1 листопада 2024 року виповнилось 30 років відколи у 1994 році вперше був відзначений Міжнародний день вегана (WorldVeganDay). Історію святкування пов’язують з ім’ям британського громадського діяча Дональда Вотсона (02.09.1910- 16.11.2005), який у 1944 році разом із друзями заснував перше веганське товариство. Вважається, що разом із дружиною Дороті ввів термін «веган» утворивши його з перших трьох та останніх двох літер англійського слова vegetarian (вегетаріанський). Таким чином, новий термін означав «початок і кінець вегетаріанства». З метою популяризації своїх поглядів, за власний кошт та кошти однодумців, 1 листопада 1944 року було видано перший журнал товариства «Веганські новини». Всесвітній день вегана заснований активісткою веганського руху за права тварин Луїзою Волліс, яка на той час була президентом і Головою товариства веганів в Англії.
Поступово ідеї веганів знайшли своїх прихильників і у Європі. Основними правилами для веганів є відмова від усіх продуктів тваринного походження : від м’яса, риби, ікри, морепродуктів, молочної продукції та яєць. Вони уникають використання усієї продукції, для виробництва якої в той чи інший спосіб використовувалися продукти тваринного походження (одяг, засоби гігієни, косметика тощо). Деякі прихильники веганства не вживають мед, гриби, цибулю, часник, дріжджі і желатин.У харчуванні присутні винятково рослинні продукти і страви. Найчастішою причиною відмови від споживання м’ясних продуктів вегани називають їх шкідливість для здоров’я – підвищення ризику захворіти на рак, виникнення серцево-судинних захворювань та органів травлення. Має місце і етичний аспект відмови – це жалість до тварин чи релігійні погляди. Вегани ніколи не одягнуть одяг з хутра і шкіри та не будуть вживати ліки, які тестували на тваринах. Згідно філософії веганів потрібно відстоювати права не тільки тварин суші, але й мешканців водойм, морів та океанів. Головна мета веганства – захист тварин від вбивства та жорстокого поводження з ними, а також просування численних переваг веганського способу життя. З часом у євпропейських країнах з’явились нові течії веганського руху.
А у чому полягає різниця між веганством та вегетаріанством? Існуюча різниця полягає у тому, що веганство є суворішою формою, бо крім м’яса забороняє споживання молочних продуктів, яєць, меду та використання будь-яких речей, які було отримано з продуктів тваринного походження (зокрема шкіри та шовку). Вегетаріанство (від англ. vegetable – овочі) – це система рослинного харчування, яка дозволяє певні продукти тваринного походження, наприклад яйця та молоко, але виключає м’ясо, рибу та птицю. Воно поділяється на:
- лактовегетаріанство (можна споживати молоко та молочні продукти);
- ововегетаріанство (можна споживати яйця, але відмовитися від молочних продуктів, м’яса та морепродуктів. );
- лактоововегетаріанці(можна вживати молоко та яйця, виключає з нього м’ясо, морепродукти та яйця.);
- редутаріанство (зменшення споживання м’яса, але без повної відмови від нього).
Сьогодні веганський рух має чотири види:
- фрукторіанці (споживання без обмежень лише фруктів, а споживання овочів зводиться до мінімуму);
- сироїди (харчування лише рослинними продуктами без будь- якого впливу на них вогню або пари);
- прихильники «цілісних продуктів» ( споживання свіжої і цілісної (тобто необробленої їжі);
- етичні та екологічні вегани.
Вважається, що пескетаріанці теж належать до вегетаріанського руху і вони можуть вживати рибу та інші морепродукти. Подібними за раціоном до пескетаріанців є островегани (в раціоні присутні мідії та устриці, а м’ясо та риба відсутні).
З часом прихильники веганського руху створили правила і системи сучасного харчування не відмовляючись від основних. До таких систем належать поллотаріанство і флекситаріанська дієта. Поллотаріанська дієта, як система харчування, дозволяє вживання м’яса різноманітної птиці, але виключає червоне м’ясо (яловичина, свинина, телятина та інше). Поллоторіанці не відмовляються від вживання молочних продуктів, яєць, риби та морепродуктів. Вважається, що флекситаріанська дієта або режим харчування є однією з найзручніших форм для переходу до будь – якого іншого типу рослинного харчування. Прихильники флекситаріанської дієти не виключають зі свого раціону якісь конкретні групи харчових продуктів. Свій харчовий раціон вони формують на рослинній їжі та інколи вживають м’ясо та морепродукти, молоко та яйця.
Стандартний веганський раціон включає лише рослинну їжу, фрукти, овочі, бобові культури. Найпоширеніші продукти для веганів:
- соя;
- спаржа;
- рослинна олія;
- всі горіхи (арахіс, мигдаль, фундук);
- сир тофу;
- фрукти;
- овочі;
- зелень;
- соєве м’ясо;
- ююба або корейська спаржа;
- соєвий соус.
Без сумніву, харчовий раціон веганів має свої переваги. Так, суттєво знижується ризик серцево-судинних захворювань, є можливість скоригувати масу тіла, зменшити рівень цукру в крові, а також покращити основні функції нирок. Зелень, овочі, фрукти, злаки, бобові – це все не засмічує наш організм. В рослинній їжі значно більше мінералів, антиоксидантів, клітковини, ніж у тваринній. Рослинна їжа зазвичай містить клітковину, що сприяє розвитку дружніх кишкових бактерій та кращому травленню, а розчинна клітковина — ще й покращує здоров’я серця. Тому належно спланований веганський раціон є здоровим і збалансованим та в багатьох випадках корисним для профілактики й інших захворювань. Але слід враховувати стан здоров’я і вік. Хоча для деяких відомих прихильників веганства вік не був перешкодою.
Однак, на думку ряду науковців, веганство, окрім користі, може нести і певні загрози для здоров’я, оскільки з продуктами тваринного походження організм людини отримує ряд незамінних амінокислот та вітамінів, а засвоюваність окремих мінералів з їжі тваринного походження є більшою, порівняно з рослинними джерелами.
Згідно останніх статистичних даних близько 13% світового населення є вегетаріанцями, причому половина з них – вегани. В Україні веганські спільноти також розвинулись з вегетаріанства. 5 липня 2015 року заснована ініціатива «Веганство в Україні». У тому ж році веганський та екоанархічний рух створили організацію «Екологічна Платформа». За даними Київського міжнародного інституту соціології за жовтень 2020 року в Україні проживало вже 4,5 млн вегетаріанців та близько 800 тис. веґанів.
Враховуючи суттєве поширення веганства в останні роки, в тому числі й в Україні, необхідно звертати особливу увагу на характер харчування пацієнтів при оцінці стану здоров’я та планування медичної допомоги, а також надавати відповідні рекомендації відповідно до клінічної ситуації.
З точки зору профілактичної медицини, обираючи той чи інший спосіб харчування, людина має бути поінформована про позитивні та негативні наслідки, а вибір має бути усвідомленим. Особливо важливим є питання поінформованості батьків або опікунів при виборі раціону дітей, за здоров’я яких вони несуть відповідальність.
Матеріал підготували:
доценти кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Віктор Гордієнко та Олена Ясінська