• Українська
  • English
Волонтери – люди доброї волі

Волонтери – люди доброї волі

5 грудня весь світ відзначає Міжнародний день волонтера. Раніше маловідоме в Україні, зараз воно стало справді нашим святом: за останні 7 років волонтерів у нашій країні побільшало в тисячі.

Активні, свідомі громадяни, які хочуть і готові змінити наш світ на краще, зі шляхетністю Дон Кіхота, мудрістю Соломона, жертовністю Прометея і працездатністю вічного двигуна, кажучи словами Івана Франка, «лупають скалу», яка затуляє собою сонце правди та свободи, спільно шукаючи й здебільшого успішно знаходячи вихід із глухого кута навіть за неймовірніших обставин.

 

В перекладі з англійської, волонтери, – це добровольці, які з власної волі, не шукаючи користі, займаються тим, що не є їхнім обов’язком, до чого ніхто не змушує, керуючись одвічним: «Якщо не я – то хто?!»

А й справді, хто, крім них, ладен так невтомно творити добро, не маючи з того іншого зиску, крім великої радості побачити результат своїх зусиль – урятованих, вилікуваних, утеплених, нагодованих чи відігрітих?! Для українських воїнів ці добровільні помічники здатні на все і навіть більше.

На щастя, серед нас – чимало готових збирати продукти для бійців і немічних, плести маскувальні сітки та захисні костюми вечорами, збиратися з друзями, аби ліпити вареники чи саморобні парафінові обігрівачі на фронт, невтомно і смачно готувати борщі й пиріжки для ніколи не бачених хлопців, виготовляти обереги, бігти перед роботою до шпиталю і здавати кров для поранених, до ранку строчити на швейній машинці, шиючи білизну чи теплі балаклави, плести шкарпетки, маніжки зі старих светрів.

Постійно збирати кошти, яких, утім, завжди бракує, традиційно додаючи з власної кишені, та вишукувати з талантом дбайливого господаря все потрібне для бійців за оптимальною ціною й у потрібний термін, навіть коли ще недавно не знали про існування таких речей. І поспішати все відправити, відвезти, передати точно у строк, доправити просто в руки, навіть під обстрілами, бо це «сьогодні на вчора», бо вся надія – на них волонтерів, бо народ і армія – єдині. І найперше саме їхніми стараннями, фізичними та душевними…

Коли ж ідеться про порятунок людського життя, вони здатні хоч і з-під землі дістати потрібні ліки, знайти таких, як і самі, по-хорошому відчайдушних медиків, неймовірними способами доправити хворого чи пораненого туди, де їх здатні врятувати.

Лицарі добра, вони не мають захисних лат, часто ризикують собою, віддаючи здоров’я, а часом і життя за мрію бачити Україну такою, якою вона стане, коли кожен з наших громадян усвідомить себе волонтером, провідником гідності й порядності, прогресу й позитиву, вірності й любові.

Осторонь не залишаються і співробітники та студенти БДМУ, різнобічно допомагаючи нашим Захисникам.

Волонтери фармацевтичного факультету

Починаючи з 2015 року під керівництвом Інни Сахацької співробітниками та студентами фармацевтичного факультету постійно здійснюється збір макулатури, за виручені кошти з якої закуповується сітка для виготовлення маскувальних сіток для військової техніки, бліндажів тощо в зоні бойових дій. До плетення сіток також долучаються і студенти фармацевтичного факультету під час проходження навчальної практики з фармакогнозії в с. Репужинці. Також, починаючи з 2015 року, студенти-фармацевти під час проходження даної практики заготовляють лікарську рослинну сировину для фіточаїв.

У 2016 та 2018 рр. студенти фармацевтичного факультету долучалися до прибирання «Алеї пам’яті Загиблих Героїв АТО» та висаджування квітів біля молодих червоних дубків в пам’ять про Захисників, які віддали своє життя за збереження мирного неба над Україною.

Щорічно студенти-фармацевти (з 2016 року) напередодні новорічно-різдвяних свят на прохання волонтерів долучаються до акції «Подаруй Захиснику частинку новорічно-різдвяного настрою». Власноруч виготовляють різноманітні новорічні прикраси, пишуть листи подяки, а також, з власної ініціативи, приносять новорічні прикраси заводського виготовлення. Формують новорічні подарунки (продовольчі товари, протизастудні ліки) і передають всі надбання на передові позиції та у військовий госпіталь м. Маріуполь. «Ми всі сподіваємося, що Захисники, хоча б на коротку мить, відчують святковий новорічний настрій, позитивні емоції, радість, що ми разом з ними, що постійно про них пам’ятаємо і підтримуємо!, по-дитячому всміхнуться, зрадіють та згадають рідну домівку…».

5 жовтня 2019 року в рамках святкування дня міста Чернівці біля приміщення Чернівецької ОДА ініціативною групою «Маскувальна сітка Чернівці» (організатори: Олена Кміта, Оксана Хмара, Інна Сахацька) проводилася масштабна акція із встановлення рекорду з плетіння найбільшої маскувальної сітки для армії. Волонтери з різних міст України (Київ, Кам’янець-Подільський, Фастів, Хмельницький, Черкаси, Тернопіль, Косів), школярі, студенти навчальних закладів Буковини, військові, родини буковинських Героїв, небайдужі чернівчани та перехожі буковинці зібралися аби докластися до важливої справи – допомогти нашим військовим, котрі щодня ризикують власним життям заради нашого спокою і миру в країні. До акції долучилися також і студенти фармацевтичного, медичного № 1 і № 2 та стоматологічного факультетів Буковинського державного медичного університету. Від БДМУ було представлено 6 команд (150 студентів). Кожен учасник отримав сертифікат про участь у встановленні рекорду.

Неодноразово співробітники БДМУ (Чорноус В.О., Сахацька І.М., Гордієнко В.В.) долучалися до закупівлі медикаментів на передову та реактивів для лабораторії Маріупольського військового госпіталю.

Напередодні дня медичного працівника, 18 червня 2020 року, співробітники кафедр БДМУ фармакології, фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, медичної біології та генетики, внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, соціальної медицини та організації охорони здоров’я доєдналися до збору коштів для закупівлі реноватора лікарям-хірургам Маріупольського військового госпіталю.

Силами студентів фармацевтичного факультету напередодні Дня Захисників та Захисниць (2021) придбано зимові шини 195/75 R15C на Mercedes-Benz Vito для військовослужбовців 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Також майбутні провізори долучилися до збору коштів для придбання джгуту кровоспинного САТ турнікет тактичний (10 шт) для військовослужбовців державної прикордонної служби ОБПК Сартана.

Вперше за активну волонтерську діяльність нагороджено Премією імені Героїв Небесної Сотні – Олександра Щербанюка та Василя Аксенина Надію Тегзу – студентку фармацевтичного факультету (керівник – Інна Сахацька).

Щира шана та низький уклін нашим Захисникам, які «тримають» небо України та щира дяка волонтерам, які невтомно допомагають Героям упродовж усього часу, які є їх надійною опорою і підтримкою.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати