• Українська
  • English
Здорове травлення: що варто знати?

Здорове травлення: що варто знати?

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day), започаткований у 2004 році з метою підвищення рівня громадської та професійної обізнаності щодо розладів травлення та здорового харчування.

І дійсно, в організмі людини практично немає жодного органу та системи, нормальна діяльність яких не залежала б від здорового травлення на кожному етапі життя.

Харчування вагітних жінок значно впливає на плід. Зокрема, дефіцит йоду і фолієвої кислоти у раціоні вагітних може призвести до народження дітей з низькою вагою або вродженими вадами розвитку. Недостатній вміст білка, йоду, вітаміну А, фолієвої кислоти, кальцію, заліза при харчуванні новонароджених і дітей раннього віку призводить до затримки розвитку, підвищеного ризику інфекційних захворювань, високого ризику смерті, сліпоти, анемії, неправильної мінералізації кісток. Харчування підлітків має задовільняти значні енергетичні потреби організму, пов’язані з бурхливим фізичним розвитком. Здорове харчування дорослих дозволяє уникнути розвитку ряду захворювань і зберегти здоров’я навіть у глибокій старості. Недостатнє споживання овочів і фруктів, надлишок жиру в продуктах сприяють розвитку надлишкової маси тіла, гіпертонії, анемії, серцево-судинних захворювань і раку.

Для здорового і повноцінного травлення варто дотримуватись простих рекомендацій:

  1. Міняємо раціон на більш «здоровий». Не варто голодувати або повністю виключати улюблені продукти, досить в меншій кількості вживати жирну, смажену, рафіновану, солодку їжу. Замініть білий хліб на цільнозерновий, шліфований рис – на бурий, нешліфований, мед і натуральну пастилу оберіть замість цукру.
  2. Роздрібніть раціон: між основними трьома прийомами їжі робіть невеликі перекуси з молочних продуктів, фруктів, овочів, горіхів. Це дозволить уникнути тривалих пауз, після яких нерідким є переїдання.
  3. Контролюйте вживання жирів, надавайте перевагу рослинним оліям, джерелу незамінних жирних кислот. Уникайте смаження та фритюру, користуйтеся грилем, духовкою або мультиваркою. Це принесе користь кишечнику, печінці і серцево-судинній системі. Доречі, харчові жири затримують випорожнення шлунка, сприяючи виникненню печії.
  4. Готуйте їжу, а не користуйтеся готовими напівфабрикатами або обробленими продуктами (каші, пюре швидкого приготування, пластівці тощо), які містять багато солі, цукру та мінімум поживних речовин.
  5. Пийте більше води, не слід чекати відчуття спраги! Рекомендується випивати близько 1,5-2 л на добу, хоча слід вважати на супутні захворювання, пору року тощо. Напиватися перед сном не слід – не навантажуйте нирки та не псуйте ваш сон.
  6. Варто відмовитися від вживання газованих напоїв, які викликають відчуття переповнення шлунка, а потім стимулюють апетит та вироблення шлункового соку, провокують відчуття голоду. Не вживайте пакетовані соки, до складу яких входить величезна кількість цукру, консерванти та барвники. Варто мінімізувати вживання алкоголю, який провокує втрату солей та негативно впливає на роботу печінки і підшлункової залози.
  7. Не зловживайте сіллю, оскільки це викликає затримку рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску. Рекомендована денна норма споживання солі – 5 г, у нашому регіоні перевагу варто надавати йодованій, морській солі.
  8. Намагатися останній прийом їжі приймати за дві-три години до сну, краще провести цей час гуляючи на свіжому повітрі. Це попередить рефлюкс і печію, дозволить відпочити органам травлення та сприятиме гарним сновидінням.
  9. Щодня вживайте сезонні фрукти і овочі, не менше 400-500 грамів на добу, щоб отримати клітковину і необхідні вітаміни. Візьміть із собою яблуко, почищену моркву, банан – це допоможе із користю втамувати голод.
  10. Не поспішайте під час прийому їжі, намагайтеся не дивитися телевізор та не занурюйтеся в соціальні мережі. Зосередьтеся на процесі та отримуйте задоволення!

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, уникаючи паління, зловживання алкоголю, ведучи активний спосіб життя можна не лише запобігти захворюванням органів травлення, але мати повноцінне, здорове і щасливе життя.

 

Підготували:

Патратій Марина – доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Паліброда Надія – доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

 

Корисно знати