• Українська
  • English
Корисні властивості цибулі

Корисні властивості цибулі

Чи знаєте ви про те, що в цибулі міститься більше цукрів, ніж у яблуках і навіть грушах. Якщо ви часто сидите на дієтах, не варто поспішати викреслювати цей овоч зі свого раціону. Цибуля — це ще і відмінний спалювач жирів. Є навіть спеціальна цибульна дієта, під час якої рекомендується щодня їсти цибулевий суп.

Цибуля містить мало калорій, але багато вітамінів, мінералів і клітковини.

  • Цей овоч містить особливо багато вітаміну С, поживної речовини, яка бере участь у регуляції імунітету, виробленні колагену, відновленні тканин і засвоєнні заліза. Вітамін С також діє як потужний антиоксидант в організмі, захищаючи клітини від пошкоджень.
  • Цибуля багата на вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту та вітамін B6, які відіграють ключову роль у метаболізмі, виробництві еритроцитів і функції нервів.
  • Вона є хорошим джерелом калію, мінералу, що грає важливу роль у роботі нирок, скороченні м’язів, нормальній роботі клітин. Більшість людей не з’їдає рекомендовану добову норму калію, тому цибуля тут хороший помічник.

МАЄ АНТИБАКТЕРІАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Цибуля містить кілька речовин, котрі борються з різними потенційно небезпечними бактеріями. Кверцетин, отриманий з цибулі, вважається особливо потужним засобом для зменшення росту бактерій, що здатні викликати виразку шлунка та певні види раку травної системи. Окрім того, унікальний сильний запах цибулі їй дає аліцин – речовина, що також допомагає товстій кишці боротися зі шкідливими бактеріями.

ПОКРАЩУЄ ЗДОРОВ’Я СЕРЦЯ

Цибуля містить антиоксиданти та сполуки, які борються із запаленням, знижують тригліцериди та рівень холестерину — усе це може знизити ризик серцевих захворювань. Їх потужні протизапальні властивості також можуть допомогти знизити високий кров’яний тиск і захистити від утворення тромбів.

ПОКРАЩУЄ КОНТРОЛЬ РІВНЯ ЦУКРУ В КРОВІ

Вживання цибулі може допомогти контролювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом або переддіабетом. Постійне споживання цибулі трішки знижує рівень глюкози в організмі, а також полегшує його контроль завдяки клітковині та ще кільком сполуками. Так, зокрема, кверцетин і сполуки сірки, мають певний антидіабетичний ефект.

ЗНИЖУЄ РИЗИКИ РОЗВИТКУ РАКУ

Чимало досліджень показали, що люди, котрі постійно споживають цибулю, мають на 22% менше шансів отримати діагноз раку шлунка та на 15% – раку товстої кишки. Ці протиракові властивості пов’язують із сполуками сірки та флавоноїдними антиоксидантами, які містяться в цибулі. Цибуля також містить фізетин і кверцетин, які є флавоноїдними антиоксидантами, що можуть пригнічувати ріст пухлин.

Зелена цибуля, користь котрої фактично дублює користь звичайної цибулі, також стане чудовим доповненням до вашого раціону. Її свіжий смак дарує так само чимало переваг для здоров’я.

НЕДОЛІКИ ЦИБУЛІ

Більшість людей можуть насолоджуватися цибулею без будь-яких проблем чи ризиків. Однак в деяких моментах цибуля таки може мати небажані побічні ефекти:

  • може посилити симптоми синдрому подразненого кишківника (СПК). Хоча продукти не вважаються причиною СПК, вони можуть викликати його симптоми. Тому для людей із цим синдромом коригується дієта, з якої досить часто виключають і цибулю;
  • може викликати чи посилити печію у людей зі схильністю до цієї хвороби. Різні дослідження кінця 90-х – початку 2000-х показали, що їжа з цибулею посилює симптоми та частоту печії;
  • цибуля має потенційний антикоагулянтний ефект, тобто вона може запобігти утворенню тромбів. Це може бути проблемою, якщо ви приймаєте ліки, що сприяють згортанню крові;
  • зелена цибуля натомість має високий вміст вітаміну К, який діє проти ліків, що розріджують кров. Якщо ви приймаєте ліки для запобігання інсультам, інфарктам або утворенню тромбів, її треба вживати в невеликих кількостях.

Матеріал підготувала доцентка кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.

Корисно знати