• Українська
  • English
«Просвітниця українського модернізму»

«Просвітниця українського модернізму»

 

І  ти, найкраща  жінко, героїчная,

Прекрасна  Ольго! Духа не  вгаси,

Як не вгашала  ти  ніколи! Стрічная

Тобі  любов  до  нас! Ти  воскреси

Нам  діяння народу: одвічная

Ти ж  наша  сило,- славна – бо  єси!

 

 

Вона брала в полон своєю появою і своїми речами. В чорне зодягнута і пова­жна, струнка, мало невисокого росту, сильно смагла брюнетка, з живими вели­кими очима – зчаста і таємно зсувалися на них повіки. Аж чарував ніжний тон у її милій мові та якийсь глибоко затаєний смуток, якась туга. Але ховалося під легку усмішку, що на знак вищості розквітала на її устах…

Над усе здіймала Ольгу Юліанівну краса душі й особлива гармонія духовної зрілості та культури, сила емоції та почуття творчості, яким вона зуміла найти найкращий вислів.

 

Мої ідеали були: бачити свій народ сильним, на рівні з іншим народом, культурним, жінок його укінченими типами, гідними репрезентантками його, і силою, з котрою мож було у всіх випадках числитися. […] Я заєдно думала: всі ми повинні різьбити самі себе. Всі. – «Ідеї»

Творчість Ольги Кобилянської займає надзвичайно важливе місце в історії української літератури. У своїх творах вона розв’язувала соціокультурні проблеми, які висувала тогочасна дійсність та які не втратили своєї актуальності і в наш час.

Письменниця ввійшла в історію літератури як майстриня прози з глибоким психологізмом, учасниця жіночого руху, справжня патріотка й одна з найосвіченіших жінок свого часу, яка ніколи не обмежувалася здобутими знаннями й такою самою вдачею нагородила своїх героїнь.

У нинішньому, XXI столітті Ольга Кобилянська гарантовано була б однією з тих особистостей, яких бажано і престижно запрошувати на резонансні теле- та радіошоу, літературно-мистецькі акції, диспути, дискусії. З нею було б цікаво розмовляти про мораль, етику, естетику, релігію, театр, кіно, живопис, літературу, про митця та загал, про становище й роль у суспільстві  чоловіків і жінок, про батьків і дітей, про матеріальне і духовне, національне та інтернаціональне, про народ і його провідників тощо. Було б цікаво, бо якраз отакі й дотичні теми спонукали її до літературної праці, давали матеріал для окремо занотованих спонтанних роздумів, для записів у щоденниках, для листів, для нечисленних публічних виступів.

Уже перша її повість українською мовою – «Людина», яка побачила світ 1894 року у львівському альманасі «Зоря», твір тоді нікому не відомої літераторки з Буковини – став одним з найоригінальніших, найцікавіших і найсуттєвіших творів про жінку-особистість в українській літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Письменниця однією з перших порушила і детально розглянула жіноче питання в українській літературі. Її участь у феміністичному дискурсі сприяла творенню нового образу жінки – інтелектуальної, вольової та самодостатньої особистості. Ольга Кобилянська зробила великий внесок в популяризацію феміністичних ідей у модерній українській літературі, збагативши нашу літературу такими творами феміністичного спрямування, як «Аристократка», «Царівна», «Людина», «Природа», «Некультурна», «Valse melancolique», «Ніоба» та ін.

З нагоди 160-річчя з Дня народження Ольги Кобилянської студенти І та ІІІ курсу фахового коледжу БДМУ спеціальність «Медсестринство» провели виховний захід «Гірська орлиця (сторінки життєпису української письменниці)» (організатори – завідувач кафедри суспільних наук та українознавства Антоній МОЙСЕЙ та викладач фахового коледжу Валерія АНДРІЄЦЬ), під час якого йшлося про те, що Ольга Кобилянська стала першим в історії української літератури письменником, хто показав образ української жінки абсолютно по-новому, також згадали основні моменти біографії письменниці.

 

Інформацію підготували

завідувач кафедри суспільних наук

та українознавства Антоній МОЙСЕЙ

та викладач фахового коледжу Валерія АНДРІЄЦЬ

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати