• Українська
  • English
Молочні зубки – догляд за ними

Молочні зубки – догляд за ними

Не встигаючи звикнути до статусу батьків, з’ясувати всі важливі аспекти життя після народження дитини батьків чекає новий «сюрприз»- прорізування зубів.

Говорити про норми сьогодні непросто, оскільки кожна дитина – це індивідуальність, тому і розвиток зубощелепної системи відбувається індивідуально. Але норми таки існують. Перші зуби(зазвичай це нижні різці) з’являються у віці 4-7 місяців, а цілий комплект тимчасових зубів(їх налічується 20) формується до 3-х років життя дитини. І, здавалося б, що усі проблеми з прорізуванням(надмірне слиновиділення, постійне тримання рук в ротовій порожнині, вередування дитини та недоспані ночі батьків)закінчилися, як приходить вік 5-6 років та починають з’являтися нові зуби, котрі вже не зміняться іншими – постійні.

Зазвичай, першими з постійного прикусу прорізуються «6» або ж перші постійні моляри. Характерно, що появі цих зубів не передує випадіння жодного з тимчасових, вони займають своє особливе місце в щелепі, одразу після тимчасових «5». Ці зуби є найважливішими, оскільки завдяки їм формуються висота прикусу та положення щелеп у дитини. Вони з’являються майже непомітно і часто батьки не звертають уваги на такий процес, тому ці зуби дуже швидко можуть зруйнуватися.

Щоб цьому запобігти варто приділяти підвищену увагу проведенню домашньої гігієни. В лікаря-стоматолога в арсеналі теж є певні профілактичні заходи, а саме:

  1. Професійна гігієна ротової порожнини кожні 6 місяців.
  2. Глибоке фторування емалі проводиться спеціальним розчином, який глибоко проникає в зубну емаль, створюючи в ній високу концентрацію іонів фтору.
  3. Герметизація фісур (заглиблення в зубах (фісури) покривають спеціальним герметиком, який запобігає потраплянню туди їжі та, як наслідок, розвитку мікробів). Допомагає захистити жувальні зуби на 1,5-2 роки.

Пам’ятаємо про те, що після того як зуб з’явився в ротовій порожнині, він ще формується протягом 3-х років і потребує підвищеної уваги.

Постійний прикус формується до 15 років, пізніше можливо очікувати появу 8-их зубів, в народі «зубів мудрості», хоча це явище дуже індивідуальне.

Матеріал підготували лікарі-стоматологи, асистенти кафедри стоматології дитячого віку Ірина Марчук та Дойніца Романюк

Корисно знати