• Українська
  • English
Особливості дієтичного харчування пацієнтів з цукровим діабетом
Особливості дієтичного харчування пацієнтів з цукровим діабетом

Особливості дієтичного харчування пацієнтів з цукровим діабетом

Цукровий діабет – хвороба надзвичайно небезпечна, особливо її ускладненнями. Ця недуга підвищує у 5 разів ризик розвитку серцево-судинної патології, що призводить до скорочення тривалості життя на 7-10 років і збільшення ймовірності фатального інфаркту міокарда; 50-70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на хворих на цукровий діабет. Приблизно 50% пацієнтів з цукровим діабетом І типу помирає від хронічної ниркової недостатності. Важким наслідком зазначеної недуги є захворювання очей, що в разі пізнього діагностування призводить до втрати зору.

Статистика

Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету. Станом на сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих близько у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років – подвоюється. В Україні станом на 2013 рік зареєстровано більше 1,26 млн. людей хворих на цукровий діабет.

Дієта – важливий чинник контролю хвороби

Подолати недугу можна лише комплексно, об’єднавши знання, практичні можливості та бажання кожної людини. Базисним в лікуванні цукрового діабету, особливо легких форм,є правильно підібраний режим фізичної активності та дієтичне харчування. Дієта для хворого на діабет є тим комплексом правил, дотримуючись яких можна розраховувати на успіх в контролі захворювання.

Підхід до дієти у випадку діабету І та ІІ типу різна. При діабеті І типу, на який в основному хворіють діти та молоді люди, харчування повинно бути калорійним, їсти можна майже все, але підраховувати все що з?їли в хлібних одиницях (Хлібна одиниця (ХО) використовується для оцінки кількості вуглеводів в продуктах: одна ХО дорівнюється12 г цукру або25 гхліба). При цьому досягається мета: віддалити виникнення наслідків хвороби і одночасно надати організму,що розвивається необхідне харчування.

При діабеті ІІ типу, на який хворіють переважно особи зрілого та похилого віку (як правило з надмірною вагою), харчування повинно бути низькокалорійним, що направлене на зниження маси тіла. Різноманітність продуктів в даному випадку менша, але підраховувати з?їдені хлібні одиниці не потрібно; контроль над кількістю вживаної їжі здійснюється по вмісту калорій в продуктах харчування.

Основні дієтичні правила для пацієнтів з цукровим діабетом

1.Дотримання режиму харчування: необхідно дотримуватись рівномірного розподілу вуглеводів протягом дня, а також співвідносити режим харчування з особливостями прийому таблеток та/або інсуліну.

2. Не голодувати. Їжу приймати 4-5разівнадобу.

3.Продукти харчування розглядаються з точки зору, наскільки швидко вони після всмоктування в шлунково-кишковому тракті можуть призводити до підвищення рівня цукру в крові. З цієї точки зору всі продукти можна поділити на ті,що здатні підвищувати рівень цукру швидко, повільно або не підвищувати взагалі. При любому типі діабету необхідно харчуватись так, щоб поступлення цукру в кров було якомога більш поступовим,а не різким.

З харчування повинні бути виключені продукти, які містять вуглеводи, що швидко всмоктуються: цукор, цукерки, мед, тістечка, торти, варення, шоколад, морозиво, солодкі напої, виноградний сік, манну та рисову каші.

До продуктів, які містять “повільні” вуглеводи і які рекомендують при діабеті відносять: чорний житній хліб, хліб із муки грубого помолу, хліб з додаванням вівса, вівсяна, гречана та пшоні каші.

4. Якщо пацієнт не може відмовитись від солодкого призначають цукрозамінники: сорбіт, ксиліт, фруктозу, сахарин, синтетичні речовини (аспартам, цикламат). Необхідно пам?ятати, що ас партам не можна використовувати для гарячої кулінарної обробки і застосовувати більше 5-6 таблеток на добу. Сахарин не рекомендують використовувати при наявності захворювань печінки та нирок, а його доза не повинна перевищувати 3таблеток на добу.

5.Необхідно враховувати, що фрукти одного виду, але різних сортів (наприклад рівні за вагою кисле та солодке яблуко) однаково підвищують цукор. Фруктоза, яка міститься у фруктах досить швидко всмоктується і відноситься відповідно до швидкого цукру. Небажано вживати виноград (містить чисту глюкозу), фрукти з великою кількістю фруктози (інжир, хурма), сухофрукти (ізюм, чорнослив, курага). Дозволено вживати: яблука, цитрусові, гарбуз, персики, сливи, гранати, вишню, полуницю, смородину.

6. Із овочів необхідно обмежити картоплю,кукурудзу та бобові (квасолю, горох) так як вони містять крохмаль. В необмеженій кількості можна вживати капусту усіх видів, моркву, редис, помідори, огірки, кабачки, баклажани, цибулю, салат, зелень (петрушка та кріп).

7. Раціон хворого на діабет повинен бути збагачений на клітковину, яка в достатній кількості міститься у вищеперерахованих “дозволених” овочах та фруктах, а також в крупах та хлібі грубого помолу. Оптимальний вміст в раціоні харчових продуктів: із зернових – 40%; із овочів – 51%;із фруктів та ягід – 9%.

8. Вживання алкогольних напоїв пацієнту з діабетом необхідно заборонити або різко обмежити. Так як алкоголь сприяє ураженню печінки, підшлункової залози, сприяє різкому зниженню глюкози в крові. Вживання алкоголю на фоні прийому цукрознижуючих препаратів може призвести до ряду ускладнень, найбільш важким з яких є розвиток коми. Дозволені столові вина з вмістом цукру не більше 3-5%, але не більше 150-200 гза один раз. З міцних напоїв можливий однократний прийом горілки або кон?яку не більше 75-100 г.

9. Із напоїв дозволяється несолодкий чай, кава з молоком, натуральні фруктово-ягідні соки із кисло-солодких сортів без додавання цукру, томатний сік, мінеральні води, настій плодів шипшини. Фруктові соки з цукром не рекомендовано.

10. В раціоні повинна бути достатня кількість білка. Рекомендуються нежирні сорти м?яса (курка, кріль, яловичина );нежирна риба в відварному виді (короп, щука, судак, тріска). Необхідно утриматись від вживання варених ковбас та сосисок, так як при їх виготовленні використовують крохмаль. Рослинний білок міститься в сої, бобових,грибах.

11. Необхідно обмежити вживання тваринних жирів, замінити їх на рослинні, так як тваринний жир містить холестерин та насичені жирні кислоти, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок в судинах. Ці бляшки є причиною інфаркту, інсульту або гангрени внаслідок закупорки судини. Необхідно вживати жири переважно у вигляді рослинних масел (оливкове, соняшникове, кукурудзяне), так як вони містять ненасичені жирні кислоти, що сприяють зниженню холестерину в крові.

12. При виборі продуктів харчування необхідно віддаватиперевагу тим, які містять достатню кількість вітамінів, дефіцит, яких спостерігається при цукровому діабеті: вітаміни групи В (В1 , В2, В6, В12 ), А, Е, С. Важливим в раціоні є наявність мікроелементів цинку та хрому, які підвищують ефективність інсуліну. Необхідно пам?ятати про необхідність корекції дефіциту магнію при цукровому діабеті, так як він приймає участь у всіх видах обміну, у нормальній роботі серця, регулює тонус судин, покращує властивості крові. При вживанні їжі, що містить магній (горіхи, гречана каша тощо) засвоюється тільки 40%. До того ж, вживання продуктів, які містять багато цукру або кофеїну (чай, кава, кола), будь-яка “рафінована кухня” (в тому числі і фастфуд), підвищення емоційних та фізичних навантажень призводить до латентного дефіциту магнію. Відновити дефіцит всіх цих вітамінів та мінералів можна не тільки вживаючи відповідні харчові продукти, але і готові вітамінні комплекси.

13. Хворі на цукровий діабет з надмірною вагою тіла обов?язково повинні 1-2 рази на тиждень проводити розвантажувальні дні (яблучний, кефірний, вівсяний, овочевий та інші).

Пацієнти з цукровим діабетом любого типу повинні пам?ятати, що вживати солодкі продукти вони можуть виключно в тих випадках, коли розвивається гіпоглікемія (станів, що пов?язані з різким зниженням цукру в крові і супроводжуються різкою слабкістю, пітливістю, тремтінням, втратою свідомості).

Матеріал підготувала: Ольга Квасницька, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати