• Українська
  • English
«Магічні» гриби
«Магічні» гриби

«Магічні» гриби

Триває грибний сезон, і залишається ризик отруєння окремими видами грибів.

Певну небезпеку для здоров’я становлять галюциногенні гриби у яких присутні галюциногенні (психотропні і психоделічні) речовини. Швейцарський хімік Альберт Гофман із колегами в 1958 році виділив активні речовини гриба Psilocybe mexicana – алкалоїди  псилоцибін (ПСБ) і псилоцин (ПС), які зберігають активність під час термооброблення та заморожування. Летальна доза ПСБ – 6 г, а 1 г сухих грибів містить 10-12 мг ПСБ. Сьогодні рід Psilocybe налічує понад 220 видів, 144 із яких мають галюциногенну активність. Крім грибів роду Psilocybe, активні речовини ПСБ і ПС також виявлені в представників родів Conocybe, Agrocybe, Panaeolus, Psathyrella, Gymnopilys, Copelandia, Pluteus, Hyphaloma, Stropharia. В Україні добре розповсюджений вид Psilocybe semilanceata.

Ростуть вони на місцях дерев, що впали, маленькими групами. Іноді їх можна знайти в невеликій траві або на колодах, вздовж лісових доріг, на пасовищах та болотах. Період зростання припадає на серпень-грудень. Форма грибів різна. Наприклад, капелюшок гриба псилоцибе (веселушка) напівланцетовидний і нагадує ковпак витягнутої форми. Діаметр капелюшка-2,5-3 см. Колір-бежовий. Якщо злегка пошкодити поверхню гриба – вона починає синіти.

Потрапляючи до організму ці речовини впливають  на роботу нейромедіатора серотоніну і змінюють діяльність серотонінергічних систем головного мозку, які відповідають за переробку інформації. Згідно з останніми даними, специфічна дія галюциногенів пов’язана з їхньою здатністю стабілізувати певний активований конформаційний стан G протеїнзвязаних рецепторів. Виникає так званий серотоніновий синдром.

Дія ПСБ і ПС на центральну нервову систему людини подібна до дії ЛСД (диетиламід лізергінової кислоти), викликає психомиметичні симптоми, проте їхня токсичність у тисячі разів менша. ПСБ у 30 разів дієвіший за мескалін, його активність – близько 1/200 від активності ЛСД. Не зважаючи на слабку токсичність ПСБ, вживання псилобінумісних грибів викликає як неспецифічні зміни в багатьох внутрішніх органах із виразними гемомікроциркуляторними розладами та внутрішньоклітинними дистрофіями, так і здійснює токсичний вплив на діяльність серця, нирок і печінки, а також на нейрони гіпоталамічних ядер неокортексу і гіпокампу. Симптоми пов’язані із впливом псилоцибінових грибів, різноманітні. Уже за 20-30 хвилин після їх вживання (іноді за 2 години після прийому) з’являються відчуття збентеження, тремору, ейфорії, веселості, запаморочення, іллюзії, туги, неспокою, нездоланної тривоги, страху смерті, божевілля, скорочення простору і часу, а також гострі напади паніки, байдужості, підвищуються слухова та зорова чутливість. Спостерігаються явища деперсоналізації, аутизму, порушується сприйняття швидкості, освітлення і кольору. Дослідження виявили найвищу концентрацію ПСБ і ПС саме в гіпокампі, неокортексі і таламусі вже через 40 хвилин після перорального вживання цих грибів. Найбільший психічний ефект проявляється через 60-90 хвилин, у деяких випадках він триває до 120 хвилин.  Узагалі ПСБ і ПС можуть діяти впродовж 5-6 годин (інколи до 12), потім зазвичай настає сон. Якщо так званий «тріп» (подорож) вдалий, то при малих дозах переважає галюциногенний ефект, середні дози викликають відчуття ейфорії, розслаблення, зростає яскравість сприймання, людина бачить рухливі поверхні і хвилі на предметах, їхні багатошаровість і перетворення. Відзначають також зорові і слухові галюцинації: відчуття викривлення простору, зміни плину часу, переміщення в часі і просторі, особливої концентрації пам’яті; іноді здається що «душа залишила тіло і спостерігає за ним збоку».

Під дією психотропних грибів змінюється розумово-емоційне сприйняття навколишнього світу (стан «зміненої свідомості»), з’являється відчуття проникнення в абсолютну істину, що недосяжна для інших. Досить часто люди, що вживали гриби, повідомляють про набутий релігійний або містичний довід. При збільшенні дози відбувається деперсоналізація, з’являється відчуття вповільнення або зупинення часу. Такий стан може бути досить болісним і неприємним-відбувається не роздвоєння, а численне розщеплення свого «Я». У разі невдалої «подорожі» так звані «грибонавти» набувають стану параної з нав’язливим відчуттям страху і неспокою. Серед негативних наслідків для психіки людини від вживання психотропних грибів відзначені також напади люті, агресивності, cхильність до насилля, у тому числі і до самого себе, марення, психопатична поведінка, апатія, депресія, емоційна лабільність. Тривале вживання ПСБ викликає постійний дефіцит психомоторних і нейропсихологічних функцій. Науковцями встановлено, що при вживанні ПСБ і ПС відбуваються дистрофічні зміни в нервових клітинах з виникненням багатофокусної дeмієлізації нервових волокон На відміну від психічних наслідків, фізіологічні аспекти впливу ПСБ не такі виразні. Серед них – запаморочення, нудота, безупинне блювання, слабкість, тремтіння, м’язові і черевні болі, мідріаз, парестезія, пришвидшення серцевого ритму і дихання, підвищення артеріального тиску. Встановлено вплив і на гуморальну регуляцію фізіологічних функцій.  

Варто пам’ятати –  згідно з Кримінальним кодексом України плодові тіла грибів, що містять ПСБ вважаються психотропною речовиною, а доза яка тягне на кримінальну відповідальність становить – 0,01г псилоцибіну, а це приблизно- 30-40 г свіжих грибів.

Матеріал підготували: доцент кафедри фізіології ім. Я.Д.Кіршенблата, к.мед.н. Гордієнко В.В., асистент кафедри, к. мед. н. Савчук Т.П.

Корисно знати