• Українська
  • English
В БДМУ пройшов семінар – тренінг «Практика надання паліативної допомоги в педіатрії»
В БДМУ пройшов семінар – тренінг «Практика надання паліативної допомоги в педіатрії»

В БДМУ пройшов семінар – тренінг «Практика надання паліативної допомоги в педіатрії»

У рамках Програмної Ініціативи «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» на базі Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», при сприянні Департаменту охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації 5-7 листопада 2018 року було проведено навчальний семінар-тренінг з дитячої паліативної допомоги.

 

Організацію семінару було здійснено за сприяння керівництва університету співробітниками кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини  в рамках спільного проекту з післядипломної освіти БДМУ, ХНМУ та НМАПО ім. П.Л.Шупика.

Для проведення семінару-тренінгу були запрошені міжнародний тренер Education Palliative End of Life Care Pediartics д.мед.н., професор О.О.Ріга та д.мед.н., професор Куріліна Т.В.

До участі у роботі семінару були запрошені експерт з педіатричних спеціальностей Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Знак О.Р. та головний педіатр Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, к.мед.н., доцент Мельничук Л.В. Активну участь в обговоренні проблем паліативної допомоги в педіатрії брали фахівці м. Чернівці та Чернівецької області, зокрема, лікарі неонатологи, педіатри, дитячі неврологи, лікарі загальної практики-сімейної медицини, лікарі відділень інтенсивної терапії та дитячі хірурги. Активну участь у роботі семінару-тренінгу взяли також викладачі профільних педіатричних кафедр університету, кафедри догляду за хворими та вищої мед сестринської освіти та кафедри сімейної медицини.

«Перелік станів, що обмежують життя» – це список, що складається майже з 400 кодів «Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я» десятого перегляду (відомий як ICD-10 або МКХ-10), які пов’язані з захворюваннями, що можуть обмежити життя дитини. Класифікація стану, як такого, що «обмежує життя» означає, що його динаміка може бути вірогідно описана хоча б одним з архетипів, викладених у стандартах 1997 року Королівським коледжем педіатрії та дитячого здоров’я разом з Асоціацією дитячої паліативної допомоги. Даний каталог було отримано у 2011 році шляхом групування діагностичних даних з дитячих хоспісів та спеціалізованих угрупувань з надання паліативної допомоги у Великобританії та поєднання цих даних з даними свідоцтв про смерть.

На сьогодні є актуальним зважати на наступне:

  • Каталог не є вичерпним. Є стани, які теж можна віднести до тих, що обмежують життя, але їх не було включено до каталогу тільки тому, що вони зустрічалися дуже рідко.
  • Каталог не є визначальним. Це список станів, що можуть обмежувати життя, а не список дітей, яких слід направити до спеціаліста з надання паліативної допомоги. Не кожна дитина зі станом із цього списку потребуватиме спеціалізованої паліативної допомоги в будь-який момент і, напевно, деяким вона ніколи не знадобиться. Це тому, що: а) деякі стани можуть проявлятись в різному ступені важкості, як наприклад церебральний параліч; б) навіть ті діти, які потребуватимуть паліативної допомоги на якомусь етапі, можуть ще не потребувати її; в) не вся паліативна допомога має надаватись спеціалістами.
  • Каталог не є остаточним. Те, що вважається «життєобмежувальним», потребує певного суб’єктивного судження, на яке впливають сучасні поняття, наявність технологій, що можуть змінюватися з часом. Поява генної терапії може зробити стани з переліку каталогу виліковними і їх не треба буде включати до переліку. Гостра травма, як наприклад, внаслідок дорожньо-транспортної аварії, не вважається на даному етапі «життєобмежувальним» станом, але є певні підстави для того, щоб вважати її такою в майбутньому.

Лікарі, які брали участь у семінарі, мали змогу у широкому колі спеціалістів обговорити нагальні питання паліативної педіатричної допомоги в рамках міждисциплінарної інтеграції, а також, аспекти організації служби в регіоні. Отримані знання та матеріали з питань паліативної допомоги дітям будуть використані для викладання педіатричних дисциплін на етапі додипломної і післядипломної освіти лікарів у Буковинському державному медичному університеті.

Інформацію підготувала: Юлія Годованець, професор кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати