• Українська
  • English
2 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією
2 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

2 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

Проблема пневмонії посідає одне з провідних місць у практичній медицині. Незважаючи на великі досягнення в галузі діагностики та лікування захворювань органів дихання, захворюваність на цю патологію на початку ХХІ ст. продовжує зростати.

«По Чернівецькій області за 6 міс 2012 року стан із поширеністю та захворюваністю на пневмонії є достатньо задовільним. Показник дещо зменшився за аналогічний період минулого року і становить 194,2 на 100 тис. населення та не перевищує загальноукраїнський – 459 на 100 тис. населення. Дещо вищою є поширеність пневмоній по Путильському району – 356,6 на 100 тис. населення, проте не перевищує український показник,”– розповідає доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ Світлана Коваленко-Ратушняк, обласний позаштатний спеціаліст з пульмонології ГУОЗ Чернівецької ОДА.

За словами фахівця, на сьогодні значно виросли знання з питань епідеміології респіраторних інфекцій, розроблено нові методи діагностики, переосмислено значення та місце традиційних методів дослідження хворих на пневмонії. В той же час отримано численні докази зростання резистентності до антибіотиків основних респіраторних патогенів, що викликають пневмонії. Часто хворі займаються самолікуванням пневмоній, що пов’язано із доступністю антибіотиків і призводить до виникнення штамів резистентних мікроорганізмів.

…важливим етапом боротьби з пневмоніями є їх своєчасна профілактика. Особливо це стосується своєчасної діагностики та адекватного лікування всіх гострих респіраторних захворювань, одним із ускладнень яких може бути пневмонія. В даний час з метою профілактики негоспітальної пневмонії використовують пневмококову та протигрипозну вакцину.

“Досить важливим етапом боротьби з пневмоніями є їх своєчасна профілактика. Особливо це стосується своєчасної діагностики та адекватного лікування всіх гострих респіраторних захворювань, одним із ускладнень яких може бути пневмонія. В даний час з метою профілактики негоспітальної пневмонії використовують пневмококову та протигрипозну вакцину. Доцільність застосування пневмококової вакцини пояснюється, перш за все тим, що і сьогодні S. Pneumoniae залишається провідним збудником негоспітальної пневмонії у дорослих і, не дивлячись на доступну ефективну антибактеріальну терапію, зумовлює високу захворюваність та летальність”, – розповідає професор Оксана Хухліна, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ.

Як зазначає професор, щодо профілактики госпітальної пневмонії, то вона повинна складатися із комплексу взаємозалежних заходів організаційного, технічного та медичного характеру, які зменшують ймовірність контамінації та інфікування, а також підвищують протиінфекційний захист пацієнта. Найбільш доцільні наступні напрямки профілактики госпітальної пневмонії: навчання персоналу, переривання шляхів передачі інфекції, попередження переносу збудників медичним персоналом, обмеження використання лікарських засобів, що підвищують ризик ендогенного інфікування, епідеміологічний контроль, селективна деконтомінація ротоглотки та травного тракту.

Співробітники кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб та кафедри внутрішньої медицини БДМУ активно долучаються до боротьби та профілактики із пневмоніями. Зокрема працівниками кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб на базі Чернівецького обласного госпіталю для інвалідів вітчизняної війни 30 вересня провели клінічну наукову-практичну конференцію до Всесвітнього дня боротьби з пневмонією та тематичний огляд хворих на пневмонії, які перебувають на стаціонарному лікуванні в даному госпіталі. 1 листопада проведена клінічна науково-практична конференція для лікарів лікарні швидкої медичної допомоги в рамках якої заслухані виступи щодо сучасних аспектів пневмоній.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати