• Українська
  • English
Передпасхальний християнський піст: кому корисний та для кого існують обмеження
Передпасхальний християнський піст: кому корисний та для кого існують обмеження

Передпасхальний християнський піст: кому корисний та для кого існують обмеження

ПОСТИТИ ЧИ НІ? Розпочався великий суворий передпасхальний християнський піст для віруючих православної Церкви візантійського обряду.

Межа постів полягає в тому, щоб очистити тіло і душу від скверни. Немало християн ще й нині вбачають піст у дотриманні пісного харчування, уникаючи скоромної їжі (м’яса, молока, яєць, тваринних жирів та страв, до яких вони входять). Але, як стверджують церковнослужителі, ще більш важливим є духовне очищення, вміти опанувати собою, перемогти страсті “плоті”, не гніватись на інших, припинити наклепи, брехню, підкріпити душу проти спокуси та гріха, утримання від розваг, вживання алкоголю, чвар, лайки тощо, виховувати в собі терпимість і смиренність.

А щодо харчування, то пісна їжа – це їжа рослинного походження, мед, гриби, рослинні олії, в окремі дні – риба і рибні продукти. З погляду сучасної медичної науки для більшості практично здорових людей дотримуватись 2-4 рази на рік традиційних постів – прекрасний фізіологічний спосіб оздоровлення особливо для осіб молодого і середнього віку. До речі, з кожним роком ми спостерігаємо за зростанням числа людей з ожирінням різних ступенів.

…ожиріння є “колискою” десяти найбільш поширених захворювань, що наносять значну шкоду людині, сім’ї, суспільству.

Принагідно зазначимо, що ожиріння є “колискою” десяти найбільш поширених захворювань, що наносять значну шкоду людині, сім’ї, суспільству. Це – гіпертонічна хвороба (переважно у молодих), різні форми ішемічної хвороби, цукровий діабет II типу, жирова хвороба печінки, жовчнокам’яна хвороба, хронічний панкреатит, остеоартроз, подагра і навіть ракові процеси (у чоловіків – простата,сигмовидна кишка; у жінок – молочні залози, гінекологічна сфера). Багато нині нарікань на стан сучасної медицини в Україні, професійний рівень лікарів певною мірою є обґрунтованим. Але і в розвинутих країнах світу зазначені хвороби є ще більш поширеними, а методи боротьби з ними в основному дієтичні,включаючи майже постійне дотримання постів. Пости дають можливість очистити людський організм від можливих прихованих забруднень солями важких металів, радіонуклідів, пестицидів, гербіцидів, гормонів, антибіотиків, продуктів неправильного обміну речовин, шкідливих харчових добавок, яких немало в сучасній їжі ,воді, фруктах, овочах тощо. До речі існує думка, що спотворена соціальна поведінка у окремих людей нинішнього покоління значною мірою зумовлена різноплановими скритими харчовими отруєннями таких людей, а не тільки алкоголем та наркотиками.

Піст – королівський метод оздоровлення

Екологічний стан довкілля нині такий, що фізіологічне оздоровлення постами нині є ще більш актуальним, ніж 50-70 років тому. Не забуваймо, що людство має великий досвід застосування постів для духовного та фізичного оздоровлення. Особливо популярними були пости для оздоровлення населення з початковими формами окремих недуг. На початку ХХ століття, знаменитий австралійський вчений – гастроентеролог Р.Бухінгер, підсумовуючи 40-річний досвід своєї роботи в цьому напрямку, назвав пости – “королівським методом оздоровлення”.

Не забудемо, що пости зближують людей в сім’ях, колективах, піднімають моральний і духовний рівень, покращують розумову діяльність. Схуднення осіб із надмірною масою тіла на 4-5 кгза 6 тижнів посту сприяє зниженню артеріального тиску на 5-15 ммртутного стовпчика, врегулювання надмірного апетиту, зменшення болю в суглобах, серці, голові, покращення сну та фізичної активності й настрою. Дуже корисні пости жінкам в клімактеричному періоді, чоловікам у їх життєвих кризах.

Не рекомендовано постити

Однак, як зазначають церковнослужителі, ніякі релігії в своїх канонах в тому числі постах, не передбачають нанесення шкоди здоров’ю віруючих. Релігійні й медичні рекомендації щодо обмеженого застосування постів збігаються. Так не рекомендується дотримуватись харчового посту (духовного можна) вагітним, матерям – годувальницям, хворим на серйозні недуги, онкохворим, людям ж вираженим атеросклерозом (старечий вік), психічними, неврологічними хворобами, СНІДом, грипом, водіям-далекобійникам, шахтарям, вантажникам. Достатньо їхнього психологічного настрою на піст та хоча б 1-3 денного його часткового дотримування в сприятливий період менших фізичних чи біологічних навантажень, як це приносить певний психологічний результат.

Врахуймо тисячолітній досвід застосування постів як засобу оздоровитися від численних хвороб, скверни витримати різні зовнішні негаразди, а в нинішній час – уникнути багатьох захворювань «праці на аптеку» і мати можливість більш якісного життя як духовно так і фізично.

Інформацію підготував: професор кафедри пропедевтики внутрішні хвороб Олександр Волошин, Заслужений лікар України

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати