• Українська
  • English
День вишиванки – це всеукраїнське свято
День вишиванки – це всеукраїнське свято

День вишиванки – це всеукраїнське свято

Свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Цьогоріч всі кафедри БДМУ долучилися до Всесвітнього свята.

 

Свято на кафедрі фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата

18 травня за ініціативи завідувача кафедри, професора Світлани Ткачук, вже традиційно відбувся круглий стіл, приурочений Дню української вишиванки.

У заході взяли участь: професор Валентин Швець, доцент Світлана Семененко, доцент Олена Ясінська, доцент Віктор Гордієнко, асистенти Віта Анцупова, Тетяна Савчук, Мирослава Повар, Софія Боштан та студенти медичного факультету № 2. Традиційно захід відвідали викладачі кафедр: мікробіології (Анна Гуменна, Олена Бліндер, Володимир Бендас), патофізіології (Марія Перепелюк), фармакології (Тамара Копчук).

Перед присутніми виступила Олена Ясінська, яка нагадала учасникам круглого столу, що цьогорічний День вишиванки позначений відтінком скорботи, адже співпадає з Днем пам’яті жертв геноциду кримсько-татарського народу.

Учасників зібрання вразила надзвичайно цікава та змістовна доповідь про значення вишиванки для збереження пам’яті роду, особливості вибору кольорів для різних регіонів України. Олена Вікторівна розповіла присутнім про історію виникнення візерунків на стародавніх вишиванках, які передаються з покоління в покоління від матері до доньки.

Перед аудиторією виступив студент 22 групи, медичного факультету №2 з Іорданії Мохаммад Абдель, який був одягнений у вишиванку і розповів присутнім про її походження.

Віта Анцупова розповіла про те, що навіть сьогодні вишиванка є символом свободи і збирає навколо себе українців, які вимушено проживають на тимчасово окупованих територіях нашої держави. Співробітники інших кафедр розповіли про своє ставлення до вишивки, різних стилів вишивання, етнічних особливостей вишивки.

Проведений захід вчергове нагадав про актуальність вишиванки для молодого покоління та збереження історичної пам’яті будь-якої нації та формування нової історії держави.

День вишиванки в бібліотеці БДМУ

18 травня в студентському читальному залі бібліотеки для студентів коледжу БДМУ – ІІ курсу 1 групи спеціальності «Сестринська справа», та І курсу 1 групи спеціальності «Фармація», за присутності кураторів груп: Боштан С. В. та Купчанко К. П.  відбулося свято вишиванки «Україно моя вишивана».

Метою заходу було збагатити уявлення студентів про народні обереги, традиційні родинні реліквії; розширити інтерес до вишиванки як складової частини духовної культури українців; виховати почуття патріотизму та національної гідності.

Співробітники бібліотеки: Світлана Тулевська, Наталія Жук, Маша Данилова своєю розповіддю заохочували студентів до пізнання історії та культурної спадщини нашого народу – української вишивки, яка є оберегом та символом етнічної приналежності кожного з нас до рідної землі та своєї історії.

Свято вдалося на славу, адже цьому сприяло: змістовне художнє оформлення; декламування студентами поезії відомих авторів; запропонований відеоряд, під час якого демонструвалися фото відомих вишивальниць Буковини; звучали пісні відомих композиторів про вишиванку.

День вишиванки на кафедри анатомії ім. М.Г. Туркевича

18 травня на одній хвилі з усією країною співробітники кафедри анатомії ім. М.Г. Туркевича разом із студентами з піднесеним настроєм та радісними посмішками підтримали всеукраїнське свято – День вишиванки.

Українську вишивку вважають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка є головним оберегом. Найближчою до тіла є своя сорочка. В українців є такий вислів: «Народитися в сорочці» – бути щасливим у житті. Тому сорочка – це не лише частина нашого гардеробу, а певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини.

Кодування сили має в собі й українська вишиванка, якій надавали величного змісту, вишиваючи сакральними узорами-письменами долю. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливішим є те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності й до нині. Сьогодні можна з впевненістю говорити про відродження українських традицій у сучасній інтерпретації.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати