• Українська
  • English
Шоколадні обгортання
Шоколадні обгортання

Шоколадні обгортання

Як відомо, шоколад є джерелом гарного настрою, вітаміном щастя, антидепресивним засобом.

До складу какао-бобів входять структурні ліпіди — тригліцериди, жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева); білки (альбумін, глобуліни); вуглеводи (крохмаль, моносахариди, дисахариди, клітковина, пентозани); вітаміни (В1, В2, РР, провітамін А); пуринові з’єднання (теобромін і кофеїн); мікроелементи (Na, К, Са, Mg, P, Fe); органічні кислоти (лимонна, яблучна, винна, оцтова, масляна, валеріанова); ароматичні речовини.

Велика кількість поліфенолів какао-бобів робить їх незамінними в боротьбі з вільними радикалами як усередині організму, так і на поверхні шкіри. Ще одна унікальна властивість шоколаду для шкіри – він стимулює підвищену продукцію медіатора серотоніну, який поряд із дофаміном і опіатами контролює ступінь виразності позитивних емоцій. Окрім цих позитивних властивостей, шоколад, за рахунок вмісту кофеїну, володіє чарівною силою – «спалює жири». І, як не дивно це звучить, але факт залишається фактом.

Останнім часом багатьом відвідувачам салонів краси і SPA–центрів дуже подобаються процедури шоколадних обгортань.

Відчуття теплого шоколаду, що «тане» на шкірі, вони описують як дуже комфортне. Після шоколадних обгортань шкіра виглядає посвіжілою, «насиченою» й підтягнутою за рахунок відновлення міжклітинних зв’язків на рівні структурних ліпідів. Ефект зберігається не менше трьох днів, а при курсовому використанні – набагато довше. 

На початку процедури шкіра очищується за допомогою масажу з використанням скраба. Дана процедура розігріває, розслаблює та очищує шкіру, що сприяє найкращому всмоктуванню корисних компонентів, які вона отримує безпосередньо при самій процедурі обгортання шоколадом, тим самими збільшує ефект від процедури. Після такої підготовки на шкіру легкими круговими рухами наноситься шоколад (шаром не менше2 мм) – спеціально призначений для проведення косметичних процедур, при цьому, чим вище вміст какао в шоколаді, тим краще. Потім шкіра обгортається плівкою й накривається простирадлом одноразового використання. Зверху, для створення необхідного температурного ефекту, вкривається термоковдрою з функцією установки певної температури для проведення процедури. Через певний час шоколад змивається під душем теплою водою. Повторювати шоколадне обгортання можна 2-3 рази на тиждень.

Ефект такої процедури – тонізована, зволожена, приємна на дотик шкіра тіла з привабливим золотистим відтінком. А завдяки неперевершеному аромату під час цієї приємної процедури ще й заспокоюється нервова система і часто покращується настрій.   Причому, використання кремів, лосьйонів та інших засобів для догляду за шкірою після закінчення процедури не потрібне.

Можна порекомендувати також простий рецепт шоколадного обгортання в домашніх умовах: залийте какао-порошок (250 г) гарячою водою (0,5 л). Ретельно розмішайте, щоб не було грудочок, нанесіть отриману суміш на ділянки шкіри і обгорніть їх целофаном. Змити суміш треба через 10-15 хвилин.

Але, не дивлячись на всю безперечну користь шоколадного обгортання, ця процедура показана не всім. Оскільки шоколадне обгортання має чималий вплив на весь організм, слід пам’ятати про ряд протипоказань: будь-які захворювання в гострій стадії; алергічні дерматози; грибкові, гнійничкові та вірусні захворювання шкіри; пошкодження шкіри; деякі гінекологічні захворювання; серцево-судинні захворювання, гіпертонія; тромбофлебіт, варикозне розширення вен; ендокринні захворювання; вагітність, критичні дні тощо.

Отже, попри незаперечні позитивні ефекти шоколадних обгортань, перед їх застосовуванням слід неодмінно отримати фахову консультацію лікаря щодо відсутності у Вас протипоказів до проведення таких процедур.   

Матеріали підготувала: Шуленіна Олександра – к.мед.н., асистент кафедри дерматовенерології Вищого державного навчального закладу України  “Буковинський державний медичний  університет”.

Корисно знати