин на день для дітей і 150 хвилин на тиждень для дорослих).
  • Записуйте все, що з’їли протягом дня.

         Матеріал підготували: Ельвіра Ясинська, доцент кафедри Соціальної медицини та ООЗ;

Ігор Навчук, доцент кафедри Соціальної медицини та ООЗ.

 

Корисно знати