• Українська
  • English
Як навчити дітей любити свою планету

Як навчити дітей любити свою планету

Ми живемо на планеті з родючими полями, синіми глибинами морів та океанів, з високими горами та густими лісами, але вся ця краса може зникнути через щоденну діяльність людини. Будуючи міста, прокладаючи автомагістралі, вирубуючи ліси, видобуваючи корисні копалини людство кардинально змінює природні ландшафти, руйнуючи при цьому цілі екосистеми, що веде до знищення структури ценозів та їх мешканців. Людина з її невпинно зростаючими потребами чинить антропогенний вплив на всю планету часто не задумуючись над тим, що вона залишить у спадок наступним поколінням. Колись наші пращури жили в повній гармонії з природою і складали її невід’ємну частину.

Кожна людина повинна усвідомлювати наслідки, які неминуче настануть в разі, якщо людство не змінить свою споживацьку діяльність по відношенню до планети, на якій ми живемо.

Кожен із нас має почати із себе та привчати своїх дітей розумно і раціонально використовувати природні ресурси з усвідомленням ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини. Прогулянка по парку та лісі сприятиме  знайомству з природою, відпочиваючи слід розповідати дітям про те, що вона бачить, про мешканців лісів та водойм тощо. Дитина повинна сприймати себе як невід’ємну частину природи, для того, щоб з повагою та обережністю ставилась до природи, вона має її полюбити.

Екологічна грамотність – одна з ключових компетентностей сучасної освіти.

Є дуже багато різних методів для популяризації екологічного виховання серед підростаючого покоління. Екологічне виховання повинно розпочинатись із сім’ї, прикладом для наслідування є батьки. Діти спостерігаючи за поведінкою батьків часто їх копіюють, тому важливо для формування екологічної свідомості у дитини самому дотримуватись всіх необхідних правил для збереження нашої планети. Важливо навчити дітей бережливого ставлення до природи, економного використання води, тепла, енергоресурсів, привчати дитину до відповідальності: посадити разом дерево чи кущ, наділити дитину обов’язком догляду за твариною, рослиною тощо. Важливо сформувати в дитині культуру поведінки на природі: не смітити, не ламати гілки, бережливо та відповідально ставитись до всього живого що її оточує, з повагою та любов’ю до природи. Лише спільними зусиллями всіх поколінь вкладаючи свою часточку праці ми збережемо нашу планету для наших нащадків.

 

Інформацію підготував асистент кафедри

медичної біології та генетики Володимир Волошин.

Корисно знати