• Українська
  • English
Студенти-стоматологи – за чисту мову без суржику
Студенти-стоматологи – за чисту мову без суржику

Студенти-стоматологи – за чисту мову без суржику

З нагоди Дня ураїнської писемності та мови студенти 8 групи 2 курсу стоматологічного факультету (куратор Аліса Жуковська) та студенти 3 групи 1 курсу стоматологічного факультету (куратор Аліна Заволович) взяли участь в просвітницькому тематичному заході присвяченому сучасним проблемам чистоти і грамотності української мови.

 

Співробітники Бібліотеки БДМУ зробили невеликий екскурс в історію нашої мови, допомогли присутнім більше дізнатися про її початки, формування та творення.

Під час вікторини студенти мали змогу перевірити свої знання нормативних українських слів відповідників найбільш вживаним русизмам, а також подискутувати на актуальні питання «Чому необхідно розмовляти «правильною» мовою?» та «Чи має право суржик на існування?». Найбільш активні студенти були нагороджені заохочувальними призами.

«Мовний суржик»

Суржиком здавна в Україні називали мішанину зерна – жита, пшениці, ячменю, вівса, а також борошно з такого зерна (тобто не першосортне зерно та низького сорту борошно). Сьогодні словом суржик прийнято називати мову, в якій штучно об’єднані без дотримання літературних норм елементи різних мов.

Часто причиною появи суржика називають двомовність. Проте, коли людина використовує у своєму мовленні слова та словосполучення іншої мови, не руйнуючи при цьому граматичної основи, фонетичних особливостей рідної, то такий процес є природним і не викликає заперечень.

Але, коли людина відмінює слова однієї мови за правилами іншої, будує словосполучення та речення всупереч моделям рідної мови, вживає слова в нехарактерній для української мови граматичній формі, вона автоматично стає носієм суржика.

Спілкування суржиком значно спотворює інформацію, оскільки мовець у цьому випадку може вживати слово в лише йому відомому значенні та ще й у формі, яка не відповідає загальноприйнятим граматичним нормам. Отож, порозумінню суржик не сприяє.

Інфрмацію підготувала: Аліса Жуковська, науковий співробітник Історико-медичного музею

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати