• Українська
  • English
Дискомфортні стани при вагітності долаємо разом

Дискомфортні стани при вагітності долаємо разом

Вагітність – це одне з найбільш світлих і радісних подій у житті кожної жінки. Однак, відомо, що часто період очікування дитини супроводжується низкою дискомфортних станів.

Симптоми дискомфорту внаслідок вагітності у кожної жінки різні. Типовими проявами фізіологічних для жінки при надії дискомфортних станів є нудота і блювання, печія, закрепи, біль у попереку, тазовий біль, судоми у нижніх кінцівках, варикозне розширення вен та набряк нижніх кінцівок.

Тож розглянемо кожен із цих станів окремо, і прислухаймося до порад!

НУДОТА І БЛЮВАННЯ

Близько половини всіх вагітних мають нудоту, а іноді і блювоту в першому триместрі. Оскільки ці симптоми найбільш виражені вранці, їх також називають ранковою нудотою. Деякі жінки можуть відчувати нудоту і блювоту протягом всієї вагітності. Ранкова нудота може бути наслідком зміни рівня гормонів під час вагітності.

Наші рекомендації при нявності таких симптомів:

  • Уникайте їжі з різким запахом.
  • Відмовтеся від гострої, жирної та смаженої їжі.
  • Їжте кілька разів невеликими порціями, щоб шлунок не був порожнім.
  • Майте поруч здорові перекуси, якщо ви працюєте або в машині.
  • Тримайте біля ліжка сухарики, запечені чіпси або сухі пластівці. Коли ви прокинетеся, з’їжте кілька шматочків і відпочиньте хвилину, перш ніж встати з ліжка. Вставайте з ліжка повільно. Спочатку зробіть кілька вдихів. Подихайте на свіжому повітрі, особливо якщо вас починає нудити.
  • Пийте рідину між прийомами їжі, а не під час них.
  • Обмежте або уникайте напоїв з кофеїном.
  • Дієта з високим вмістом білків і складних вуглеводів (наприклад, цільно зерновий хліб, макарони, банани та зелені листові овочі) також може допомогти зменшити тяжкість нудоти.

Мої поради щодо профілактики ускладнень вагітності

  • Якщо блювота є сильною, що спричиняє втрату рідини та ваги, це може бути ознакою ускладнення вагітності, яке може призвести до зневоднення і потребує лікарської допомоги.

ПЕЧІЯ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

Що викликає печію під час вагітності? Зазвичай є дві основні причини, чому вагітні скаржаться на печію: гормональна і механічна. Гормон прогестерон, який розслабляє м’язи шлунку і сприяє затримці у ньому соляної кислоти; дно матки тисне на стравохід і підвищує ймовірність виникнення печії.

Для полегшення печії рекомендовано їсти частіше і невеликими порціями, і, за рекомендацією лікаря, використовувати антацидні препарати.

СУДОМИ В НИЖНІХ КІНЦІВКАХ, ЗУМОВЛЕНІ ВАГІТНІСТЮ

У другому або третьому триместрі вагітності жінку при надії можуть турбувати судоми ніг, які супроводжуються болісними відчуттями.

До найбільш ймовірних причин судом в нижніх кінцівках у вагітних відносять – низький рівень кальцію, зміни кровообігу та іннервації, зневоднення. Напруга та дисбаланс м’язів стегон або попереку також можуть призвести до проблем з ногами.

Що рекомендується для зменшення судом у ногах? Якщо Вас непокоять часті судоми і біль у ногах, ефективними домашніми засобами, які можуть допомогти Вам впоратися з цією проблемою, є:

  • споживання достатньої кількості води, короткі прогулянки протягом дня за рекомендацією лікаря,
  • тепла ванна перед сном, щоб покращити кровообіг,
  • уникнення схрещування ніг під час сидіння, щоб мінімізувати тиск на нервові закінчення.
  • щоденне розтягування та фізичні вправи можуть допомогти утримати м’язи стегон або попереку від напруження та спричинення болю.

Приймайте протягом 2 тижнів будь-які вітаміни та добавки, рекомендовані лікарем, які містять магній  і кальцій.

БІЛЬ У СПИНІ

Зі збільшенням ваги людини змінюється його баланс. Їх центр ваги спрямовується вперед, напружуючи спину. Тазові суглоби, які починають розхитуватися під час підготовки до пологів, також сприяють цьому напруженню спини. Правильна постава, носіння бандажу і правильні методи підйому під час вагітності, фізичні вправи можуть допомогти зменшити навантаження на спину.

ЗАКРЕП ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

Дуже поширеним і неприємним симптомом, який може вражати жінок протягом всієї вагітності є закрепи. Це може викликати інші небажані симптоми, такі як біль у животі, спині, здуття живота, прищі, загальна втома і навіть головні болі.

Виникненню закрепів сприяють, попри гормональні зміни і механічний тиск збільшеної вагітністю матки, вживання солодощів і їжі бідної на клітковину, недостатнє пиття, лікування препаратами заліза і зниження рухової активності. Тому, споживання їжі багатої на клітковину, достатнє пиття і фізична активність допоможуть подолати такий дискомфортний стан, як закреп.

ВАРИКОЗНЕ РОЗШИРЕННЯ ВЕН ТА НАБРЯКИ НИЖНІХ КІНЦІВОК

Під час вагітності часто спостерігаються легкі набряки. Але сильний набряк, який триває, може бути ознакою прееклампсії (аномальний стан, що характеризується високим кров’яним тиском). Лежачи на лівому боці, піднявши ноги, одягнувши компресійні панчохи і зручне взуття, можуть допомогти зняти набряк. Обов’язково повідомте свого лікаря або акушерку про раптовий набряк, особливо рук чи обличчя, або швидке збільшення ваги.

Тож, пам’ятайте! Жінка при надії має отримувати позитивні враження від вагітності і бути щасливою. І ми, акушери-гінекологи, співробітники закладу вищої освіти кафедри акушерства, гінекології та перинатології Буковинського державного медичного університету, завжди раді вам допомогти.

Доцентка закладу вищої освіти кафедри акушерства, гінекології та перинатології, к.мед.н.  Ліля ЮР’ЄВА

 

Корисно знати