• Українська
  • English
Що першочергово буковинці повинні знати про сальмонельоз?
Що першочергово буковинці повинні знати про сальмонельоз?

Що першочергово буковинці повинні знати про сальмонельоз?

Гострі кишкові захворювання

займають одне з провідних місць в інфектології. Щорічно у світі за даними експертів ВООЗ реєструють понад 1 млрд випадків діареї, чинником  якої нерідко є сальмонели.

Сальмонельоз – гостре зооантропонозне інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі, що викликається різними бактеріями роду сальмонел. Відомо біля 2200 різновидів сальмонел, які достатньо стійкі у навколишньому середовищі: до 4-х місяців збудник хвороби зберігається в м’ясі та ковбасних виробах, до 120 днів у питній воді, до 18 місяців – у кімнатному пилу, до 13 місяців – у заморожених пташиних тушках. Подеколи (у молоці, м’ясних продуктах) сальмонели можуть розмножуватися, не змінюючи смакові якості. Закономірно кількість захворювань на сальмонельозну інфекцію зростає в літньо-осінню пору року.

Джерелом поширення цієї хвороби можуть бути різні види свійських тварин (велика рогата худоба, коні, свині) та птиці (качки, кури), у яких сальмонельоз може перебігати у безсимптомній формі. Забруднення м’ясних продуктів може відбуватися при розробці та забої тварин при порушення технології виготовлення та санітарних умов, особливо при наявності мух, які на своїх лапках переносять збудника. Споживаючи м’ясо та яйця від тварин у вигляді різноманітних страв без тривалої термічної обробки, людина може захворіти на сальмонельоз.

Люди, що перехворіли на сальмонельоз і не звертались за медичною допомогою можуть залишитися бактеріоносіями, продовжують вести звичайний спосіб життя, готують страви та працюють на об’єктах громадського харчування є також джерелом інфекції.  Тривалість носійства – від декількох місяців і навіть років.

Щорічно у нашому місті реєструються як поодинокі випадки, так і спалахи сальмонельозу. За останні 5 років в інфекційному відділенні проліковано 479 хворих на сальмонельоз.

Основні клінічні симптоми сальмонельозу:

Від моменту зараження  до перших клінічних проявів проходить від кількох годин до 2-3 діб. Хвороба починається гостро, підвищується температура тіла, турбує загальна слабкість, біль голови, озноб, нудота, багаторазове блювання. Біль в животі носить переймоподібний характер, приєднуються рідкі випорожнення до 7-8 разів в середньому на добу (пронос), рясні, пінисті, неприємного запаху, зеленого кольору. Розвиваються  ознаки зневоднення.

При появі перших ознак розладів шлунково-кишкового тракту–потрібно звернутись до лікаря.

Щоб запобігти виникненню сальмонельозу необхідно пам’ятати:

  • перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом.
  • страви з м’яса, птиці, яєць потрібно вживати в їжу тільки після термічної обробки;
  • не готуйте їжу про запас на багато днів, якщо вона навіть і зберігається в холодильнику;
  • зберігайте свіже виготовлені страви без холодильника, особливо в теплу пору року не більше декілька годин;
  • звертайте особливу увагу на терміни зберігання продуктів.
  • не пийте воду з незнайомих джерел.

Бережіть своє здоров’я.

Матеріал підготували: к.мед.н., асистенти кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ Богачик Н.А., Венгловська Я.В.

Корисно знати