• Українська
  • English
Що потрібно знати про ендометріоз

Що потрібно знати про ендометріоз

Саме 13 березня – Всесвітній день обізнаності про ендометріоз.

Ендометріоз — захворювання, коли тканина, подібна до ендометрію, розростається в інших місцях жіночого організму. Вона може з’являтися на яєчниках, фаллопієвих трубах, кишківнику, сечовому міхурі, навколо матки, на шийці матки тощо. Позаматкове розростання ендометріозу є доброякісним (не раковим), але воно викликає багато проблем. Ендометріозом хворіє щонайменше одна з десяти жінок.

Він може виникати чи то у підлітковому віці, чи то у дорослої жінки, які мають менструації, але найбільш часто він зустрічається серед жінок віком 30-49 років. Симптоми ендометріозу не спостерігаються деякий час під час вагітності.  Симптоми також мають тенденцію до зниження з менопаузою, коли менструація припиняється назавжди.

         Основним симптомом ендометріозу є біль в області таза, який з часом стає інтенсивнішим. Він може проявитися ледь помітним дискомфортом або постійним больовим синдромом і ми можемо говорити про хронічний тазовий біль. Найчастіше біль унизу живота асоційований із початком менструацій (альгодисменорея), фізичними навантаженнями або статевим актом. За екстрагенітальної локалізації ендометріоїдного вогнища болючість виникає під час сечовипускання або дефекації, може віддавати в промежину, пах, верхні відділи живота, поперек, і навіть з’являтися за грудиною. Біль, що заподіює ендометріоз, може втручатися у життя. Результати досліджень демонструють, що жінки, які страждають на ендометріоз, пропускають школу, роботу тощо, адже це спричиняє певні незручності.

         Досить поширеною скаргою жінок із ендометріозом є рясні менструації, кров’янисті мажучі виділення зі статевих шляхів за 2 дні до менструації та протягом 2-3 днів після менструації. Такі самі виділення можуть виникати і в середині менструального циклу.

Досить часто ендометріоз може маскуватися під різноманітну соматичну патологію. Якщо відмічається часте та болісне сечовипускання, наявність крові в сечі, то це може бути ознаками ендометріозу сечового міхура, а не проявами циститу. Посилена перистальтика та спазми в животі можуть свідчити про наявність ендометріоїдних вогнищ у кишківнику. Біль у грудній клітці та кровохаркання часто є ознаками ендометріозу легенів, а не пневмонії чи туберкульозу.

          Щоб бути впевненій у діагнозі, потрібно обов’язково звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням. Правильна діагностика та вчасно підібрана терапія значно полегшує життя та покращує здоров’я жінки. Лікар підбирає гормональну терапію, яка допомагає контролювати хворобу. У деяких випадках може знадобитися хірургічне втручання. Тактика лікування залежить від віку пацієнтки.

         Часто жінки звертаються до лікаря з приводу непліддя, причиною якого є ендометріоз. З ендометріозом завагітніти стає складніше, проте це реально. Багато жінок із ендометріозом після адекватного лікування вагітніють і народжують здорових дітей. Треба обговорити з лікарем, як це можна зробити.

              Слід зазначити, що всі ускладнення, пов’язані з ендометріозом, виникають за відсутності звернень до лікаря та призначення коректного лікування. Тому важливо не ігнорувати менструальний біль, біль під час статевого акту, постійні запори або діарею та обов’язково звернутися до свого лікаря-гінеколога. Будьте здорові!

Матеріал підготувала: к.мед.н, асистентка кафедри акушерства, гінекології та перинатології Світлана ПЕЧЕРЯГА

Корисно знати