• Українська
  • English
Перегрівання та сонячні опіки у дітей влітку: як попередити?
Перегрівання та сонячні опіки у дітей влітку: як попередити?

Перегрівання та сонячні опіки у дітей влітку: як попередити?

НА ЗАМІТКУ БАТЬКАМ. Влітку при високій температурі і вологості повітря тепловіддача організму ускладнена, це може несприятливо впливати на кровообіг і серцеву діяльність. Діти раннього (до 3-х років) та дошкільного віку мають недосконалі процеси терморегуляції.

Про користь сонця відомо ще з давніх часів. У сонячному спектрі поряд з видимими світловими променями присутні і невидимі інфрачервоні та ультрафіолетові промені. Інфрачервоні промені здійснюють на організм дитини теплову дію – зігрівають, проникають через шкіру і тканини на глибину до4 см. Під впливом інфрачервоних променів розширюються судини, покращується кровообіг, поліпшується живлення тканин, що сприяє усуненню запальних процесів. Ультрафіолетові промені, на відміну від інфрачервоних, проникають у шкіру на значно меншу глибину, але біологічна активність їх значно вище – під дією ультрафіолетових променів в шкірі утворюється вітамін Д, що попереджає розвиток рахіту у дітей.

Ультрафіолетові промені володіють бактерицидною дією, впливають не тільки на шкіру, але і сприяють зміцненню організму в цілому.

Щоб сонце не було шкідливим

Однак треба пам’ятати, що сонце не тільки корисне, але може бути шкідливим. Непомірковано інтенсивне сонячне опромінення, особливо вдень, може непомітно призвести до сильних опіків шкіри, особливо у дітей молодшого віку, а тим більше, у новонароджених, що мають ніжну, дуже чутливу і сприйнятливу до опромінення шкіру. Вологе тіло дитини, ще більш схильне до сонячних опіків.

Необхідно суворо дотримуватися правил прийому сонячних ванн. Так, щоб уникнути перегріву, у літні місяці сонячні ванни рекомендується приймати до 10 і після 16 годин.

Дітям старше 3 років можна проводити опромінення в поєднанні з грою, переводячи їх з чергуванням в 5 хвилин то на сонці, то в тінь. Діти віком до 3 років перебування на відкритому сонці не рекомендовано, тільки в тіні дерев або під тентом.

В жарку погоду одягайте дитині легкий одяг світлого тону з натуральних тканин і панамку. Перш ніж відправитися на прогулянку на відкриті ділянки шкіри дитини за півгодини до виходу слід нанести сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 25-30 одиниць.

Тривалість сонячних ванн слід збільшувати поступово, щоб уникнути опіків, особливо при чистому повітрі і сильному сонці. Сонячно-повітряні ванни не можна приймати натщесерце, а також відразу після сніданку або обіду; після їжі до часу прийому ванни повинен пройти не менше 1-1,5 години.

Ознаки перегрівання

Найчастіше ознаками перегрівання у дітей є: почервоніння шкіри, підвищується температура тіла, малюк стає млявим або, навпаки, вередливим, багато плаче, може сильніше пульсувати тім’ячко, з’являються нудота, блювота.

Що потрібно робити батькам: перенести дитину в тінь, якщо вона було на сонці, роздягнути малюка, дати дитині пити, вмити прохолодною водою обличчя, кінцівки. При підвищенні температури дати жарознижуючі препарати. Звернутися до лікаря.

Підготувала: Олена Власова, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати