Новітнє дослідження виявило, що здорове харчування може знижувати рівень глюкози в крові та зменшувати ризик розвитку діабету 2-го типу у чоловіків, незалежно від їх генетичної схильності до цього захворювання.
Дослідження, проведене дослідниками з Університету Східної Фінляндії, аналізувало дані з когорти метаболічного синдрому у чоловіків. Після виключення учасників з неповними даними, аналіз охоплював майже 1 600 чоловіків у віці від 51 до 85 років, які раніше не мали діабету 2-го типу.
Учасники заповнили анкету щодо частоти споживання їжі та пройшли двогодинний оральний тест на толерантність до глюкози в період з 2016 по 2018 роки. Дослідники оцінили ці дані разом з рівнями ризику розвитку діабету 2-го типу, використовуючи 76 генетичних варіантів, пов’язаних з цим ризиком.
Були визначені дві дієтичні моделі: здорова та нездорова.
Здорова дієта включала овочі, фрукти, рибу, птицю, цілозернові продукти, несолодкий і знежирений йогурт, картоплю та інші продукти.
Нездорова дієта була багата на смажену картоплю, оброблене м’ясо, випічку та солодощі, рафіновані зерна, жирні та солодкі молочні продукти, готові страви.
Дослідники дійшли висновку, що дотримання здорової дієти було пов’язане з нижчими рівнями глюкози в крові та однаково позитивним впливом на зниження ризику розвитку діабету 2-го типу, незалежно від генетичних факторів.
Інформацію підготував доцент кафедри фармації, д.фарм.н. Пругло Євген