• Українська
  • English
1 грудня уся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня уся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Повномасштабне російське вторгнення в Україну спричинило кризову ситуацію в усіх сферах нашого життя, в тому числі і в гуманітарній сфері. Зокрема негативно вплинуло на надання якісних медичних послуг та доступ громадян до закладів системи охорони здоров’я, особливо у південно-східних регіонах нашої країни, де велись і продовжуються активні бойові дії.

Виникли проблеми щодо забезпечення епіднагляду за ВІЛ-інфекцією, ускладнилася логістика надання послуг із профілактики, тестування, лікування ВІЛ-інфекції та клініко-лабораторного моніторингу перебігу ВІЛ/СНІДу серед людей, які живуть з ВІЛ. Проте, варто зазначити, що завдяки активній роботі медичних закладів, які надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим хворим у центральних та західних регіонах України деякі показники покращилися порівняно з 2022 роком.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» за дев’ять місяців 2023 року обсяг послуг із тестування на ВІЛ збільшився з 1 109 149 до 1 561 754 порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Майже вдвічі збільшилася кількість тестувань швидкими тестами порівняно з дев’ятьма місяцями 2022 року, від найнижчого показника у Закарпатській області до максимального у Чернівецькій (+ 381,0%).

Частка позитивних результатів тестування на ВІЛ-інфекцію склала – 0,7%, на рівні областей показник різниться від низьких цифр у Івано-Франківській, Тернопільській та Чернівецькій (по 0,27%) до найвищих у Одеській (1,36%) та Дніпропетровській (1,22%).

Але якщо порівнювати дев’ять місяців 2023 року з довоєнним періодом (дев’ять місяців 2021 року), обсяг тестування на ВІЛ-інфекцію зменшився
(– 18,8%) за рахунок Донецької (– 78,3%), Херсонської (– 73%) та Луганської (– 96,4%) областей. Незначне збільшення зафіксовано в Івано-Франківській (+ 26,0%), Житомирській (+ 16,5%), Львівській (+ 15,2%), Сумській (+ 13,1%), Полтавській (+ 10,5%) та Чернігівській ( + 3,7%) областях. У

Варто зазначити, що під час активних бойових дій зростають ризики інфікування ВІЛ-інфекцією. Крім загально визначених способів (спільне використання голок і шприців), під ризиком незахищений контакт з великою кількістю крові.

За оперативними даними впродовж дев’яти місяців 2023 року виявлено та офіційно зареєстровано 8 809 випадків ВІЛ-інфекції (21,5 на 100 000 населення), із найвищими показниками захворюваності на ВІЛ-інфекцію у Дніпропетровській (68,1), Одеській (59,2), Миколаївській (33,6) та Київській (30,6) областях.

Показник захворюваності знизився порівняно з аналогічним періодом 2022 року (– 3%). Найбільше ці зміни відчутні в Луганській (Т– 91%), Херсонській (– 60%), Одеській (– 53%) областях. Позитивну динаміку спостерігаємо у Харківській (+ 150%), Львівській (+ 75%), Чернівецькій (+ 54%) та Волинській (+ 53%) областях.

Однією з проблем після повномасштабного вторгнення РФ в Україну є доступ ВІЛ-інфікованих пацієнтів до антиретровірусної терапії  (АРТ).

АРТ є одним з вирішальних факторів впливу на зменшення ризику передавання вірусу та зниження захворюваності й смертності, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією. Даний метод лікування ВІЛ-інфекції полягає у максимальному пригніченні розмноження ВІЛ в організмі. Завдяки цьому імунна система відновлюється, а рівень вірусного навантаження досягає невизначуваного. Ліки необхідно приймати щодня протягом усього життя. Переривати терапію не можна, інакше вірус зможе адаптуватися до компонентів ліків і стати невразливим до них. Так він знову почне розмножуватися і вражати імунну систему. Попри наявні виклики тривають заходи з подальшого розширення АРТ і утримання на лікуванні тих, хто вже його отримує.

Під час активних бойових дій зростають ризики інфікування ВІЛ-інфекцією. Крім загально визначених способів (повторне/спільне використання голок і шприців, незахищені статеві акти), під ризиком незахищений контакт з великою кількістю крові.

Щоб убезпечити себе, МОЗ України рекомендує дотримуватися низки порад:

  1. Якщо ви приймаєте АРТ-препарати, не переривайте лікування.
  • Якщо ви не змінювали місце фактичного проживання та воно є відносно безпечним, то продовжуйте отримувати АРТ-препарати у вашому СНІД-Центрі або в кабінеті «Довіра», де стоїте на обліку.
  • Якщо ви виїхали до більш безпечного регіону України, антиретровірусну терапію зараз можно отримати за місцем фактичного перебування. Зверніться до найближчого СНІД-Центру або кабінету «Довіри» в цьому регіоні.
  • Якщо ви були змушені виїхати за межі України, детальну інформацію щодо отримання АРТ-препаратів можна отримати на сайті МОЗ.
  1. Якщо у вашому регіоні є змога пройти тестування на ВІЛ, не нехтуйте такою можливістю, особливо коли ви маєте високі ризики інфікування.
  2. Максимально намагайтеся знизити ризик передачі або інфікування, зокрема не обирайте ризиковані форми поведінки, а під час статевого акту використовуйте належним чином презервативи, застосовуйте доконтактну профілактику (PrEP),
  3. Не забувайте і про постконтактну профілактику (ПКП), коли могло статися інфікування ВІЛ. ПКП застосовується серед медичних працівників у разі «аварійних ситуацій», проте її також рекомендують і у випадках можливого зараження при сексуальних контактах (в тому числі насильницьких).

 

Матеріал підготував к.мед.н., доцент кафедри інфекційних хвороб

та епідеміології Максим СОКОЛЕНКО.

Корисно знати