• Українська
  • English
Відомі люди і псоріаз
Відомі люди і псоріаз

Відомі люди і псоріаз

Починаючи з 2004 року щорічно Всесвітній день псоріазу (29 жовтня) проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз (IFPA). Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація псоріазу» приєдналася до цієї ініціативи у 2009 році.

 

Міжнародний день псоріазу спрямований на підвищення проінформованості населення про дану проблему, на розвиток системи охорони здоров’я в цьому напрямку, на підтримку людей, які страждають на цю недугу. У цей день у 47 країнах світу, зокрема і в Україні, проводять різноманітні благодійні акції й соціальні заходи для привернення уваги громадськості до проблеми захворювання, від якого страждають близько 125 мільйонів людей.

Цілі проведення Всесвітнього дня псоріазу:

  • розвінчати міф про те, що псоріаз є інфекційним захворюванням;
  • залучення державних установ та органів влади до вирішення проблеми;
  • надання всебічної підтримки пацієнтам та їх сім’ям;
  • надання пацієнтам інформації щодо сучасних методик лікування псоріазу;
  • сприяти проведенню шкіл псоріазу для пацієнтів та їх родичів.

Псоріаз є хронічним запальним неінфекційним захворюванням з генетичною схильністю, що переважно вражає шкіру і суглоби. Дерматоз являє собою одне з найбільш частих шкірних захворювань, на яке в середньому страждають від 2% до 7% жителів усієї планети. Найбільш ранній початок псоріазу було зафіксовано на Фарерських островах Данії, регіоні з холодним і вологим кліматом, де в чоловіків він починався в середньому віці 13 років, а у жінок 12 років. У західноєвропейських країнах захворюваність на псоріаз становить більш ніж 2%, в інших країнах Європи – не перевищує 6% (в Ірландії – 5,5%, Іспанії – 3,7%, Швеції – 2,3%, США та Канаді ці показники 2,2% – 4,7% відповідно). Приблизно 20 % пацієнтів, що страждають на псоріаз, можуть також мати артропатичний псоріаз.

Існує багато різних засобів і методів лікування псоріазу, але внаслідок хронічної рецидивуючої природи самої хвороби і тенденції до прогресування з плином часу, що нерідко спостерігається, псоріаз є захворюванням досить важким для лікування. Можливі більш-менш тривалі, повні ремісії, у тому числі й довічні. Однак при цьому завжди зберігається ризик рецидиву. Однак псоріаз можна контролювати, та не давати йому впливати на якість життя пацієнта.

У давнину псоріаз називали «трояндою диявола», боялися його як прокази (в часи Гіппократа ці хвороби поєднували однією назвою – лепра) і обходили хворого стороною, боячись інфікуватися. На сьогоднішній день теорію про інфекційну природу псоріазу повністю відхилено: впродовж усієї історії розвитку людства не було зафіксовано жодного випадку передачі псоріазу від хворої людини до здорової, навіть при переливанні крові, не кажучи вже про догляд за хворими чи користування спільними речами.

Більшість пацієнтів із псоріазом потерпають від депресій, відчуття замкнутості, ізольованості від суспільства, мають знижену самооцінку. Як показало опитування, третина з них вважають, що псоріаз — це найбільша проблема їхнього життя, понад 60% — скаржилися на дуже низьку якість життя і майже 10% пацієнтів з тяжкими формами псоріазу зізналися, що були думки про самогубство. Розпач, гнітюче безсилля, а ще зневіра в медицині, яка не приносить звільнення від псоріазу.

Однак дане захворювання знайоме багатьом знаним особистостям: політикам, керівникам, бізнесменам, банкірам, співакам, митцям, акторам. Раніше, зізнатися, що в тебе псоріаз, у нас вважалося непристойним. Але сьогодні про псоріаз відкрито говорять і зізнаються, що захворювання не стало на заваді успішному життю.

Бенджамін Франклін – один із засновників США, політичний діяч, дипломат, вчений, письменник, журналіст, видавець, масон. Один з лідерів війни за незалежність США. Один із розробників дизайн Великої Державної Печатки США. Його вважають національним героєм США. Портрет Бенджаміна Франкліна є на стодоларовій купюрі федеральної резервної системи США з 1914.

Сер Вінстон Черчілль – державний діяч Великої Британії, письменник, найбільше відомий як прем’єр-міністр цієї країни у роки Другої світової війни, лауреат Нобелівської премії з літератури 1953 року «за неперевершеність історичного й біографічного опису, за блискуче ораторське мистецтво, з допомогою якого відстоювалися найвищі людські цінності». Ві?нстон Черчілль також потерпав від псоріазу і мотивував лікарів на пошук заповітних ліків. Він навіть пропонував винахіднику ліків від псоріазу звести золотий пам’ятник за життя, але пам’ятник так ніхто і не заслужив.

Джон Рокфеллер – американський підприємець та благодійник. Неофіційно вважається найбагатшою людиною новітньої епохи, перший в світі доларовий мільярдер, також один з найбагатших людей усіх часів.Якщо перевести статок на 2010 рік, він би склав 336 мільярдів доларів.

Він представляв собою одного із засновників Фонду Рокфеллера, пожертвував величезною сумою на такі заходи, як: здійснення і проведення медичних досліджень (боротьба проти жовтої лихоманки), освіту. Заснував Чиказький і Рокфеллерський університети. Джон Рокфеллер довгі роки страждав від псоріазу і весь цей час намагався позбутися від захворювання, яке надавало йому дискомфорт. Однак фахівці – медики того часу не змогли допомогти цій багатій людині позбутися від псоріазу. Проте, він заснував спеціальну премію тому, хто зможе розробити унікальний засіб і позбавити його від цієї хвороби. Однак до сих пір такого препарату ще не придумали.

Генрі Форд – конструктор автомобілів (вперше почав використовувати промисловий конвеєр). Засновник корпорації «Форд Мотор» – заводу по виробництву автомобілів FORD, перший віце-президент Співтовариства автомобільних інженерів SAE (нині SAE International), також один з найбагатших людей усіх часів. Він мріяв і прагнув до того, щоб випустити ідеальну модель «автомобіля для всіх». Свою мрію він здійснив, і навіть хвороба псоріаз, якої він страждав, не завадила йому зробити це.

Йосип Сталін – російський революціонер і радянський диктатор грузинського походження, державний, політичний і військовий діяч Радянського Союзу. Генеральний секретар ЦК РКП(б) (1922—1925) та ЦК ВКП(б) (1925—1934), керівник уряду СРСР, Генералісимус Радянського Союзу (1945). Створені за його правління політична система й ідеологія дістали назву сталінізм. За всі роки правління і здійснення діяльності хвороба завжди супроводжувала його.

Зірки, які хворіють на псоріаз.

На екранах телевізорів і кінотеатру ми звикли бачити зірок Голлівуду в усій їх красі і часом нам здається, що цим людям не властиві ніякі недуги, страждання і захворювання. Однак це наше помилкова думка. Зірки, так само, як і всі інші, хворіють і страждають, в тому числі і від псоріазу.

Камерон Діас – американська акторка, супермодель та письменниця. Найбільше відома за ролями у фільмах «Маска», «Дещо про Мері», «Весілля мого найкращого друга», «Ангели Чарлі», «Шрек» і «Банди Нью-Йорка».. Зірка Голлівуду, популярна актриса, американська модель, які не раз отримала множинні нагороди і премії, хворіє на псоріаз. Про це стало відомо зовсім недавно, проте актриса анітрохи не переживає, оскільки в будь-якому випадку залишається відомою актрисою. Проте, хвороба у актриси часто проявляється на ліктях і колінах – найбільш видні місця і… типові для псоріазу.

Кара Джоселін Делевінь – англійська модель і актриса. Одна з «стильних людей фешн-індустрії у віці до 45 років» на думку американської версії журналу Vogue. У рейтингу «50 супермоделей світу» професійного порталу Models.com фотомодель займає 5 місце, а в рейтингу британської Evening Standard “1000 найвпливовіших осіб 2011 року» знаходиться в категорії «самих запрошуваних». Псоріаз Кари Делевінь не зіпсував її кар’єру. Вона є кумиром мільйонів жінок і постійно бере участь у модних показах. Псоріаз проявляється щорічно на її ногах. Але незважаючи на це вона виходить на подіум навіть коли одяг не приховує червоні плями. Можливо комусь це здасться огидним, але шанувальників у Кари менше не стає. У неї є свій секрет боротьби з недугою. Щороку, коли бляшки починають з’являтися вона бере відпустку і летить відпочивати. Кара вважає, що тільки повноцінний відпочинок, сон, морська вода і сонце здатні швидко вилікувати псоріаз. І ось в найкоротші терміни вона знову готова до роботи.

Брітні Спірс – американська співачка, володарка Греммі, танцівниця, авторка пісень, акторка. Спочатку актриса намагалася не звертати на хворобу особливої уваги, оскільки симптоми не дуже її турбували. Однак тепер псоріаз турбує співачку набагато більше і прогресує. Співачка пов’язує своє захворювання стан з постійним перебуванням в стресовому стані. Псоріаз у Брітні проявляється на ступнях і кісточках, а приховати ці місця від очей практично не є можливим.

КеріДі Інгліш. Переможниця сьомого сезону американського реаліті-шоу «Топ-модель по-американськи», знаменита актриса, американська модель і телеведуча вже більше 15 років теж є жертвою псоріазу. Форма захворювання у неї виражена дуже сильно. Близько 60% її тіла вкрито червоними бляшками псоріазу та приховати їх при такій кількості практично неможливо. Зазвичай псоріаз проявляється у неї таким чином тільки в період загострення приблизно один раз на рік. Кері навчилася жити з цією хворобою і тепер вважає своїм обов’язком допомогти іншим навчитися справлятися з комплексами, які виникають через це захворювання. Вона розповідає, як продовжувати жити незважаючи те, що тіло періодично стає покрите лусочками і бляшками червоного кольору. Керіді вступила в Національний фонд псоріазу і зараз є одним з головних його представників. Вона надає моральну підтримку всім, хто потребує і допомагає налагодити своє життя, знайти роботу і любов, якщо раніше комплекси заважали це здійснити. Щоб показати на своєму прикладі, що псоріаз не потрібно ховати, вона опублікувала ряд фотографій, на яких чітко видно, що майже все тіло вкрите висипними елементами.

Кім Кардашьян – американська телевізійна зірка, модель, актриса, учасниця реаліті-шоу. Сьогодні вона є однією із знаменитих актрис Голлівуду. Як зізнається Кім, хвороба перейшла їй у спадок від матері, яка також страждає на псоріаз. Однак актриса анітрохи не стурбована і продовжує йти до своєї мрії – завоювати серце кожного.

Тіна Кароль – українська співачка та акторка, народна артистка України (2017), солістка Ансамблю пісні і танцю Збройних сил України. Лауреат пісенного конкурсу молодих виконавців «Нова хвиля 2005». З піснею «Show Me Your Love» представляла Україну на пісенному конкурсі «Євробачення», що відбувся в травні 2006 року в Афінах (Греція), де посіла сьоме місце.

Тіна Кароль також страждає на псоріаз. Захворювання виникло у неї на тлі сильних перевантажень і стресу. Щільні графіки гастрольних турів, перевантаження, нестача відпочинку, а також тяжкі сімейні обставини спричинили у зірки розвиток захворювання.

Як видно з опису, хвороба не вибирає людей і може вразити кожного, незважаючи на його стан і місце в суспільстві. Те ж саме можна сказати і про псоріаз. Хвороба вражає відомих людей, діячів, зірок і знаменитостей. Однак, псоріаз – не вирок! Тому можна і треба боротися зі своєю недугою і продовжувати йти до своєї мрії, радіючи життю!

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології, кандидат медичних наук Карвацька Юлія.

Корисно знати