• Українська
  • English
Розповсюдження ВІЛ-інфекцій/СНІДу в Україні
Розповсюдження ВІЛ-інфекцій/СНІДу в Україні

Розповсюдження ВІЛ-інфекцій/СНІДу в Україні

1 грудня – у Всесвітній день боротьби зі СНІДом на кафедрі мікробіології та вірусології проведено круглий стіл на тему «Розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні».

Масове розповсюдження цієї хвороби в усьому світі та в Україні створює загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричиняє важкі соціально-економічні та демографічні наслідки, які зумовлюють необхідність вжити спеціальних заходів щодо захисту прав і законних інтересів громадян та суспільства.

Україна за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІДу займає одне з перших місць у Східноєвропейському регіоні і залишається в категорії країн з концентрованою стадією епідемії ВІЛ-інфекції, що зосереджена серед окремих груп населення високого ризику інфікування ВІЛ. За даними оперативної статистики ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України» станом на 01.01.2014 р. під диспансерним наглядом у закладах охорони здоров’я Україні перебуває 139 573 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 29 005 осіб з діагнозом СНІД. За весь період епідеміологічного спостереження від захворювань, зумовлених СНІДом, померло 32 055 людей. Територіями з високими рівнями поширеності ВІЛ залишаються південно-східні регіони України, з низькими рівнями – західні області.

Особливістю сучасного обличчя епідемії є її поступове «старіння», тобто збільшується кількість ВІЛ-інфікованих осіб віком старше 50 років (за розрахунками їх >60 тис.). Це свідчить як про виявлення старих випадків зараження (пацієнти, інфіковані 8-10 років тому), так і про зростання тривалості життя цього контингенту в зв’язку з розвитком можливостей антиретровірусної терапії.

Зважаючи на підтримку Україною нової стратегії Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу «Прагнення до нуля», серед пріоритетів якої є недопущення нових випадків ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, особливу актуальність становить робота, спрямована на розробку системи профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до дитини.

Попри всі досягнення профілактичних програм та зменшення темпів захворюваності на СНІД, епідемія ВІЛ-інфекції в Україні формує нові виклики. Тому вчасна діагностика ВІЛ-інфекції та своєчасне лікування, розширення доступу до замісної терапії, та забезпечення належного рівня охоплення профілактичними програмами представників груп ризику та їх статевих партнерів є саме тим, що забезпечить стале зниження захворюваності на СНІД та унеможливлення розширення епідемії. 

Матеріал підготувала доцент кафедри мікробіології та вірусології, к.мед.н. Ротар Діана Вікторівна

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати