• Українська
  • English
Чи допомагає вживання вітаміну с та цинку знизити ризик застуди?

Чи допомагає вживання вітаміну с та цинку знизити ризик застуди?

 Наша імунна система постійно працює для того, щоб запобігти проникненню в організм вірусів, бактерій та інших збудників хвороб.

У холодні місяці року, а також у період епідемій чи пандемій наша імунна система потребує особливої підтримки. Неодноразово ми чуємо про користь різних вітамінів та мікроелементів, які позитивно впливають на наш організм і підвищують опірність імунної системи до різних інфекційних агентів, а їхня нестача навпаки підвищує можливість приєднання інфекції. Чи дійсно це так? Давайте розглянемо основні з них та їх вплив на організм людини.

Вітамін C вважається дієвим засобом для запобігання та лікування простудних захворювань. Збалансований рівень вітаміну С сприяє нормальному функціонуванню імунної системи. Як тільки віруси досягають нашої слизової оболонки, вітамін С буде активно діяти в різних місцях. Він індукує утворення лейкоцитів, нейтралізую вільні радикали, регенеруючи більше власних антиоксидантів організму. Таким чином, він підтримує нашу імунну систему і зменшує оксидативний стрес. Коли виникає застуда, рівень вітаміну С іноді різко падає через збільшення його витрат. Якщо це трапляється, то доцільно прийняти великі дози вітаміну C швидко для того, щоб підтримати захист нашого організму. Однак, необхідно стежити за тим, щоб не перестаратись. Прийом занадто великих доз вітаміну С може мати побічні ефекти. Це, наприклад, діарея, поява каменів у нирках. Тому дози вітаміну С слід підбирати індивідуально зі своїм лікарем.

Всього дві склянки свіжого апельсинового соку в день (1000-2000 мг вітаміну С) допомагають нам підтримувати здоровий імунітет. Це було доведено в деяких дослідженнях, в яких сказано, що збалансований рівень вітаміну C може скоротити тривалість застуди і дещо пом’якшити симптоми. Якщо ви помітили перші ознаки застуди, рекомендується негайно прийняти вітамін С.

Найкращими джерелами вітаміну С є різні види овочів і фруктів, а також фруктові соки та смузі. У соку обліпихи, перцю, чорної смородини і петрушки особливо високий вміст. Але цитрусові, картопля, капуста, шпинат і помідори теж забезпечують гарний внесок.

Цинк – це поживна речовина, яку людина має постійно отримувати з їжі та дієтичних добавок. Адже організм природно не виробляє та не зберігає її.

Це також необхідний мікроелемент для захисту імунної системи. Цинк відомий своєю антиоксидантною, протизапальною, імуномодулюючою та противірусною властивістю. Саме тому лікарі рекомендують вживати цинк для захисту імунітету під час пандемії.

Нестача цинку може зробити людину більш сприйнятливою до хвороб та інфекцій. Цинк необхідний для правильного росту та підтримки організму. Серед головних його функцій: зміцнення імунітету, прискорення загоєння ран та лікування застуди. Дефіцит цинку може призвести до ослаблення імунної відповіді.

Дослідження щодо ефективності цинку показали, що 80-92 мг цинку на день можуть зменшити тривалість звичайної застуди до 33%. Дослідження, опубліковане у Open Respiratory Medicine Journal, показало, що льодяники, які містять цинк, скорочують тривалість застуди до 40%.

Продукти з високим вмістом цинку: морепродукти, м’ясо, бобові, гарбузове, кунжутне, соняшникове насіння, горіхи.

Слід також додати, що збалансоване харчування – найкращий спосіб привести в норму дози вітамінів та мікроелементів, необхідних для функціонування організму.

Бережіть своє здоров’я!

Матеріал підготувала асистент кафедри

внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Колотило Тетяна Романівна.

Корисно знати