• Українська
  • English
Онкозахворювання та репродуктивна функція
Онкозахворювання та репродуктивна функція

Онкозахворювання та репродуктивна функція

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Щороку онкологічні захворювання первинно діагностують у 160 тисяч українців. З появою нових технологій лікування раку (за офіційними даними в Україні проживає близько одного мільйона людей, які вже перенесли якесь онкологічне захворювання) з’явилися й нові вимоги серед молодих пацієнтів. Люди хочуть вести нормальне, повноцінне життя і мати дітей.

Вік пацієнта, ступінь цитотоксичності та дозування хіміопрепаратів, що застосовуються, необхідність проведення променевої терапії на ділянку малого тазу є факторами ризику розвитку безпліддя при проведенні протипухлинного лікування.

Ушкоджувальна дія променевої терапії в жінок призводить до некрозу примордіальних фолікулів, зниження оваріального резерву, передчасної менопаузи й стерилізації, у чоловіків відбуваються індукція ушкоджень в яєчках, пошкодження гермінального епітелію, порушення сперматогенезу, що призводить до втрати фертильності.

Безпліддя для жінки – це відсутність продукції зрілих яйцеклітин для овуляції, або інший стан, що перешкоджає настанню вагітності / її виношування.

Проведення хіміотерапії в 30-70% випадків призводить до розвитку безпліддя в жінок.

Безпліддя для чоловіка – це неможливість стати генетичним батьком дитини в зв’язку з порушенням утворення нормальних сперматозоїдів і неможливістю запліднення яйцеклітини. Як правило, діагноз “чоловіче безпліддя” ставиться практично всім пацієнтам, які проходили онкологічне лікування. Якщо врахувати те, що понад 5% онкологічних захворювань діагностують у чоловіків молодше 35 років, проблема чоловічого безпліддя набуває величезної актуальності.

Сьогодні в усьому світі в онкологію активно впроваджуються різні методи і нововведення допоміжних репродуктивних технологій, які дають пацієнтові можливість збереження фертильності. Обов’язок лікуючого лікаря – інформувати пацієнтів про можливий негативний вплив хіміопроменевої терапії та запропонувати методи збереження репродуктивної функції.

Методики збереження репродуктивної функції

В даний час пропонуються наступні методики збереження репродуктивної функції, що можуть бути застосовні онкологічним хворим до початку комплексної терапії:

у жінок – кріоконсервація зрілих яйцеклітин, тканини яєчника, ембріонів, екстрене екстрокорпоральне запліднення;

у дівчаток, які не досягли статевої зрілості, – кріоконсервація тканини яєчника;

у чоловіків – кріоконсервація сперматозоїдів, тканини яєчка, ембріонів, екстрене екстрокорпоральне запліднення;

у хлопчиків, які не досягли статевої зрілості, – кріоконсервація тканини яєчка.

Прогрес в онкології та репродуктивній медицині поставив перед нами нове завдання реалізації репродуктивної функції у онкологічних хворих, вирішення якої дозволить поліпшити якість життя і медико-соціальну реабілітацію даної категорії пацієнтів.

Наказом МОЗ України № 787 від 09.09.2013 року “Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні” передбачено порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій з метою збереження фертильності перед лікуванням онкологічних захворювань.

У даний час з’явилася можливість зберегти репродуктивний потенціал онкологічних хворих. Таке об’єднання двох різних за направленням медичних галузей онкології та репродуктивної медицини найближчим часом сформує новий напрямок – онкофертільность. Ці спеціалісти визначатимуть тактику збереження фертильності при онкологічних захворюваннях.

Тривалі дослідження у використанні нових репродуктивних технологій дозволять у майбутньому створити централізовані банки статевих клітин і тканин онкологічних хворих, що зробить можливим мати власних дітей тисячам пацієнтів.

Матеріал підготувала: Тамара Юзько, доцент кафедри акушерства і гінекології факультету післядипломної освіти

Корисно знати