• Українська
  • English
Встигнути все…і навіть більше

Встигнути все…і навіть більше

Сучасний темп життя передбачає багатозадачність. Більшість людей покладають на себе відповідальність за виконання великої кількості завдань, проте через хаотичність планування не встигають виконати і половини з них. Особливо це відчутно навесні, коли все оновлюється навколо в природі і кожен з нас хоче оновити, організувати свій графік життя: сім’я, робота, навчання (розвиток), хобі, спорт, режим харчування, дозвілля… Проте через незнання, як все поєднати, ми часто опускаємо руки вважаючи, що це не можливо. Чому це відбувається і як встигнути все і навіть більше займається напрямок менеджменту – тайм-менеджмент. Різні джерела висвітлюють безліч визначень даного американського терміну, проте для простоти розуміння це є вміння ефективно, раціонально використовувати свій час. Успішні люди досконало володіють навичками організації свого часу, отож  розгляньмо декілька з них.

  1. Планування. І не кажіть, що у вас нема на це часу, оскільки тільки розклавши свої речі по полицях в шафі, ви можете швидко обрати вранці одяг. Так само і з нашим справами в житті – тільки прописавши їх, ми можемо зрозуміти, як організувати свій маршрут зранку і на цілий день. Планувати можна двома способами: вручну (вести нотатки у блокноті чи органайзері) або за допомогою спеціальних комп’ютерних програм (Exel, Word або гаджет-додатків). Планування краще робити наприкінці кожного дня, а також робити помітки про вже виконане.
  2. Встановлення пріоритетів. Я думаю більшість з нас ховають, тобто складають на віддалені полиці, зимовий одяг і взуття з настанням теплої весни, оскільки він стає не пріоритетним, не головним у весняному гардеробі. Так і з вашими завданнями…починайте день з важливих справ, з основних, а другорядні залиште на потім. Вранці, коли енергії багато ви з легкістю впораєтесь з будь якими викликами на відміну від другої половини дня. Розставлення пріоритетів (важливі, менш важливі, неважливі) дозволить виокремити головне і відкинути зайве.
  3. Мінімізуйте використання соціальних мереж та інших «пожирачів» вашого часу (кава, телефонні розмови, фоновий перегляд телевізійних передач тощо) особливо під час виконання важливих завдань. Оскільки вони знижують концентрацію уваги і відвертати від виконання основної роботи.
  4. Концентруйтеся на виконанні одного завдання в порядку пріоритетності, не намагайтесь виконати все одразу, оскільки якість виконаної роботи буде бажати кращого і ви явно не будете задоволені результатом.
  5. Ставте перед собою реальні цілі. Не варто планувати 20 завдань, які передбачають віддалені переїзди, якщо у вас запланована дружня вечеря на якій вам хочеться мати гарний вигляд. Краще перенести переїзди на інший день, а цього дня запланувати справи, які потребують роботи за комп’ютером чи декілька зустрічей з клієнтами тощо.
  6. Навчіться казати «ні». Це правило особливо стосується людей до яких звертаються колеги чи родичі протягом робочого дня з метою внесення коректив в їх графік своїми проханнями: відвезти…зробити…надрукувати, проаналізувати тощо. Це правило не стосується екстрених ситуацій!
  7. Мотивуйте себе. Моє улюблене правило))). Якщо до кінця виконання важливого завдання вам не вистачає наснаги, ваше тіло і мозок починають лінуватися – спершу уявіть, що ви відчуєте, коли, все ж таки, досягнете мети, а по друге, пообіцяйте собі нагороду: чашку улюбленої кави, невеличку прогулянку, шоколад, декілька сторінок улюбленої книги, декілька треків улюбленої музики тощо.

Використовуючи такі методи організації свого дня ви обов’язково встигатимете все…і навіть більше. Спробуйте!

 

Ас. кафедри фармації БДМУ, к.фарм.н Оксана Шлюсар

Корисно знати