• Українська
  • English
Світові науково-технічні досягнення українців у сфері медицини

Світові науково-технічні досягнення українців у сфері медицини

Україна є батьківщиною багатьох визначних учених, що зробили неоціненний внесок у скарбницю світової науки й техніки. Та багатовікова бездержавність спричинила парадокс – сучасні українці, а з-поміж них й особи освічені, практично не знають ані про видатних національних діячів, ані про їх внесок у світову скарбницю. В останні роки стараннями окремих дослідників і подвижників поступово почали заповнюватися білі плями в історії нашої науки, зокрема й медичної.

Варто зазначити, що список світових першовідкриттів і винаходів українських учених у сфері медицини чималий, тому згадаємо лише найбільш вагомі з-поміж них.

Так, українець Іван Пулюй проаналізував природу й механізми виникнення променів та на прикладах продемонстрував їх суть, зробивши знімок людського скелета ще за 14 років до німця Вільгельма Рентгена. Саме він сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів.

Микола Пирогов – засновник військово-польової хірургії – започаткував використання анестезії під час оперативних втручань, а також вперше в історії світової медицини застосував гіпсову пов’язку.

Володимир Хавкін створив перші в історії вакцини проти чуми і холери. Спочатку він працював у лабораторії Мечникова в Одесі, а пізніше в Парижі, де винайшов протихолерну вакцину. Проте в її застосуванні було відмовлено. Зусилля вченого знайшли підтримку в уряду Великої Британії, і з 1896 року він працював в Індії, де створив протичумну вакцину. Видатний учений був призначений головним бактеріологом країни та директором Бомбейської протичумної лабораторії. Пізніше ця лабораторія була перетворена в Інститут Хавкіна.

Олександр Безредка відкрив спосіб місцевої імунізації, створив учення про рецептивні клітини й антивіруси, увів термін «анафілактичний шок», розробив теорію «місцевого імунітету».

Юрій Вороний здійснив першу у світі пересадку нирки й довів, що нирки «свіжих» трупів у стані «оживати та функціонувати під час пересадки іншій людині», і що «поза всяким сумнівом трупні органи під час пересадки людині не дають якою б то не було специфічної інтоксикації або анафілаксії». Своєю операцією Ю. Вороний надовго випередив розвиток трансплантології. У більшості країн світу клінічні пересадки кадаверних нирок почали робити тільки в 50 – 60-ті роки ХХ століття.

Харківський учений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним, тобто без її забору з вени чи пальця. Він створив прилад, п’ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп’ютера виводиться 131 показник здоров’я. Прилад активно використовується медичними працівниками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччини, Єгипті та Мексиці.

Вчені з Інституту мікробіології та вірусології НАН України створили новий антибіотик, що володіє високою активністю до всіх видів стафілококу. За своїм хімічним складом цей препарат не має аналогів.

У 2012 році донецькі студенти – теж наші співвітчизники – створили дивовижний пристрій – рукавички, які дають німим голос. Їх винахід гідно оцінили на Міжнародному конкурсі наукових проєктів в австралійському Сіднеї, де він переміг з-поміж усіх інших, представлених 75 країнами.

А проєкт «Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору» молодого українця з Луганська Івана Селезньова потрапив до трійки кращих винаходів світу в 2013 році.

Як бачимо, стереотипне уявлення про те, що української науки та медицини не існує, що кращі розуми продають свої винаходи Заходу або роз’їхалися по закордонах не завжди об’єктивно віддзеркалює дійсність. Усупереч важкій економічній ситуації, низькому фінансуванню, окупації Криму та війні на Сході, українська наука тільки за останні роки створила мамограф та унікальний титановий протез. Також українські винахідники випустили пристрій, який здатний «пророкувати» інфаркт і унікальний апарат «Тренар», що дозволяє максимально швидко розробляти пошкоджені або паралізовані м’язи. У їхньому списку є також є засіб, що зупиняє кровотечу під час важких поранень, і багато іншого.

Про ці та інші винаходи більшість українців могли б нічого не знати, якби не Інтернет, соцмережі та ЗМІ. Для прикладу, у 2017 році Україна знову здивувала весь світ. Українка Ольга Броварець (доктору наук, старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології та генетики в Києві) зробила сенсаційне відкриття, яке може врятувати людство від раку та інших хвороб, до яких призводять мутації. Про неї пишуть найвідоміші наукові журнали світу, їй навіть пророкують Нобелівську премію. а найсильніші європейські країни запрошують до себе на будь-яких умовах.

Отже, зважаючи на прагнення України увійти у світове співтовариство, маємо вміло репрезентувати досягнення нашого народу в різних галузях науки й техніки, розповідати світові про співвітчизників української медичної науки, що спричинилися до вагомих здобутків земної цивілізації.

Матеріал підготували:

Галина Навчук, к. філол. н., доцент

кафедри суспільних наук та українознавства;

Ігор Навчук, к. мед. н., доцент,

завідувач кафедри соціальної медицини та ООЗ

Корисно знати